خبر یزد
زیلوباف پیشکسوت میبدی:
زیلو، تحفه‌ای سالم، باارزش و ماندگار است
دوشنبه 13 خرداد 1398 - 13:17:44
خبر یزد - زیلو، دست بافته‌ای ساده و سالم است که زیبایی خود را از همین سادگی فرار گرفته و شاید به خاطر هم‌خوانی سادگی آن با ساده‌زیستی بزرگان دین اسلام، در مساجد و اماکن مذهبی کشورمان نیز به وفور مشاهده می‌شود و زیبایی خاصی به این اماکن داده است.
اصولاً هنرمندانی که در این هنرصنعت برخاسته از کهن شهر میبد، فعالیت می‌کنند نیز مردمانی ساده‌زیست هستند که از آن جمله می‌توان به «محمدحسن پوریان» زیلوباف 75 ساله میبدی اشاره کرد.
وی یکی از زیلوبافان برتر و چیره‌دست میبدی است که عمر گرانمایه خود را صرف بافت هنرصنعت زیلو کرده و در این راه شاگردان زیادی را تا درجه‌ی استادی پرورش و تحویل جامعه داده است.
این هنرمند پیشکسوت در گفت وگو با خبرنگار ایسنا - منطقه یزد راجع به پیشه‌اش می‌گوید: به سفارش پدر که از زیلوبافان برجسته میبد بود، کودکی را به جای بازی کردن در کوچه‌های کاهگلی این شهر، در پشت دار زیلوبافی گذراندم.
وی بیان می‌کند: زمانی که زیلوبافی را به صورت حرفه‌ای فرا گرفتم، آن چنان درآمدی نداشتم چرا که اوضاع فروش زیلو همانند امروز اوضاع خوبی نبود اما با سختی‌های فراوان این هنر را با عشق دنبال کردم.
وی ادامه می‌دهد: عشق به این هنر باعث شده اکنون نیز که به خاطر کهولت سن دیگر مانند گذشته قادر به زیلوبافی نیستم، باز هم کم و بیش دستی بر دار زیلوبافی بکشم.
پوریان زیلوبافی را تنها یک شغل نمی‌داند اظهار می‌کند: زیلو‌بافی را نمی‌توان تنها یک شغل و حرفه دانست چرا که تا همه وجودت عاشق این هنر نشود، نمی‌توان از آن لذت برد.
وی با اشاره به فراوانی نقش و نگاره‌های زیلو، می‌گوید: با بیش از یکهزار نقش و نگاره در زیلوبافی آشنا هستم و آنها را به فرزندم نیز آموزش داده‌ام به نحوی که او نیز همانند خودم به تمام این نقوش تسلط کامل دارد و حتی او را تکمیل‌کننده هنر خودم می‌دانم.
پوریان که سفارش‌های زیادی را برای بزرگان و سران کشور بافته است، حتی از صادرات بسیاری از تولیداتش به کشورهای فرانسه و عراق و دیگر کشورها خبر می‌دهد.
این هنرمند میبدی عنوان می‌کند: زیلو به عنوان یک تحفه و هدیه‌ی ارزشمند و همیشه ماندگار می‌تواند بهترین کادو برای بهترین و خاص‌ترین افراد زندگی‌مان باشد چرا که علاوه بر کاربردی بودن، دست‌بافته‌ای سالم و با ارزش است.
وی با بیان این که در دوران پیشین زیلوها دارای وقف‌نامه بودند، بیان می‌کند: با توجه به تسلطی که به زبان‌های عربی و فارسی دارم، برای بافت زیلوهای وقفی جهت صادرات معمولاً کمتر کسی در این مورد اقدام می‌کرد و کار به من محول می‌شد.
پوریان به کوچک‌تر شدن ابعاد زیلوها نیز اشاره و خاطرنشان می‌کند: در دوران گذشته، هم زمان سه دار زیلوی بزرگ در ابعاد 4 و 5 متر را برای عتبات عالیات و شهرهای مذهبی کشورمان با همکاری 9 شاگرد می‌بافتم.
وی خاص‌ترین کار خود در این حوزه را بافت آرم سپاه پاسداران نام می‌برد و عوان می‌کند: سفارش بافت آرم سپاه پاسداران روی زیلو را کسی عهده‌دار نمی‌شد لذا تنها کسی بودم که آن را برعهده گرفتم و به لطف خادوند توانستم به خوبی از عهده آن بر‌ایم.
زیلوباف پیشکسوت میبدی با بیان این که در گذشته پیرمردها در زیلوبافی خبره بودند، می‌گوید: در گذشته زیلو‌بافی شغل اکثر مردم میبد بود و در این میان چون جوان‌ها کم تجربه بودند تحت عنوان شاگرد تنها پنجه‌زنی می‌کردند، با این حال تعداد کمی زیلوباف ماهر برای انجام سفارش‌های مهم وجود داشت.
وی در همین رابطه از بافت زیلو برای دفتر مقام معظم رهبری در حدود هشت سال پیش، با شادی یاد می‌کند و آن را برای خود توفیی بزرگ می‌خواند.
پوریان در بخش دیگری از سخنانش با بیان به این که زیلو در انواع و رنگ‌های مختلف بافته می‌شود، عنوان می‌کند: البته زیلو در سال‌های گذشته غالباً در چند رنگ و عمدتاً آبی و سفید بافته و بیشتر نیز در مساجد و سایر مکان‌های مذهبی استفاده می‌شد.
وی در این مورد ادامه می‌دهد: البته زیلو‌های به رنگ آبی و گلی مصارف خانگی داشتند و زیلوهای نفتول که دارای رنگ سبز و گلی و از مرغوب‌ترین رنگ‌ها با ماندگاری بالا بود هم برای خانه عروس بافته می‌شد و چون رنگ آن خارجی بود، نسبت به بقیه رنگ‌ها قیمت بالاتری داشت.
وی از سختی‌های زیلوبافی در گذشته نسبت به حال حاضر می‌گوید و تصریح کرد: در گذشته یک زیلو‌باف از صفر تا صد زیلو را باید خود انجام می داد به عبارتی باید پنبه را خود تهیه می‌کرد و در اختیار خانم‌ها برای ریسیدن و تبدیل به نخ قرار می‌داد و بعد از آن با مواد‌طبیعی رنگ کنند و نهایتاً زیلوبافی را شروع کنند اما امروزه با وجود کارگاه‌ها و کارخانه‌های ریسندگی مشکلات کمتری وجود دارد و کار زیلو بافی راحت‌تر است.
پوریان در پایان از جوانان می‌خواهد با روی آوردن به این هنر اصیل، احیا‌گر این هنرصنعت جهانی باشند، آن را با ترکیب سنت و هنر برای نسل‌های آینده به یادگار بگذارند و نام بلندآوازه میبد را با زیلوی جهانی‌اش به گوش جهانیان برسانند.
انتهای پیام

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/87268/زیلو،-تحفه‌ای-سالم،-باارزش-و-ماندگار-است
بستن   چاپ