خبر یزد
شهر هفت هزار ساله میبد، آماده استقبال از گردشگران
دوشنبه 20 اسفند 1397 - 13:30:49
خبر یزد - یزد- میبد، شهری تاریخی و هفت هزار ساله، قطب کاشی کشور و شهر جهانی زیلو، آماده بازدید گردشگران و مهمانان نوروزی است.
به گزارش ایرنا، میبد دومین شهر پرجمعیت استان یزد با پنج هزار و 84 کیلومتر مربع وسعت، مردمانی خونگرم و پرتلاش دارد که در بیش از 17 محله و آبادی این شهرستان با پیشه کردن قناعت زندگی می کنند.
این شهر با داشتن مکان های تاریخی نظیر نارین قلعه ، برج کبوتر خانه ، یخچال ، چاپارخانه ، قلعه مهرجرد ، آسیاب دوسنگی محمد آباد ، کاروانسرای شاه عباسی ، آب انبارکلار، آب انبار حاجی علی محمد ، حمام یخدان و...هر ساله پذیرای گردشگران بسیاری به ویژه در ایام تابستان و تعطیلات نوروز می باشد.
همچنین بومگردی های این شهرستان مانند اقامتگاه بومگردی شیرین و فرهاد مزرعه کلانتر، شاطر بمون ده آباد ، اقامتگاه بومگردی عطار، بوم گردی عمه رباب و نیز هتل رستوران های سنتی نظیر گلشن و ملک در بافت های قدیمی با تلفیقی که از ساختار سنتی و نوین دارند چشم هر بیننده ای را به حیرت وا می دارد.
**قلعه مهرجرد
این قلعه واقع در محله مهرجرد نمونه قلعه هایی است کـه در تمـامی آبادیهـای میبـد وجـود داشته و تنها باقیمانده این قلعه ها در منطقه می باشد.
این بنا چهار برج در چهار گوشه و یک برج به عنـوان درب ورودی در سمت جنوب دارد و خندقی که در حال حاضر چیزی از آن باقی نمانده چهـار سـمت بنا را محافظت می کرده است .
این بنا با داشتن سه طبقه دارای انواع مختلف پوششهای خشتی معماری ایران می باشد.
قلعه مهرجرد به چز آن که به عنوان انبار مورد استفاده قرار می گرفتـه ، مکـان امنـی بـرای پنـاه گـرفتن ود رزمان هایی نیز به عنوان مکتب استفاده می شده است .
**قلعه بارجین
قلعه بارجین در یکی از آبادی های حوزه شرقی میبد و به همین نام واقع شده اسـت.
این بنـا دو طبقه و دارای چهار بـرج سـاده در چهـار گوشـه و یک ورودی در سمت شمال توسط اربابـان زرتشـتی محل به منظور پناه گرفتن در مواقع ناامن از گل و خشت ساخته شده است.
**کاروانسرای شاه عباسی
این کاروانسرا از جملـه کاروانسـراهای سبک صفوی و یکی از کاملترین کاروانسراهای بین راهی به شمار می رود .
کاروانسرای شاه عباسی بـه شـیوه معروف چهار ایوانی و با آجر ساخته شده و به لحاظ برخورداری از فضـاهای متنـوع و تجهیـزات ایمنی قدیم و جریان همیشگی آب و جهات بهداشتی یکی از رباطهای کم نظیر منطقه بوده است .
در حال حاضراین کاروانسرا با معماری خاصی که دارد و با مجهز شدن به موزه زیلو ، رستوران و غرفه های صنایع دستی در طول سال نگاه گردشگران بسیاری را به سمت خود جلب می کند.
**آسیاب دو سنگی بیابان محمد آباد
این آسیاب درعمق 40 متری زمین در مسیر قنات قطب آباد احداث شده و هیچ گونه مصالح ساختمانی در ساخت آن به کار نرفته است .
قدمت این آسیاب حدود 150 سال می باشد.
**یخچال
یخچال میبد با قدمتی که به پیش از دوره قاجار می رسد ، یکی از معدود یخچال های به جـای مانـده در استان یزد است . ساختمان یخچال مانند دیگر یخچالهای مناطق کـویری از خشـت و گـل ساخته شده و ساختار معمار ی آن بر اساس محاسبات بسیار سنجیده اقلیم شناسی برای کارکرد های ویژه بوده است.
بخشهای عمده و اصلی این بنای باشکوه دیوارهای سایه انـداز، حوض یخ بند، مخزن یخچال و کنبد می باشد.
**نارین قلعه:
نارین قلعه میبد از بناهای عظیم خشتی باستانی در ایران است و پیشینه تاریخی آن به گفته مولف تاریخ یزد به زمان سلیمان نبی بر می گردد.
از نظر معماری، نارین قلعه، سلسله ای متواتر از ساخت و سازهای مسـکن و تاسیسات شهری و استحکامات دفاعی و نظامی را نشان می دهد که بارها مرمت و بازسازی شـده اسـت .
اهمیت قلعه میبد مربوط به زمان سلاطین آل مظفر است که در عمران و آبادی میبد کوشا بودند و قلعه پناهگاه و محلی امن برای آنها بود.
شهرمیبد با دارابودن این آثار کهن و تاریخی بسیار ، صنایع دستی نظیر زیلو ، کاربافی ، سفال و سرامیک ، موتابی و...و دیگر آثاری که مجال پرداختن به آنها نیست پذیرای مهمانان و گردشگران نوروزی است.
