خبر یزد

آخرين مطالب

گردشگری غار یا گردشگری محتاطانه؟ مقالات

گردشگری غار یا گردشگری محتاطانه؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - در حالی گردشگری غار با استقبال گردشگران علاقمند به ماجراجویی برای بسیاری از کشورها درآمدزایی می‌کند که چالش اصلی این حوزه در کشورمان حفظ غارهای ایران و توجه به آموزش گردشگران برای جلوگیری از نابودی آنهاست.
به گزارش ایسنا – منطقه یزد، غارها یکی از بخش‌های دست نخورده طبیعت هستند که ظرفیتی بزرگ و متنوعی در حوره منابع و جاذبه‌های طبیعی محسوب می‌شوند. در حالی این سرمایه‌های عظیم در دنیا با تعریف نوع دیگری از گردشگری، منجر به پول‌سازی شده‌اند که در کشورمان چالش اصلی حفظ حیات آن‌ها است و گویا باید این نوع گردشگری را در تعاریف دیگری چون گردشگری محتاطانه گنجاند تا حیات غارها و مردم به خطر نیفتد.
آنچه از غفلت عامدانه متولیان امر از این ظرفیت‌های طبیعی و پولساز سرزمینمان به نظر می‌رسد، این است که این غفلت ریشه در مهری دارد که نسبت به حفظ حیات این اماکن طبیعی و مغتنم دارند!
غارشناسی در گروی تامین اعتبار
«موسی شمسایی» کارشناس اداره‌ کل حفاظت‌ محیط‌ زیست در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، با اشاره به این که مطالعات غارشناسی در گروی تامین اعتبار است، اظهار می ‎ کند: مطالعات غارشناسی با هدف دسته‌بندی کردن غارها برای تعریف کاربری گردشگری غار به علت عدم تامین بودجه از سوی دولت، همچنان بلاتکیف مانده است.
وی اضافه می‌کند: البته در سطح استانی با اطلاعات غارنوردان استان و مصوبات قابل توجه کارگروه استانی، برنامه‌های خوبی اجرا شده و در دست اقدام است.
این کارشناس با بیان این که تخریب غارها عمدتاً ناشی از عوامل انسانی است، تصریح می‌کند: بنابر مصوبات معاونت عمرانی استانداری، حریم غارها مشخص و صدور پروانه اکتشاف به منظور فعالیت‌های معدنی آنها تا شعاع چهار کیلومتر ممنوع است.
وی در رابطه با طرح‌هایی که منجر به محدودیت افراد در بهره‌برداری از غارها می‌شود نیز می‌گوید: هرچند هنوز عملیاتی شدن این طرح‌ها به صورت رسمی اعلام نشده اما در نظر داریم تا ورود افراد به غارها را با تعیین برخی از عوامل، محدود‌تر کنیم چرا که ورود افراد به غارها به صورت پراکنده و گسترده و بعضاً در قالب گروه‌هایی بدون مجوز، مدیریت غارها را دشوار کرده است.
شمسایی با بیان این‌ که تعریف گردشگری برای غارها همانند شمشیری دولبه است، می‌گوید: گردشگری برای غارها در نظر گرفتن همزمان فرصت و تهدید است به عبارتی در کنار غارهایی مانند «علی صدر»، «غوری قلعه» و «کلکته» که فرصتی برای درآمدزایی هستند می‌توان ماجرای غار «نباتی ندوشن» را یادآور شد که حیات و سلامت آن هر از گاهی تهدید می‌شود.
وی با بیان این که الگوهای بهره‌برداری به ویژه در زمینه گردشگری غارها در دنیا فراوان است، می‌گوید: حفاظت، درآمدزایی و گردشگری غارها در دنیا تعاریف و الگوهای مشخص و خاصی دارد که برای غارهای ایران به خصوص یزد نیز قابل اجراست.
این کارشناس با اشاره به وجود بیش از 60 غار در استان یزد، تصریح می‌کند: این آمار با توجه به کشف مداوم غارها در حال تغییر است که تعدادی از آنها تاکنون نقشه‌برداری و جمع‌آوری اطلاعات شده‌اند.
غارها ظرفیت‌هایی غنی اما مغفول
شمسایی غارها را اولین منزلگاه بشر می‌داند و می‌گوید: غارها همانطور با شواهد کشف شده دارای اولین تمدن‌های بشر بوده‌اند، در دین مبین اسلام نیز مکان مبعث رسول اکرم(ص) بوده و تمام این موضوعات گویای این است که بشر امروزی با محیط غارها نامانوس نیست.
وی بیان می‌کند: غارها از میلیون‌ها سال پیش تاکنون با برخورداری از فضایی ایزوله و شرایط خاصی که به واسطه ورودی و خروجی مشخص و ثابت دارند، حائز توجه هستند.
وی اضافه می‌کند: این شرایط اکنون نیز ظرفیت گسترده‌ای را برای بشر فراهم کرده به طوری که بسیاری از محققان در محیط غارها به دنبال کشف باکتری‌های جدید هستند که احتمال می‌دهند برخی از آن‌ها بتوانند انقلاب عظیمی را در صنعت پزشکی ایجاد کنند.
این کارشناس محیط زیست در استان با اشاره به دیگر ارزش‌های غارها، تصریح می‌کند: بسیاری از غارها دارای ارزش‌های زیباشناختی، تاریخی و باستانی هستند و حتی بسیاری از آن‌ها مامن گونه‌های خاصی از جانوران مانند خفاش‌ها هستند لذا حفاظت از آن‌ها ضروری است.
شمسایی با تاکید بر این که حفاظت از این اماکن تاریخی نیازمند افزایش ارتقای آگاهی عمومی در مورد این ظرفیت‌هاست، خاطرنشان می‌کند: حفاظت و رسیدگی به مسائل حوزه غارها همراهی رسانه‌ها و اطلاع‌رسانی‌ عمومی را می‌طلبد.
گردشگری غارها؛ گردشگری محتاطانه
«سید مصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد نیز با بیان این که غارها نیز مانند سایر اماکن طبیعی در معرض آسیب بشر قرار دارند، در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا در یزد تصریح می‌کند: از آنجایی که هنوز مردم و دستگاه‌ها در گردشگری طبیعی که بخشی از آن شامل غارها می‌شود، مبتدی هستند نمی‌توان این نوع گردشگری را همپای دنیا ترویج کرد.
وی با بیان این که گردشگری غارها نیازمند تخصص و آموزش است، می‌گوید: غارها بخش دست نخورده طبیعت و دارای ظرفیت‌های قابل توجهی هستند که می‌توان از آن‌ها بهره‌برداری اقتصادی قابل توجهی در حوزه گردشگری داشت.
این مسئول از ظرفیت غارها در ژئوتوریسم و گردشگری غار که نوعی گردشگری ماجراجویانه است، یاد می‌کند و می‌گوید: این نوع گردشگری که اخیراً در دنیا هم مورد توجه قرار گرفته و طرفداران زیادی دارد، در صورتی که مدیریت نشده باشد منجر به تخریب و آسیب به غارها می‌شود لذا بیشتر باید این نوع گردشگری را در کشورمان به ویژه شهر یزد که از تعدد و تنوع غارهای غنی برخوردار است، در قالب گردشگری محتاطانه و با آموزش تعریف کرد.
وی گردشگری غار بدون هماهنگی و مهارت را حتی منجر به تهدید سلامت افراد می‌داند و عنوان می‌کند: این نوع گردشگری در بسیاری از غارهای یزد می‌تواند بعضاً خطرآفرین هم باشد لذا باید دفتر غارها را تا زمانی که آموزش همگانی جامعی در بین مردم صورت نگرفته، بست و آنها را با جزئیات دقیق معرفی نکرد.
فاطمی در پایان متذکر می‌شود؛ البته نمی‌توان غارها را محصور کرد یا مانع ورود مردم به آن‌ها شد ولی می‌توان با آموزش‌های لازم و همگانی این ظرفیت مغفول را به ظرفیتی پویا و درآمدزا تبدیل کرد که این امر نیز زمانبر و نیازمند تعامل همه جانبه دستگاه‌هاست.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/90171/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فیلم / باران شدید و سیل در یزد

