بزرگنمايي:
خبر یزد - پروژه ساخت بلوار ایرج افشار موسوم به جاده گازی از سال 1394 در دستور کار شهرداری یزد بوده، اما به دلیل اختلاف نظر مسئولان شهرداری و دانشگاه تا کنون فقط 55 درصد از این پروژه ساخته شده است.
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، طرح به طول 2 هزار و 200 متر یکی از پروژههای شهرداری یزد برای حل مشکل ترافیک شهری است که به علت عبور این بلوار از زمینهای دانشگاه یزد در سالهای اخیر همواره محل تنش بین مسئولان دانشگاه و شهرداری یزد بوده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
از ماجرای جلوگیری از ورود خودروهای شهرداری به محوطه دانشگاه تا عدم تعهد شهرداری به صدور سند زمین برای دانشگاه ، ساخت پل و صدور مجوز تجاری برای دانشگاه در قبال در اختیار گرفتن بخشی از زمینهای جاده گازی! مسئولین دانشگاه یزد اصرار دارند که به تعهدنامهای که به امضای استاندار ، دادستان ، راه و شهرسازی ، شورای شهر و شهرداری رسیده عمل شود، اما از سمتی دیگر مسئولان شهرداری یزد ضمن اینکه مدعی هستند به مفاد آن تعهد نامه عمل میکنند، معتقدند این زمین ها متعلق به دانشگاه یزد نیست!
البته شایعاتی هم از دو طرف به گوش میرسد که مسئله را کمی مبهم و البته پیچیده میکند، برخی مدعی هستند شهرداری یزد بنا دارد برخی از تعهدات خود را پس از افتتاح پروژه عملی کند در حالی که تجربه نشان داده اگر پیش از افتتاح چنین پروژه هایی به تعهدات عمل نشود بسیار بعید است که پس از افتتاح به این تعهدات عمل شود، ازطرفی دیگر نیز برخی شایعات حاکی از آن است که دانشگاه یزد به دنبال اخذ سند تجاری املاک مجاور بلوار ایرج افشار و واگذلری آن به اساتید و کارمندان است و دلیل این فشار ها اخذ سند تجاری این زمین ها است!
اما درحالیکه تصور میشد حواشی ایجاد این بلوار به اتمام رسیده و قرار است با تعامل میان این دو نهاد، کار احداث این جاده روند خود را پیگیری کند، صحبتهای عبدالحسین خسروپناه دبیر شورایعالی انقلابفرهنگی در جمع دانشگاهیان دانشگاه یزد یکبار دیگر به اختلافات میان دانشگاه و شهرداری دامن زد.
اگر اجازه بدهید یک وجب از زمینهای دانشگاه برود بیغیرت هستید! کد ویدیو دانلود فیلم اصلی خسروپناه در جمع دانشگاهیان یزد گفت: مسئله صیانت از دانشگاه که مطرح شد؛ هیچ یک از استادان دانشگاه نباید اجازه بدهند یک وجب از خاک دانشگاه از دست برود اگر اجازه دادید، ببخشید همه بیغیرتی کردهاید . میگویند بخشی از این 300 هکتار سند ندارد؛ سند یعنی چه؟ یک قاعده در فقه داریم اصالت ید، اصالت ید مهمترین سند است. شهرداری ورود کرده است، هرکس میخواهد باشد که ورود کرده است، نباید اجازه داد.
وی افزود: به جای اینکه شهرداری، فرمانداری و استانداری و دیگر مجموعهها بیایند کمک کنند با کمک خیرین آزمایشگاه ملی راهاندازی شود ، میآیند امکاناتی را هم از اینجا میگیرند. به رئیس دانشگاه کمک کنید، همه استادان، همه کارمندان و همه دانشجویان، این ملک دانشگاه است ولو سند نداشته باشد؛ ملک دانشگاه است. مگر مالکی با سند مدعی بشود، آن بحث دیگری است؛ ولی اصالت ید است سالها در اختیار دانشگاه بوده است.
