خبر یزد

آخرين مطالب

مدیر کل منابع طبیعی یزد خبر داد؛

عوامل طبیعی عمده علت بیابانی شدن استان/رشد 100 درصدی اعتبارات صندوق توسعه ملی اقتصادي

عوامل طبیعی عمده علت بیابانی شدن استان/رشد 100 درصدی اعتبارات صندوق توسعه ملی
  بزرگنمايي:

خبر یزد - مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد با اشاره به نقش عوامل طبیعی و انسانی در بیابان زایی، سهم عوامل طبیعی در بیابانی شدن استان طی 15 سال گذشته را بیش از عوامل انسانی خواند.
  «محمدرضا آخوندی» به مناسبت 17 ژوئن مصادف با 27 خردادماه روز جهانی بیابان ‎ زدایی که امسال با شعار «بیایید با هم جهانی سبز بسازیم» نامگذاری شده است، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: 2.6 میلیون هکتار یا به عبارتی 36 درصد از اراضی منابع طبیعی استان بیابانی است که از این میزان 536 هکتار در قالب 13 کانون بحرانی فرسایش بادی شناسایی شده است.
وی در مورد اقدامات صورت گرفته در جهت مقابله با بیابان ‎‎ زایی در استان طی ادوار گذشته، گفت: حدود 14 تا 15 هزار هکتار عملیات مالچ پاشی در سال ‎‎ های گذشته که عمدتاً جهت تثبیت شن ‎‎ های روان در دهه ‎‎ های گذشته صورت گرفته و نیز 70 هزار هکتار جنگل کاری به شکل دست کاشت با گونه ‎‎ های گیاهی بیابانی که 90 درصد آنها مربوط به سال ‎‎ های پس از پیروزی انقلاب اسلامی است، از جمله این اقدامات بوده است.
آخوندی راجع به فعالیت ‎ های بیابان زایی انجام شده سال گذشته در استان نیز عنوان کرد: حفاظت و قرق در سطح 560 هکتار در شهرستان های بافق و مهریز، تجهیز چهار حلقه چاه در شهرستانهای اشکذر، ابرکوه، میبد و غیره، انجام طرح بین المللی ترسیب کربن در شهرستان ‎ های ابرکوه و خاتم به ترتیب در سطوح 70 و 100 هکتار از این شهرستان ‎ ها، انجام عملیات آبیاری و مراقبت از کشت ‎‎ های سنوات گذشته در سطح حدود سه هزار هکتار و تولید 70 هزار نهال گلدانی گونه ‎ های بیابانی، از جمله این اقدامات بوده که با اعتبارات تملک دارایی ‎‎ ها انجام شده است.
وی همچنین از انجام عملیات بیابان زایی در سطح افزون بر 4300 هکتار و اجرای طرح‏‏های کنترل روان آب‏ها در سطح 133 هکتار از محل اعتبارات ملی خبر داد.
به گفته وی، در سال گذشته اعتبارات استانی اداره کل منابع طبیعی 609 میلیون تومان بوده که 361 میلیون تومان معادل قریب 60 درصد آن تخصیص یافته و اعتبارات ملی مصوب این اداره کل نیز یک میلیارد و 475 میلیون تومان بوده که 950 میلیون تومان آن تاکنون بتخصیص یافته است.
مدیر کل منابع طبیعی استان در مورد برنامه‏‏های پیشنهادی این اداره کل برای سال جاری نیز اظهار کرد: مدیریت جنگل ‎ های دست کاشت بیابانی در سطح 100 هکتار، خفاظت و قرق در سطح 200 هکتار در شهرستان های بافق و مهریز، نهال کاری در سطح 500 هکتار در شهرستان بافق و عملیات آبیاری 2800 هکتار در شهرستان ‎ های بافق، اردکان، ابرکوه، میبد و اشکذر و همچنین مدیریت روان ‎‎ آب ‎ ها در سطح 1500 هکتار از اراضی شهرستان ‎ های ابرکوه و میبد و ادامه طرح ‎ های ترسیب کربن در شهرستان‌های ابرکوه و خاتم از جمله این طرح ‎‎ هاست که هنوز منجر به موافقت نشده است.
وی پیشنهاد اعتباری سال جاری این اداره کل را نیز 15 میلیارد تومان ذکر کرد که طی یکی دو ماه آینده در قالب انعقاد تفاهم نامه‏‏هایی منظور مصوب خواهد شد.
آخوندی با اشاره به نقش عوامل طبیعی و انسانی در بیابان زایی، خاطرنشان کرد: طی 15 سال اخیر عمده عوامل تخریب در استان مربوط به عوامل طبیعی و عمدتاً از ناحیه خشکسالی ‎‎ های متوالی استان بوده به نحوی که خیلی از پوشش ‎ های گیاهی که نمی ‎ توانند خود را با شرایط مذکور وفق دهند، در طول این سالها با کاهش زادآوری و در نتیجه نابودی مواجه شده ‎ اند.
وی افزود: خوشبختانه در سال های اخیر بوته کنی به دلیل کاهش نیازهای سوختی در استان به شدت کاهش یافته است هر چند که هنوز هم برخی اصرار به آن دارند ولی تخلفات از سوی یگان حفاظت شناسایی و از طریق مراجع قضایی مورد برخورد قانونی قرار می ‎ گیرد.
وی با اشاره به دسته بندی برداشت محصولات فرعی جنگل‏‏ها و مراتع استان در سه نوع مجاز، مجاز مشروط و ممنوعه، عنوان کرد: 4.4 میلیون هکتار از اراضی منابع طبیعی استان جزو مراتع محسوب می ‎‎ شوند که 95 درصد آنها ممیزی شده است و حفاظت از آنها بر عهده مرتعداران است ولی برداشت گونه ‎‎ های مجاز و مجاز مشروط در اندازه عرف توسط روستاییان بلامانع است.
