خبر یزد

آخرين مطالب

بازی بر سر هویت بنای تاریخی زندان اسکندر در یزد! فرهنگي

  بزرگنمايي:

خبر یزد - در حالی که برخی زندان اسکندر را بنای قدیمی مدرسه ضیائیه می‌دانند و خواهان تغییر عنوان این بنای تاریخی هستند، این تفکر با استناد و شواهد تاریخی پذیرفتنی نیست.
به گزارش ایسنا – منطقه یزد، گاهاً شایعاتی در رابطه با تغییر نام «زندان اسکندر» به «مدرسه ضیائیه» در یزد مطرح می‌شود که بعضاً برخی از ساکنان محله فهادان و کسبه از این مسئله گلایه‌مند هستند و لطمه زدن به هویت این بنای تاریخی ارزشمند را عاملی در رکود گردشگران این منطقه می‌دانند.
البته برخی دیگر نیز نسبت به این که محل مذکور زندان اسکندر است، ابراز تردید می‌کنند به عبارتی معتقدند که زندان اسکندر، بنای تاریخی دیگری است و بنای فعلی باید تغییرنام پیدا کند چرا که بسیاری از گردشگران در هنگام مشاهده این مکان به هویت بناهای تاریخی یزد بی‌اعتماد می‌شوند.
با این حال بنظر می‌رسد پراکندن شایعات نامعلومی در رابطه با بناهای تاریخی ارزشمند یک شهر جهانی منجر به لطمه زدن به صنعت گردشگری و عدم اعتماد گردشگران به هویت تاریخی آن می‌شود لذا باید در رابطه با برچسب زدن به بناهای تاریخی دقت نظر و توجه بیشتری شود.
زندان اسکندر قطعاً مدرسه ضیائیه نیست
«ذات‌الله نیکزاد» عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، با اشاره به این که زندان اسکندر قطعاً و یقینا مدرسه ضیائیه نیست، اظهار می‌کند: هر چند حقیقت در رابطه با هویت اصلی بنای زندان اسکندر، هویت نامعلوم و اثبات شده‌ای نیست اما با مراجعه به تاریخ یزد متوجه خواهیم شد که برطبق شواهد این بنا به هیچ وجه مدرسه ضیائیه نیز نبوده است.
وی با بیان این که مشخصات مدرسه ضیائیه با استناد به تاریخ مطابقتی با بنای زندان اسکندر ندارد، می‌گوید: مدرسه ضیائیه در کتب تاریخی دارای مناره‌هایی به همراه کاشی‌‌کاری بوده و موقعیت آن نیز با این بنای تاریخی مطابقت ندارد.
این مسئول با اشاره به عنوان دو مدرسه ضیائیه «سرپُلوک» و «شهرستان» در تواریخ، تصریح می‌کند: مدرسه ضیائیه‌ی سرپُلوک که مشخصا در محله‌ای با همین عنوان در یزد باید قرار داشته باشد و مدرسه ضیائیه‌ی شهرستان هم که در این محل قرار نداشته است.
وی ادامه می‌دهد: البته در تاریخ یزد از بنایی با عنوان «زندان اسکندر» در محله شهرستان و در نزدیکی مسجد چهل محراب یاد شده که این محل فاصله نزدیکی با بنای کنونی زندان اسکندر دارد و در رابطه با موقعیت این بنا در این محل نیز در تاریخ بسیار یاد شده است.
وی با تاکید بر این که آنچه در مورد زندان اسکندر گفته شده مقصود زندان به معنای خاص آن نیست، می‌گوید: زندان در نامگذاری بنای تاریخی زندان اسکندر، یک عنوان کلی است که در گذشته در یزد متداول بوده است اما بحث اصلی، برگزیدن عنوان زندان برای این بنای تاریخی است که هنوز هم چرایی آن مشخص نیست ولی در مجموع در این که زندان اسکندر، مدرسه ضیائیه نبوده هیچ شکی وجود ندارد.
نیکزاد با اشاره به بررسی‌های موجود در مورد بنای تاریخی زندان اسکندر، خاطرنشان می‌کند: قطعاً دلیلی ندارد که زندان اسکندر تغییرنام پیدا کند چرا که حتی براساس تاریخ یزد نیز تنها در دهه 40 و بنا بر دلایلی نامشخص از این محل به عنوان مدرسه ضیائیه یاد شده که اساس آن نیز پذیرفته نشده و تنها در قالب فرضیه عنوان شده است.
زندان اسکندر مشخصاً زندان نبوده است
این پژوهشگر کشوری با تاکید بر این که زندان در عنوان این بنا یادآور رویداد زندانی شدن و شکنجه بزرگان پارسی در یزد قدیم است، می‌گوید: این بنا مشخصاً یک زندان در قالب زندان نبوده و واژه‌ای متداول به معنای «جا و مکان» بوده و بیشتر برای یادآوری یک رویداد تاریخی و در قالب نام نشانه‌ای ساخته شده است.
وی با تاکید بر این که دست یافتن به نشانه‌های تدفین، گور، اسکلت و بقایای استخوان انسان‌ها در این بنا نمی‌تواند مستندی بر زندان بودن آن باشد، می‌گوید: محدوده‌هایی مانند حسینیه فهادان، بقعه دوازده امام و بنای مشهور زندان اسکندر و فضای سبز آن، در گذشته گورستان بوده و مطمئنا در کاووش‌ها شواهدی از تدفین در دوره‌های اسلامی نیز بدست آمده که مسئله‌ای عجیب نیست.
نیکزاد با اشاره به گنبد قدیمی و گنبدخانه بزرگ و کارشده بنای زندان اسکندر، یادآور می ‎ شود: هرچند این بنا نیز دارای کتیبه بوده و وجود مدفنی در آن بعید نیست اما باید دانست که در فرهنگ یزد تدفین در گنبدخانه‌ها و خانقاه‌ها نیز امری جاافتاده بوده و وجود بقاعی مانند سید رکن‌الدین، چنین امکانی را دور از ذهن نمی‌کند.
وی پرداختن به مسئله باستان‌شناسی در این بنا را به منظور مشخص شدن هویت و اطلاعات مجهول این بنای تاریخی ضروری می‌خواند و می‌گوید: با این اقدام گره‌‌ی کور هویت زندان اسکندر باز می‌شود؛ البته پژوهش و شواهدی در رابطه با این بنای تاریخی با عنوان «چیستی» در شماره 78 مجله اثر منتشر شده است که علاقمندان می‌توانند به آن مراجعه کنند.
اشاره به زندان اسکندر در اشعار لسان‌الغیب
البته « محمد خدادادی» استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه یزد هم در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا – منطقه یزد، به مصرع «دلم از وحشت زندان سکندر بگرفت» از حافظ شیرازی اشاره و اظهار می‌کند: حافظ با بهره‌گیری از آرایه‌ی ادبی «ذکر جزء و اراده کل»، از عنوان زندان اسکند استفاده کرده اما این عنوان صرفاً به عنوان بنای تاریخی زندان اسکندر نیست و مجازی از تمام شهر یزد است.
وی با بیان این که امکان وجود چنین محله‌ای و بنایی در یزد وجود داشته است، تصریح می‌کند: قطعا در سفر حافظ به یزد، از دوران قبل از اسلام، اسطوره‌هایی محلی در مورد رویداد تاریخی اسکندر وجود داشته که اسکندر بزرگان و عاملان پارسی را به یزد و بعداً به این مکان فرستاده است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/93852/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!