بلوار ایرج افشار حق حبسشده 600 هزار یزدی است
شهردار یزد نیز در واکنش به سخنان خسروپناه گفت: بنده شخصاً برای جناب خسروپناه احترام خاصی قائلم، به این دلیل که انسان محقق، دانشمند و ارزشمندی برای کشور هستند و هم اکنون جایگاهی هم بهعنوان دبیر شورایعالی انقلابفرهنگی دارند نشان میدهد که ایشان انسانی دانشمند هستند.
وی ادامه داد:، اما اولین گلایه ما در این زمینه بود که جناب خسروپناه بدون اینکه تحقیقی در این زمینه داشته باشند و بدون اطلاع از تصمیمات و صورتجلساتی که در استان، شهر و در دانشگاه یزد در خصوص احداث بلوار ایرج افشار به امضا رسیده اظهارنظر کردهاند.
شهردار یزد تصریح کرد: گلایه دیگری نیز وجود دارد که از اظهاراتشان اینگونه برمیآید که شهرداری یزد بدون هیچ توافق و مصوبهای زمین متعلق به دانشگاه یزد یا مالک دیگری را تصرف کرده است درصورتیکه اینگونه نیست، بر اساس طرحهای مختلف شهری از جمله طرحهای تفضیلی و طرحهای جامع شهر همه تأکید داشتند که در این مسیری که اکنون در حال احداث است یک محور شهری و یک بلوار شهری باید عبور کند ، ما بر اساس فقه و برای آزادکردن راه و مسیر مردم با اجازه شرعی از حاکم شهر حتی مسجد را هم خراب میکنیم.
وی ادامه داد: ما به دنبال آزادکردن راه و مسیری هستیم که بهعنوان رینگ دوم شهری مطرح میشود و مسیر 600 هزار نفر از مردم یزد است ضمن اینکه شهرداری با دانشگاه یزد توافق کرده است که به امضای دانشگاه، چند دستگاه، معاون دادستان، استاندار، معاون استاندار و... رسیده است.
موضعات مورد توافق بر سر بلوار ایرج افشار محیالدینی گفت: در توافقنامه شهرداری و دانشگاه یزد، شهرداری سه مورد را متعهد شده است، یک مورد از تعهدات شهرداری یزد این بوده که یک 36 متری که در وسط دانشگاه یزد قرار داشته با احداث بلوار ایرج افشار از طرح خارج شود که به این تعهد عمل شده است و قانوناً از طریق کمیسیون ماده 5 این 36 متری از طرح خارج شد.
وی ادامه داد: تعهد دیگر شهرداری یزد این بوده که شهرداری یزد بین دو طرف دانشگاه یزد که به واسطه احداث بلوار از هم جدا میشوند پل احداث کند تا دسترسی دانشگاه به دو سمت زمینهای این دانشگاه برقرار شود که این پل نیز در حال احداث است.
محیالدین گفت: تعهد دیگر شهرداری این بوده است که یکمیزان کاربری تجاری شده در دو طرف همین بلوار ایرج افشار به دانشگاه یزد بدهد که این تعهد سوم دست ما نیست و دانشگاه ابتدا باید درخواست خود به همراه اسناد را به شهرداری ارسال کند تا شهرداری در کمیسیون ماده 5 این تغییر کاربری را انجام دهد و پس از تأیید شورایعالی شهرسازی این زمینها به دانشگاه یزد تعلق گیرد که در این زمینه هنوز دانشگاه درخواستی نداشته است و بدون درخواست امکان طرح در کمیسیون ماده 5 نیست.
شهردار یزد تصریح کرد: بلوار ایرج افشار بلوار شهری است و حتماً باید احداث شود و بر سر آن بین شهرداری و دانشگاه یزد توافق شده است که به امضای رئیس دانشگاه، استاندار نماینده دادستان، بازرسی و راه و شهرسازی رسیده است و راه و شهرسازی نیز در این زمینه بابت زمین این محدوده وظایفی داشته که در صورتجلسه آمده و باید بین خودشان مسئله را حل کنند و ارتباطی با شهرداری ندارد.