این مسئول معدن خیز و صنعتی بودن استان و البته برداشت بی رویه از منابع آبی را به عنوان عوامل انسانی را نیز در مقوله بیابان زایی بی تاثیر نخواند.
جایگاه ششمی یزد در پیشرفت طرح ‎‎ های صندوق توسعه
مدیر کل منابع طبیعی استان در بخش دیگری از سخنانش به اعتبارات سال گذشته استان از صندوق توسعه ملی نیز اشاره و عنوان کرد: سهم استان از 200 میلیارد تومان اعتبارات کشوری از محل این صندوق 14.9 میلیارد تومان بوده که در بخش ‎ های مختلف آبخیزداری و آبخوان داری، عملیات جنکل، مرتع، توانمدسازی جوامع محلی، مباحث تسهیل گری، کاداستر اراضی و مستندسازی و روابط عمومی هزینه شده است.
وی با بیان این که تاکنون 71 درصد از اعتبارات مذکور تخصیص یافته است، استان یزد را به لحاظ پیشرفت فیزیکی طرح‏‏ها مذکور جزو شش استان برتر کشور خواند.
آخوندی گفت: براساس توافقات اولیه اعتبارات استان از محل این صندوق در سال جاری 27 میلیارد تومان ذکر و ابراز امیدواری کرد که با اتمام طرح‏‏های سال گذشته تا پایان تیرماه سال جاری، طرح‏‏های مطالعه شده امسال با تخصیص اعتبارات امسال و تعیین پیمانکاران مربوطه وارد مرحله عملیاتی شود.
واگذاری طرح‏‏های صندوق توسعه ملی به تشکل ‎ های محلی
«رضا باقری» معاون آبخیزداری اداره منابع طبیعی استان در توضیح طرح‏‏های مربوط به صندوق توسعه ملی تصریح کرد: با توجه به رشد 100 درصدی اعتبارات صندوق توسعه ملی در استان برای سالجاری، اهتمام به مناطق سیل خیز و جلب مشارکت جوامع محلی، توجه به دانش بومی و همکاری ‎ های بین بخشی در انجام طرح ‎‎ های امسال در دستور کار است.
به گفته وی، امسال 65 درصد اعتبارات در طرح ‎‎ های آبخوان داری، 15 تا 20 درصد در طرح کاداستر اراضی و 15 درصد باقیمانده نیز در بحث ‎ های جنگل و مرتع هزینه خواهد شد.
باقری اظهار کرد: امسال یکسری از تاین طرح ‎‎ ها به تشکل ‎ های مردمی و محلی واگذار خواهد شد تا علاوه بر جلب مشارکت‏‏ها در این بخش، شاهد درآمدزایی تشکل ‎‎ های مذکور نیز باشیم.
بیابان زدایی مقوله ‎ ای ملی، فرابخشی و بین المللی
«محمود فتاحی» مسئول اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی استان نیز در این نشست با بیان این که بیابان زدایی مقوله ‎ ای ملی، فرابخشی و حتی بین المللی است، گفت: عملیات بیابان زدایی در ظرف یک وزارتخانه یا سازمان و نهاد نمی ‎ گنجد بلکه باید تمام بخش ‎‎ هایی که با این مقوله سر و کار دارند باید در این راستا عزم جدی داشته باشند.
وی در این مورد با اشاره به این که شیوع بیابان زایی در وهله اول با تخریب پوشش گیاهی آغاز می‏شود، اظهار کرد: در ادامه فرسایش بادی و خاکی و کاهش نفوذ بارش ‎‎ ها و افت سفره ‎‎ های آب زیر زمینی و سپس کاهش توان تولید بیولوژیکی این اکوسیستم روی خواهد داد.
به گفته وی، به همین دلیل نیز فعالیت هر کدام از بخش ‎‎ های مرتع داری، حفاظت و بیابان ‎ زدایی که در جهت حفظ پوشش گیاهی انجام شود به نوعی در راستای بیابان زدایی است.
فتاحی فرسایش بادی و بروز گرد و غبار را یکی از نمودهای بارز مقوله بیابان زایی ذکر کرد و عمدتاً عوامل طبیعی و انسانی در بروز آنها دخیل هستند.
وی با بیان این معمولاً عوامل طبیعی مانند خشکسالی ‎‎ بدون دخالت مستقیم انسان ‎‎ ها اتفاق می ‎‎ افتد، گفت: در مقابل عوامل انسانی که منجر به تخریب پوشش گیاهی می ‎‎ شود قابل کنترل هستند.
این مسئول کانون ‎‎ های فرسایش بادی استان را در اولویت اجرایی برنامه ‎‎ های بیابان زدایی ذکر کرد و افزود: طرح‏‏های بیابان زدایی از بدو فعالیت اداره کل منابع طبیعی در این محدوده به تناسب اعتبارات و در چارچوب طرح ‎‎ های مصوب اجرایی می ‎‎ شود.
دست درازی غیربومی ‎ ها به گیاهان عرصه ‎‎ های طبیعی
سرهنگ «علی مخدومی» فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان هم در این نشست به همکاری نیروی انتظامی با یگان حفاظت در زمینه برخورد با برداشت‏‏های غیرمجاز گونه ‎‎ های گیاهی دارویی و صنعتی در استان اشاره و تصریح کرد: تنها در یک ماهه اخیر 26 مورد دستگیری در این رابطه صورت گرفته که 22 مورد از آنها افراد غیربومی بوده اند و 14 مورد نیز توقف وسیله نقلیه اتفاق افتاده و در مجموع بالغ بر 2200 کیلوگرم انواع محصولات غیرمجاز اعم از آویشن، زیره سیاه و آنغوزه توقیف شده است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/90297/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

