خبر یزد
زیلوی میبد جایگاه خود را در هنرهای تجسمی یافت
دوشنبه 9 اردیبهشت 1398 - 10:50:46 AM
ایسنا

خبریزد- زیلو یک دست بافته و هنر سنتی مردمان دیار شهر خورشید است که ریشه در آب و خاک این سرزمین دارد به نحوی که مردمان میبد با زیلو زندگی کرده اند و اکنون آن را یک نماد و برند برای شهر خود می‌دانند.

زیلو  امروز تنها یک فرش نیست بلکه هنری است که می‌توان با آن زندگی کرد و در سال «رونق تولید» از طریق تلفیقش با هنرهای دیگر، آن را به عنوان یک صنعت پردرآمد مورد توجه قرار داد.

«نفیسه پورمحمود آبادی» بانوی هنرمند میبدی از تلفیق هنر زیلو با هنرهای تجسمی ابتکاری نو و خلاقیتی جدید در زمینه زیلو به وجود آورده که مورد توجه هنرمندان و هنردوستان قرار گرفته است.

این هنرمند میبدی می‌‌گوید: تا آن زمان که زیلو در خانه‌های میبد به عنوان یک فرش به زیر پا انداخته می‌شد و در هوای گرم تابستان، خنکی این دست‌بافته، گرمای کویری را از چهره ی کویرنشینان می‌‌زدود، همیشه در خاطرات، ماندگار و جاودان بود ولی با ورود تکنولوژی می‌‌رفت که این هنر اصیل نیز مانند بسیاری از صنایع دستی دیگر به ورطه فراموشی برود.

پورمحمود آبادی در مورد ورودش به حوزه زیلوبافی بیان می‎‎کند: بعد از فارغ التحصیلی به عنوان یک بانوی تحصیلکرده دیار کویر، وظیفه خود دانستم که زیرانداز اصیل شهرم را به دید هنری مورد توجه جامعه قرار دهم و در این راه باید حرکتی نو انجام می‎‎دادم تا این میراث ارزشمند، تنها به عنوان زیر ‎‎ انداز حائز توجه نباشد.

وی اضافه می‎‎کند: در این مسیر در مورد بافت و ماهیت زیلو تحقیقاتی انجام دادم تا این که جرقه‌ای به ذهنم خطور کرد و زیلو را با هنر نقاشی و تجسمی در هم آمیختم و تلاش کردم کاربری‎‎های دیگری برای آن معرفی کنم.

  پورمحمودآبادی با اشاره به نامگذاری امسال به عنوان سال «رونق تولید»، خاطرنشان می‌‌‌کند: دو اصل از تلفیق سنت و هنرهای تجسمی با توجه به سال رونق تولید برای خود تعریف کردم؛ اول این که زیلو به عنوان یک تابلوی تزئینی و با نگاه صنایع دستی در قالب آویز و تابلو می‌توانند برای گردشگران یک سوغات ارزشمند و در عین حال کوچک با قیمتی مناسب باشد، ضمن این که می‎‎توان آن را از طریق گردشگران به عنوان سفیران فرهنگی به دیگر کشورهای جهان معرفی کرد.

وی ادامه می‌‌دهد: تعریف دوم من در این باره بدین صورت بود که زیلو به عنوان یک تابلوی نقاشی می‌‌تواند ماهیتی کاملاً متفاوت با جایگاه خاص و ویژه‌ای همراه با توصیفات ارزشمندی داشته باشد.

  این بانوی هنرمند میبدی هدف از این ابتکار و نوآوری را معرفی هر چه بیشتر زیلوی میبد در قالب و شکلی جدید می‎‎داند و در این باره تصریح می‎‎کند: با توجه به جهانی شدن زیلوی میبد، نظر گردشگران و توریست‌های خارجی به این هنر قطعاً بیشتر خواهد شد ولی از آنجایی که تهیه زیلو تنها به عنوان فرش و در ابعاد بزرگ به عنوان سوغات برای همه گردشگران امکان‌پذیر نیست و از طرفی  هنرهای تجسمی و رجعت آن به فرش، جاجیم و دیگر دست ‎‎ بافته ‎‎ ها وجود داشت و تنها جای زیلو در بین هنرهای تجسمی خالی بود، با این اتفاق نشان دادم که زیلو  در ابعاد کوچک می‌تواند روایتگر زندگی و تداعی خاطرات خانه ‎‎ های سنتی و احساسات دوران گذشته باشد و به عنوان سوغاتی ارزشمند برای گردشگران معرفی شود.

گفتنی است؛ 17 اثر ارزشمند و خلاقانه تاپستری «نفیسه پور محمود آبادی» به ‌عنوان «جوانه‌‌ای بر ریشه‌‌های باستان» اخیراً در گالری زرنا تهران دایر شده و تا یازدهم اردیبهشت ماه پذیرای عموم علاقمندان است.


http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/85447/زیلوی-میبد-جایگاه-خود-را-در-هنرهای-تجسمی-یافت
بستن   چاپ