وی ادامه داد: اظهاراتی که آقای خسروپناه مطرح کردند قطعاً از سر بیاطلاعی بوده است و انتظار داشتیم صحبتهای کسانی که پای این توافقنامه را امضا کردند نیز میشنیدند، از اظهارات کنونی از ایشان اینگونه برداشت میشود که شهرداری بدون هیچ دلیل و مصوبهای مکان و زمینی را تصرف کرده که اینگونه نیست ضمن اینکه احداث این بلوار حتماً به نفع دانشگاه خواهد بود و مشکل تردد دانشجوها و ترافیکی که در سمت دیگر دانشگاه وجود دارد را حل خواهد کرد و دسترسی دانشجوها و همچنین دسترسی به زمینهای دانشگاه نیز بهتر خواهد شد.
محیالدینی با بیان اینکه احداث بلوار ایرج افشار حق حبسشده 600 هزار نفر مردم یزد است که سالها به دلیل این مباحث تکمیل نمیشود، گفت: حتی بارها با نظر شرعی حاکم شهر برای باز شدن راه مردم مسجد را خراب کردیم اگر آقای خسروپناه از فقه میگویند ما بارها با نظر شرعی برای باز شدن مسیر مردم مسجد را هم خراب کردیم پس این هم نظر شرعی است.
وی تصریح کرد: اساتید و دانشجویان ما باید بدانند احداث این بلوار به نفع شهر و دانشگاه است. شهرداری بر اساس توافق و قانون اقدام به احداث بلوار کرده است و اینجا نیز حکومت جور نیست که شهرداری محلی را غصب کند، شهرداری خادم است و نه غاصب و نباید اینگونه به تحریک اساتید و دانشجویان پرداخت و باید به فکر منافع دانشگاه، شهر و منافع ملی خود باشیم.
دانشگاه خانه مردم بیپناه نیست که تخریب شود!
رئیس دانشگاه یزد نیز در پی اظهارات شهردار یزد در فضای مجازی نوشت: آقای شهردار! از کدام توافق حرف میزنید؟ دانشگاه باید حقوق حبس شدهای که مسئولین تعهد نمودند و متعلق به 80 میلیون نفر است را از که بگیرد؟ کدام مصوبه؟ مدیریت سیلاب و رعایت حریم بلوار مصوبه شورای ترافیک نبود؟ دانشگاه خانه مردم بیپناه نیست که با احداث پل هدایت سیل بدون کار کارشناسی تخریب شود.
همه باید به قانون تمکین کنند / بلوار ایرج افشار باید احداث شود
محمد یارمند با اشاره به حاشیههای مطرح شده در زمینه احداث بلوار ایرج افشار گفت: احداث بلوار ایرج افشار جزو مصوبات شورای ترافیک استان یزد و طرح تفضیلی شهر یزد بوده و مورد تأیید تمام نفرات و نهادهای مربوطه بوده و حتماً باید اجرا شود.
وی ادامه داد: اجرای قانون وظیفه تمام مسئولان بوده و تمام افراد نیز باید از قانون تمکین کنند.
سرپرست سابق دفتر امور فنی، عمرانی، حملونقل و ترافیک استانداری یزد با بیان اینکه اجرای این پروژه بر اساس تفاهمات انجام شده در حال پیگیری است، تصریح کرد: شهرداری یزد اکثر تعهدات خود را اجرایی کرده و برخی از تعهدات به علت طولانیبودن فرایند اداری همچنان اجرایی نشده؛ ولی پیگیریهای آن توسط شهرداری در حال انجام است.
یارمند افزود: این پروژه دارای پیشرفت خوبی است و تقریباً کارآن به اتمام رسیده و تنها احداث پلزیرگذر در محدوده این بلوار باقیمانده است.