به‌کارگیری توانمندی داخلی در تعمیر تجهیزات خط میبد - نائین

اعلام اسامی محرومان هفته بیست و هشتم لیگ یک

پیروزی نماینده بافق در مرحله پلی‌آف فوتسال

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

ماجرای گروگان گیری دختر 16 ساله در تهران

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1 اردیبهشت 1403

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

رشد درآمد‌های وصولی گمرک یزد

کمک کانون آستان قدس شهید چمران یزد به آزادی زندانیان غیر عمد

اقدامات پیشگیرانه برای کاهش خسارت به شبکه زیرساختی قنوات

«از هرات تا تهران» آماده نمایش شد

دستگاه‌ها وظایف خود را در بحث کودکان کار و خیابان جدی‌تر دنبال کنند

مرگ تلخ و دردناک دو مرد ایرانی داخل چادر مسافرتی

سقوط مرگبار جرثقیل در بندر امام خمینی

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان 1403 اعلام شد

اطلاعیه فراجا درباره برخی برخورد‌های اخیر گشت ارشاد

رشد 7 برابری استقبال از رویداد ایده شو

افتتاح طرح‌های بزرگ در بهاباد

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

بررسی و کنترل وضعیت آبگیری بندهای تغذیه مصنوعی در حین وقوع سیل

دلیل تعویق بهره برداری خط انتقال آب از دریا به استان چیست؟

طرح‌های بزرگی در بهاباد افتتاح می‌شود

اجرای ضوابط مناسب سازی مستلزم همکاری همه دستگاه ها

برگزاری آزمون المپیاد دانشجویی کشور در دانشگاه اصفهان

پیروزی تیم پاس بافق در هفته اول مرحله پلی آف لیگ دسته 2 فوتسال

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارد

پیروزی نماینده بافق در مرحله پلی آف فوتسال

ساخت مسکن برای محرومان با نگاه ویژه انجام شود

تولید 750 تن ماهی سردآبی در استان یزد

ایجاد 31 هزار اشتغال به همت ستاد اقتصاد مقاومتی قوه قضائیه در استان یزد

ارتقای سیما و منظر شهری با تقویت روشنایی شهر

توصیه امام جمعه یزد به دانشگاه‌ها درباره بی‌حجابی

وصول بیش از 161 هزار میلیارد ریال درآمد از بخش‌های مختلف استان

جزئیات افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

برپایی آئین های شکرگزاری در روز گندم و نان

آزادی یک زندانی با یاری کانون خدمت رضوی

تداوم روند رشد صدور اسناد مالکیت در استان یزد برای سومین سال

هشدار فعالیت سامانه بارشی تا روز دوشنبه

توضیح سفیر ایران در فرانسه درباره حادثه دیروز پاریس

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

پیش بینی رگبار و رعدوبرق پراکنده در یزد

دوره آموزشی آشنایی با آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز گندم

بارش پراکنده باران در برخی از مناطق کشور

جمهوری اسلامی ایران جلوی خشونت بی مهابای رژیم صهیونیستی را گرفت

یزد از استان‌های پیشتاز در طرح بزرگ حافظ قرآن کریم