صرفه جویی 40 درصدی در مصرف آب با سیستم ابیاری زیر سطحی

مسئولان استان متناسب با "تحقق شعار سال" برنامه‌ریزی کنند

«نوچاد»، دریچه نوآوری در چادرملو

پیام محمدعلی اسلامی ندوشن به خاتمی چه بود؟ / شاهنامه نمی گذارد ایران در خواب غفلت باقی بماند / ادیبان و فیلسوفان بزرگی که عامل تهاجم فرهنگی اعلام شدند

توسعه فعالیت‌های فرهنگی و قرآنی برای مدد جویان کمیته امداد امام خمینی (ره)

بررسی دغدغه‌ی کارگران استان یزد

بارش بی سابقه در روستای قطرم بافق

دومین رویداد جایزه ملی و استانی جوانی جمعیت در یزد برگزار می‌شود

تخصیص بیش از 3 هزار میلیارد ریال اعتبار برای تامین برق پایدار در شهرک‌های صنعتی یزد

مشکلات مردم تا پایان برنامه هفتم توسعه کشور مرتفع خواهد شد

تخریب یک واحد مسکونی فرسوده بر اثر بارندگی در یزد

بارش بی سابقه باران در روستای قطرم بافق

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

اجرای موسی عصمتی میلیونی شد

نانوگرافن پروانه‌ای برای استفاده در حوزه کوانتومی ساخته شد

در نشر و انتقال آرمان‌های انقلاب دچار ضعف هستیم

بازدید معاون مدیر منطقه ای برنامه جهانی غذا از یزد

همکاری اقتصادی خراسان رضوی و ولایت هرات وارد مرحله جدید شد

تداوم بارش‌های رگباری در استان یزد

آشنایی معاونان و معلمان پرورشی مدارس یزد با فرهنگ اهدای خون

المپیاد ملی آموزش هنر نخستین گام در جهت رقابت بین آموزشگاه‌ها

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

از زر و سیم جهان پاس نظر باید داشت

موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی 6 سیلندر

تست موفق اولین موتور 6سیلندر ایرانی

طرح جمع آوری اتباع غیر مجاز در استان یزد

کشف رشوه خواری و پولشویی بیش از 20 میلیاردی در استان یزد

بافق میزبان کنفرانس بین المللی تحقیقات شتر

معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری و توانمندی‌های اقتصادی استان یزد در نمایشگاه ایران اکسپو

114 هکتار نخاله‌ ساختمانی طبیعت مهریز را ویران می‌کند

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

شعر زیبای میلاد عرفان پور درباره عملیات وعده صادق

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

فقط 3 درصد از پسماندهای خانگی یزد تفکیک می‌شوند

114 هکتار نخاله‌های ساختمانی طبیعت مهریز یزد را ویران می‌کند

کشف رشوه خواری و پولشویی بیش از 20 میلیاردی

برنامه پیشرفت فرهنگی استان یزد به‌زودی رونمایی می‌شود

آموزشگاه‌های آزادهنری معاف از مالیات می‌باشند

لایروبی بند‌های تغذیه مصنوعی استان یزد برای مدیریت سیلاب

10 محور شریانی و غیر شریانی کشور همچنان مسدود است

تمدید مهلت تبدیل مجوز‌های کاغذی به الکترونیکی تا 25 اردیبهشت ماه

کشف رشوه خواری و پولشویی بیش از 20 میلیارد در یزد

تضعیف فرهنگ جهاد و شهادت، هدف دشمنان انقلاب

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

لایروبی و رسوب برداری 280 هزار مترمکعب از بند‌های تغذیه مصنوعی استان یزد

خداحافظی والیبالیست نسل طلایی/ مهدی مهدوی وارد دنیای مربیگری شد

توجه جدی معاونت اقتصادی استاندار یزد بر توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در استان یزد