سرپرست سابق دفتر فنی استانداری در مورد اینکه آیا دانشگاه یزد برای این زمینها سند دارد یا خیر، خاطرنشان کرد: اینکه احداث این بلوار در محدوده دانشگاه یزد است کاملاً مشخصه، اما در اختیار داشتن سند و یا اینکه این زمینها به دانشگاه تعلقگرفته یا خیر، موضوع دیگری است که باید در جلسات جداگانه موردبحث و بررسی قرار گیرد.
زمین بلوار ایرج افشار برای دانشگاه نبوده و نیست / رئیس دانشگاه، اطلاعات لازم را به دبیر شورای انقلابفرهنگی ارائه نکرده است
سیفی، رئیس شورای اسلامی شهر یزد: شهرداری و شورای اسلامی شهر یزد در خصوص عملیات عمرانی بلوار ایرج افشار بهصورت قانونی عمل کرده و همچنان نیز پیرو قانون این پروژه پیش میرود. این زمین، مسیر خط انتقال انرژی یزد محسوب میشود و تاکنون به دانشگاه یزد واگذار نشده و این موضوعی است که سالهای پیش مورد قبول دانشگاه نیز بوده است. هرچند دوطرف زمین معین شده متعلق به دانشگاه است و هیچ بحثی دراینخصوص نیست ؛ اما زمین مشخص شده که قرار است به بلوار تبدیل شود هیچ موقع تحت تصرف دانشگاه نبوده است . این زمین بهعنوان جاده گازی یعنی حریم مسیر لولههای انتقال گاز به شمار میآید و نهتنها دانشگاه بلکه هیچ ارگان دیگری نمیتواند هیچگونه ساختوسازی داشته باشد.
وی ادامه داد: با رعایت تمام نکات دستگاههای اجرایی و نظارتی استان و طی جلسات شهرداری، شورا و دانشگاه باهدف اخذ تصمیم درست و به مصلحت مردم، شهرداری طبق موازین و ضوابط قانونی و باتوجهبه صورتجلسه انجام شده است عملیاتی عمرانی را جهت احداث بلوار آغاز کرد. از رئیس دانشگاه جهت در اختیار نگذاشتن تمام ضوابط و مسائل این موضوع به دبیر شورایعالی انقلابفرهنگی گلایه داریم.
هیئت رئیسه دانشگاه یزد: به تعهدات عمل نشود اجازه افتتاح بلوار ایرج افشار را نمی دهیم مفادی از بیانیه هیأت رئیسه دانشگاه یزد پیرامون لزوم عمل کلیه امضا کنندگان به تعهدات و تشکیل فوری جلسه برای رفع اختلافات که طی روزهای گذشته منتشر شد را بخوانید:
هیئت رئیسه دانشگاه یزد ضمن عذر خواهی از مردم شریف و نجیب شهر دارالعباده و دارالعلم یزد به جهت طرح اختلافات دانشگاه با شهرداری در فضای عمومی؛ برای تنویر افکار مردم عزیز در خصوص مواضع دبیر محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی در جمع اساتید و به دنبال آن واکنش مسئولان محترم شهر و دانشگاه نکات زیر را به استحضار میرساند:
شهرداری یزد طراحی بلوار را به مرکز پژوهشی حمل و نقل دانشگاه واگذار کرد که در سال 1399 طرح به تصویب شهرداری رسید و تسویه حساب هم انجام شد.مسئولان استان به دانشگاه پیشنهاد دادند که بلوار به صورت همسطح اجرا شود به شرط آنکه نگرانیهای دانشگاهیان نیز برطرف گردد.
