روایت نیم قرن وقایعنگاری بیادعای «احمد خضری یزدان» در یزد
اجتماعي
بزرگنمايي:
خبر یزد - ایسنا / محقق و نویسنده کتاب چند جلدی «یزد، یادگار تاریخ» با اشاره به بیش از پنجاه سال تلاش و فعالیت استاد «احمد خضری یزدان» در عرصه معلمی و رسانه، نجابت و فروتنی، مردم دوستی و صداقت را از ویژگیهای سرپرست اسبق روزنامه اطلاعات در یزد خواند.
حسین مسرت، محقق و نویسنده کتاب چند جلدی «یزد، یادگار تاریخ» یکی از مشاهیر عرصه آموزش و خبرنگاری در یزد را «احمد خضری یزدان» نام برد و در باره وی، اظهار کرد: احمد در پنجم اردیبهشت 1302 در خانواده «محمد خضری یزدان» که شغل نساجی و بافندگی پارچه داشت و «بیبی جواهر خواجهزاده» که از باشندگان کهن برزن خواجه خضر یزد بودند، به دنیا آمد.
وی با بیان این که احمد فرزند پنجم و آخر خانواده بود، افزود: کلاس اول ابتدایی را در دبستان تدین و کلاسهای دوم تا ششم را در دبستان دولتی بَدِر با نمرههای خوب به پایان برد و پس از فراغت از تحصیل یک سالی وارد بازار کار شد و سپس در حدود سال 1320 برای گذراندن دوره دبیرستان، راهی دبیرستان ماندگار مارکار شد.
مسرت خاطرنشان کرد: البته احمد به دلیل هوش فراوان، پس از سه سال تحصیل و در حالی که هنوز دیپلم خود را نگرفته بود، از شهریور 1323 به پیشنهاد استاد «سروش لهراسب» مدیر دبیرستان به تدریس درسهایی مانند زبان انگلیسی و تاریخ که تسلط داشت، در همان آموزشگاه و نیز دبستان پسرانه مارکار پرداخت.
وی گفت: خضری یزدان در سال 1328 در آزمون استخدامی معلم آموزش و پرورش یزد شرکت کرد و از میان 90 شرکت کننده، نفر نخست شد و در آذر 1328 به استخدام آن اداره درآمد و به آموزگاری، نظامت و کفالت در دبستان نوبنیاد هاشمی گمارده شد.
این پژوهشگر یزدی اضافه کرد: او پس از گذران دوره 18 ماهه خدمت سربازی، از ابتدای سال 1332 مجدداً به حرفه معلمی بازگشت و در دبیرستان ایرانشهر یزد به مدیریت «حسین محبوبی» شروع به کار کرد.
به گفته مسرت، احمد خضری یزدان در سال 1334 به عنوان هنرآموز در هنرستان حرفهای یزد مشغول به کار شد و افزون بر تدریس در مواد علمی، به آموزش عملیات فنی نیز میپرداخت. سپس در سال 1343 به عنوان راهنمای کلاسهای بزرگسالان منصوب شد و از سال 1354 نیز به سمت بازرس و راهنمای تعلیماتی مدارس آغاز به فعالیت کرد.
وی اظهار کرد: شور و شوقی که از جوانی در خضری یزدان ریشه دوانده بود، او را به سوی نویسندگی و خبرنگاری کشاند و همزمان با تدریس در آموزشگاههای یزد، در آغاز سال 1330 با گذراندن دورههای روزنامه نگاری و خبرنگاری، در این رابطه جدیتر شد؛ البته آن هم زمانی بود که بهواسطه گسترگی فعالیتهای سیاسی و اجتماعی و بروز جنبشهای ملی که در ایران و از جمله یزد رخ داده بود، به یکباره در بین سالهای 1328 تا 1332، نزدیک به 30 نشریه در شهر کوچک یزد چاپ میشد.
مسرت گفت: خضری یزدان در آغاز کار خبرنگاری به مدت دو سال با روزنامه کیهان همکاری داشت و در سال 1334 به دلیل تلاش و کوشش خود همزمان با دبیری دبیرستانها، توانست سرپرستی و خبرنگاری نشریات مؤسسه اطلاعات به ویژه روزنامه پرشمارگان اطلاعات را در استان یزد بگیرد که این خدمت تا سال 1382 به گونهای مستمر و عاشقانه ادامه داشت.
این نویسنده و محقق فرهنگ و تاریخ یزد یاداور شد: او همزمان با سرپرستی و خبرنگاری اطلاعات در استان یزد، با 15 روزنامه و نشریه هفتگی و ماهانه دیگر کشوری به عنوان خبرنگار هم همکاری داشت.
به گفته مسرت، او در یکم مهر 1359 پس از سی و یک سال خدمت دلسوزانه در آموزش و پرورش یزد بازنشسته شد و آنگاه تمام وقت خود را به خبرنگاری و سرپرستی اطلاعات در استان یزد گذراند.
وی از ویژگی های بارز شخصیتی و اخلاقی استاد خضری یزدان در طول دوران کاریاش را نجابت و فروتنی، مردم دوستی و صداقت در حوزه خبرنگاری خواند به طوری که باعث شد بیش از نیم قرن بدین حرفه ارزشمند و پرمخاطره بپردازد.
مسرت با اشاره به خاطراتی از نخستین آشناییاش و همکاریهای بعدی خود با استاد خضری یزدان از دهه 1350 تا سال 1366، گفت: من همواره خود را مدیون بزرگواری و حس تربیتی و پرورشی او میدانم و تنها کار کوچکی که از دستم برآمد، پیشکش کردن جلد چهارم کتاب «یزد، یادگار تاریخ» خودم به او در سال 1400 بود.
وی در ادامه عنوان کرد: در سال 1382 با تصمیم «محمّد کاظمینی» مدیر کل وقت فرهنگ و ارشاد یزد و همراهی اعضای هیئت داوران نخستین جشنواره نشریات محلی استان یزد، به دلیل تلاش بیش از نیم قرن استاد خضری یزدان در عرصه مطبوعات استان یزد طی مراسمی مورد تجلیل آبرومندانهای قرار گرفت و این آخرین برگ در پرونده کاری او به شمار می رفت.
وی بیان کرد: پس از آن به دلیل کهولت سن و شرایط جسمی، حضور او در نشستهای خبری و مطبوعاتی کمرنگ شد و پس از خانه نشینی، در سال 1382 کارهای روزنامه اطلاعات در یزد و سپس سرپرستی اطلاعات در استان از اول مردادماه 1385 به «ابراهیم علیخانی» واگذار شد.
مسرت در پایان تصریح کرد: سرانجام استاد «احمد خضری یزدان» پس از یک عمر فعالیت آموزشی سودمند و ماندگار و فعالیت رسانهای تأثیرگذار که میتواند الگوی ارزنده و خوبی برای یاران و دوستداران فعالیت در رسانههای مکتوب کشوری باشد، در روز سوم اسفند 1382 و تنها چند ماه پس از خانه نشینی ناخواسته، از دنیای ناپایدار رخت بربست و در آرامستان خلد برین یزد به خاک سپرده شد.
-
سه شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۵:۱۳
-
۱۵ بازديد
-
-
خبر یزد
لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/678019/