مردمان این شهر در تلاش هستند با سرو صورت دادن به شهر خود ، به گونه ای عمل کنند که گردشگران و مهمانانی که قدم بر خاک شهرشان می گذارند با گشت و گذار در این شهر همیشه نامی از میبد در گوشه خاطرشان باشد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میبد در معرفی این شهرستان گفت : شهر میبد در همه حوزه های میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری یک شهرستان ویژه هم در استان یزد و هم درکل کشور محسوب می شود.
رسول مشتاقیان محوطه های تاریخی بیده از قدیمی ترین مناطق تاریخی ایران که قدمت آنها را بیش از 15 هزار سال تخمین زده و آنجا را به عنوان هسته اولیه سکونت در فلات ایران می دانند ، نارین قلعه با بیش از 6 هزار سال قدمت که شاید قدیمی ترین بنای خشتی ایران باشد و بافت تاریخی منحصر به فرد میبد را از جمله آثار تاریخی میبد برشمرد.
وی ادامه داد: بافت تاریخی میبد با دارا بودن همه عناصر شهرسازی به صورت زنده و پویا مانند شارستان ، کهندژ ، خندق ، حصار و...اولین بافت ثبت شده کشور است که به شماره 3 هزار و 490 در تاریخ 25 اسفند 1379 در فهرست آثار ملی ایران به عنوان اولین بافت ثبتی ایران ثبت شده است.
این مسئول گفت : نوع شهرسازی این شهر با ترکیبی از محلات مختلف منجر به وجود آمدن شمار زیادی از مساجد جامع، آسیاب های آبی ، قنوات ، آب انبارها ، حمام های تاریخی ، گذر های تاریخی در محلات مختلف این شهر نیز بناهای متنوع و با ارزش دیگر مانند کاروانسراها ، چاپارخانه ، قلعه های تاریخی و یخچال در این شهرستان شده است.
وی تصریح کرد : میبد یک باغشهر تاریخی در کویر مرکزی کشور با وسعت یک هزار و 200 هکتار که یک سوم شهر را با دارا بودن حدود 400 هکتار باغ های هم پیوند و 700 هکتار بافت تاریخی دربر می گیرد ، می باشد.
مشتاقیان در ادامه سازه های آبی مانند آسیاب های آبی محمد آباد ، آسیاب دو سنگی محمد آباد و آسیاب های آبی درمحلات بیده ، محمد آباد ، بشنیغان ، یخدان و فیروزآباد به عنوان برندهای میبد ذکر کرد.
وی افزود: وجود کاروانسرا و چاپارخانه و نیز شاهراه تاریخی ری- کرمان در میبد که برند های دیگر این شهرستان است نشان از سابقه طولانی این شهر در ارتباطات دارد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میبد با اشاره به اینکه میبد به عنوان اولین شهر ثبت شده استان در فهرست آثار ملی است ، صنایع دستی میبد را کاربافی ، زیلو ، سفال ، نقاشی روی سفال ، موتابی ، خراطی و... را برشمرد که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده اند.
وی یادآور شد: در رشته های مختلف صنایع دستی نیز نشان ملی مرغوبیت کالا توسط هنرمندان رشته های مختلف کسب شده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میبد همچنین صدور کارت ها ، ارائه تسهیلات ، مهیا کردن مکان های اقامتی هر کدام با ظرفیت بیش از 300 نفر، فعال کردن کمپ ها و برگزاری نمایشگاه های صنایع دستی را از تمهیدات به وجود آمده برای پذیرایی مهمانان و گردشگران در شهر تاریخی میبد به عنوان یکی از 14 شهر نمونه گردشگری ایران که بعد از مرکز استان دومین مقصد گردشگری و به عنوان قطب گردشگری تجاری ، مذهبی و سلامت محسوب می شود، عنوان کرد.
وی اقامتگاه های میبد را سفره خانه شاه عباسی ، سفره خانه سالار، گلشن ، شاه نشین ، عمارت مادری ، بومگردی عطار ، شاطر بمون ، لب خندق ، عطار، مجتمع بین راهی آنا و کمپ گردشگری آسمان ذکر کرد.
مشتاقیان در ادامه اظهار داشت : جلسات مختلفی در شهرداری ، فرمانداری و میراث برای تمهیدات نوروزی تشکیل شده که طی با ارائه برنامه های مختلفی شده بهینه سازی نارین قلعه ، ایجاد غرفه های صنایع دستی در سه محل نارین قلعه ، کاروانسرای شاه عباسی و بیده ، چذب انجمن های گردشگری ، ایجاد بازارچه های صنایع دستی ، برگزاری تورهای چند ساعت و... مورد عنایت قرار گرفته و تلاش می شود با امکانات و شماری اندک از منابع انسانی که میراث در اختیار دارد به بهترین گونه شهر تاریخی میبد برای بازدید گردشگران مهیا شود.
این مسئول ضعف های میبد در حوزه گردشگری را با وجود پیوند خواهرخواندگی با نائین و ثبت بروشورهای چند زبانه که در مرکز استان تهیه شده ، تبلیغات و نبود آژانس های گردشگری ذکر کرد.
وی افزود :آژانس های میبد بیشتر رویکرد زیارتی دارند با وجودی که می توانند با توجه به ظرفیت های تاریخی میبد در حوزه گردشگری فعالیت هم داشته باشند.
شهر میبد با داشتن 300 اثر ثبتی ، 263 اثر غیر منقول ، 10 اثر منقول ، 9 اثر قدیمی و 18 اثر ناملموس و 9 موزه دارد.
مرکز شهرستان 104هزار نفری میبد در 50 کیلومتری شمال غرب شهر یزد مرکز این استان قرار دارد.
9934/ 6197

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/82623/شهر-هفت-هزار-ساله-میبد،-آماده-استقبال-از-گردشگران
بستن   چاپ