به همین منظور شهرداری با تصویب شورای ترافیک استان مکلف شد ارتباط همسطح اراضی دانشگاه در دو سوی بلوار را به عرض 100 متر به صورت هم سطح برقرار سازد، همچنین مسئولان استان متعهد شدند سند بخش شرقی دانشگاه را صادر و مجوزهای لازم جهت مولد سازی 25000 متر مربع از اراضی دانشگاه را بدهند تا با استفاده از درآمد حاصل از فروش آن طرحهای دانشگاه در سمت غربی اجرایی گردد و زمینه برای صدور سند آن بخش نیز فراهم شود.تفاهم نامه امضا گردید و دانشگاه از همان ابتدا برای احداث بلوار با شهرداری همکاری کرد، اما به دلیل وجود دو رشته لوله انتقال آب در کنار لوله نفت، اجرای طرح مصوب در شورای ترافیک استان به جهت هزینههای بالا امکان پذیر نشد.
در طی عملیات شهرداری، در هر دو طرف بلوار بخشی از اراضی دانشگاه خارج از طرح مصوب نهایی اشغال شده است. موضع گیری دبیر محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان ناظر بر فعالیتهای دانشگاهها به همین تخلف بر میگردد.
بر اساس مصوبه شورای ترافیک و ضوابط سازمان آب، قبل از هر گونه ساخت و ساز در اراضی که مسیل یا مسیلهایی از داخل آنها عبور میکند، لازم است ابتدا «طرح هدایت آبهای سطحی و سیلاب» تهیه و در شرکت آب منطقهای به تصویب برسد. از طرفی احداث جاده مذکور تعداد زیادی از مسیلها را قطع کرده است.اکنون نیز دانشگاه آمادگی دارد تا در هر مرجعی که مسئولان محترم صلاح میدانند حضور یافته، اختلافات را طرح و با تفاهم برای آنها راه حل منطقی و قانونی بیابد.
در صورتی که بر خلاف تعهدات و مصوبات و دیدگاههای هیأت امناء عمل شود و یا به تعهدات عمل نگردد، نمیتواند اجازه افتتاح و بهره برداری از بلوار را بدهد. تفاهم نامه دوطرفه است و برخلاف اظهار نظر برخی از مسئولان شهر هرگونه اقدام یک طرفه فاقد ارزش قانونی است و باید اجرای آن متوقف گردد.
تبدیل یک تهدید به فرصت فارغ از اینکه همه طرفها به خصوص شهرداری یزد، میبایست به آنچه تعهد کردهاند عمل کنند، به نظر میرسد مسئولان نظام آموزش عالی در یزد در نگاهی خوش بینانه تلاشی درحفظ تمامیت ارضی دانشگاه یزد دارند، جدای از اینکه آیا اراضی که بلوار ایرج افشار در آن اجرا میشود متعلق به دانشگاه یزد است یا خیر، سوالی مهم مطرح میشود که آیا پیوستگی محیط دانشگاهی بر مصلحت عمومی یک شهر مقدم است؟
به نظر میرسد اگر دانشگاه یزد اراضی بایر خود موسم به سایت شرقی دانشگاه که به وسیله بلوار ایرج افشار از سایت غربی آن منفک میشود را به طور کلی از دست بدهد باز هم برای توسعه کمی دانشگاه زمین کافی در دست دارد، با اینکه در حال حاضر 17 هزار دانشجو در دانشگاه یزد مشغول به تحصیل هستند و بخش قابل توجهی از آنها از خدمات خوابگاهی نیز استفاده میکنند، در یک نگاه گذرا به سایت غربی این دانشگاه حجم قابل توجهی از اراضی بدون استفاده مشاهده میشود که برای توسعه کمی این دانشگاه کفایت میکند، متاسفانه در خوش بینانهترین حالت دانشگاه یزد به بلوار ایرج افشار به عنوان یک تهدید نگاه میکند در حالی که دانشگاه میتواند با ایجاد این بلوار و استفاده از اراضی مجاور آن، یک کلان پروژه تولید درآمد ثابت را برای خود ایجاد کند!
همچنین درآمد حاصل از تجاری سازی اراضی مجاور بلوار ایرج افشار به طول 2200 متر، میتواند درآمد لازم جهت توسعه کیفی دانشگاه و حل چالشهایی همچون زیرساختهای تحصیلات تکمیلی و خوابگاههای متاهلی را حل کند.