خبر یزد
/یزد، دیدنی است/
نبض زندگی در شریان‌های قلعه «تیزوک» ابرکوه
پنجشنبه 8 فروردين 1398 - 17:25:18
خبر یزد - قلعه تاریخی تیزوک یا قلعه خان در 12 کیلومتری شمال غربی شهر ابرکوه قرار دارد ولی این روزها یک جوان گچکار موفق شده آن را احیا کرده و زندگی را مجدداً به آن بازگرداند. به گزارش ایسنا - منطقه یزد، در 12 کیلومتری شمال غربی شهر ابرکوه، روستایی به نام «تیزوک» قرار دارد که قلعه مسکونی و بسیار زیبای آن زبانزد است.
قلعه تیزوک از جمله معدود قلعه‌های کشور است که هنوز هم زندگی در آن جریان دارد و چندین خانواده در کنار یکدیگر، به دور از هیاهوی شهری و در آرامش، داخل آن زندگی را سپری می‌کنند.
این قلعه از سال 1394 به همت یک جوان گچکار که «علی امیدپناه» نام دارد، علائم حیاتی خود را بازیافت و رفته‌رفته طی چند سال مجدداً احیا و روح زندگی در شریان‌هایش جاری شد.
این جوان ابرکوهی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا - منطقه یزد در این رابطه اظهار می‎کند: ارگ تیزوک که به قلعه «خان» نیز معروف است، تقریباً خالی از سکنه شده بود لذا تصمیم گرفتم حداقل خانه پدربزرگ مادری خود را مرمت و دوباره آن را احیا کنم.
امیدپناه ادامه می‎‎دهد: ابتدا تنها 5 خانوار در این قلعه سکونت داشتند ولی توانستیم با تشویق فرزندان و نوه‌های آنان، بخش‌هایی از قلعه را بازسازی و مرمت کنیم و هم‌اکنون یازده خانوار در این ارگ زندگی می‌کنند.
وی با بیان این که قلعه تیزوک در حال حاضر به یک اقامتگاه بومگردی بی‌نظیر برای اسکان گردشگران داخلی و خارجی تبدیل ‌شده است، خاطرنشان می‎‎کند: ظرفیت اقامتی قلعه در ابتدا تنها 10 نفر بود ولی امروز به بیش از 30 نفر افزایش یافته است.
این جوان فعال ابرکوهی ابراز می‎‎کند: در این قلعه تاریخی نیز همان امکانات زندگی در شهر و خانه‌های مدرن وجود دارد، با این تفاوت که معماری خانه‌های قلعه هنرمندانه، خلاقانه و به جرأت می ‎ توان گفت فراتر از فناوری‌های مهندسی امروز است زیرا به‌گونه‌ای طراحی شده که سیستم گرمایشی و سرمایشی آن طبیعی بوده و حتی در اوج گرمای تابستان نیز به سیستم‌های خنک کننده امروزی نیاز ندارد.
وی تصریح می‎کند: خانه‌های بی‌بی رباب، بی‌بی کلثوم و بی‌بی شیرین از جمله خانه‌های این قلعه هستند که به بهترین شکل بازسازی و مرمت شده است تا ضمن حفظ شاکله اصلی بنا در جهت جذب هرچه بیشتر گردشگران و رونق صنعت توریسم نیز مؤثر باشد.
اما آنچه بیان آن ضروری می‌رسد، تاریخچه و شرح بخش‌های مختلف قلعه تیزوک است؛ این قلعه توسط عبدالرضاخان بزرگ، پدر «حاجخان» و «سالار نظام» در دوره افشاریه از خشت و گل در دو طبقه و پلانی مستطیلی شکل و به مساحت 10 هزار مترمربع ساخته شده است.
مساحتی به اندازه 5600 مترمربع از این قلعه به اسطبل، حمام عمومی، مسجد، سر در هشت‌ضلعی و رودی با دو نشیمن‌گاه، چهار برج که در چهارگوشه و کوچه‌ پس‌ کوچه‌ها اختصاص یافته و 4400 مترمربع آن نیز مسکونی است.
خانه‌های این قلعه به ‌صورت موازی و هم‌ردیف ساخته شده و از جمله نکات معماری قلعه این است که تمامی پشت‌بام‌های خانه‌ها به یکدیگر متصل است.
شایان ذکر است؛ امروز گردشگران علاوه بر تجربه یک زندگی روستایی در این قلعه و بهره‌مندی از لذت غذاهای سنتی، بیشترین زمان خود را صرف گرفتن عکس‌های یادگاری با بخش‌های مختلف این قلعه می‌کنند که در هیچ جای کشور نمونه آن وجود ندارد.
انتهای پیام

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/83302/نبض-زندگی-در-شریان‌های-قلعه-«تیزوک»-ابرکوه
بستن   چاپ