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ضرورت شناسایی و تشکیل بانک نخبگان جهت استفاده در پست‌های مدیریتی کشور

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

توجه به نیروی انسانی رویکرد قوه قضائیه است

خسارت‌های ناشی از سیل در جاده‌های استان یزد (فیلم)

بارش بی‌سابقه باران در تفت / جاری شدن سیل در رودخانه‌ها+فیلم

آخرین جزئیات سیل کم‌سابقه در یزد

امدادرسانی آتش‌نشانان یزد به خودروهای درگیر در فرونشست زمین

بزرگداشت روشنفکری که متفاوت بود

راه حل برون رفت از مشکلات کشور ایمان به شعار ما می‌توانیم است

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

آمادگی استان برای مواجهه با خطرات احتمالی، خسارات‌های ناشی از سیل را کاهش داد

آمادگی استان برای مواجهه با خطرات احتمالی، خسارات‌ ناشی از سیل را کاهش داد

تا 24 ساعت آینده میزان خسارت‌ها برآورد می‌شود

تکمیل راه آهن خواف هرات

وضعیت جاده‌های استان یزد / خسارت 6000 میلیارد تومانی سیل سال گذشته

جاری شدن سیل در رودخانه‌های تفت

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

مسیریابی بهتر نابینایان با عینک هوشمند ایرانی ممکن شد

انجام بیش از 331 هزار آزمایش کلرسنجی از شبکه‌های توزیع آب استان یزد

احتمال پس‌زدگی روان آب‌ها از شبکه فاضلاب خانگی یزد

استقبال گسترده دانش‌آموزان یزدی از رویداد ایده شو دانش‌آموزی

بروز کمترین آسیب باران در بافت تاریخی یزد با همکاری جامعه محلی

بارش باران سیل آسا در یزد

آغاز برداشت گل محمدی در شهرستان اشکذر

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

ناسا یک گام به کشف حیات بیگانه در مریخ نزدیک‌تر شد

ستاره هایی که درآسمان میبینیم چه اندازه ای هستند؟

تداوم طرح نور با جدیت

توقیف کامیون حامل سوخت قاچاق در یزد

دستگیری سارقان سابقه دار باطری خودرو در یزد

آغاز ثبت سفارش کتاب‌های درسی در یزد

خروش رودخانه فصلی در روستای سانیج+فیلم

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی پروژه عمرانی آبرسانی شهرستان میبد

چادرملو علیه چهار صحنه داوری نیم فصل دوم

لیگ دسته دوفوتسال بزرگسالان کشور

بررسی آخرین وضعیت طرح جذب منابع و سرمایه های خرد اتباع

آخرین جزئیات سیل در یزد | بارش بی سابقه باران در تفت ‌؛ آخرین شرایط در یزد چگونه است؟

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی طرح عمرانی آبرسانی شهر میبد

پیشرفت فیزیکی 85 درصدی طرح آبرسانی شهر میبد

انجام بیش از 300 آزمایش کلرسنجی از شبکه‌های توزیع آب

شمارش معکوس برای اصلاح نرخ تورم سالانه