بزرگنمايي:
خبر یزد - خراسان شمالی به عنوانی استانی کهن مهد ورزشهای اصیل است و پرتماشاگرترین مسابقات ایران پس از دربی را در خود جای داده است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان شمالی، خراسان شمالی، استانی با فرهنگ و تاریخ غنی، مهد سه ورزش هیجانانگیز و پرطرفدار از ورزشهای سنتی ایران، «کوراش»، «کشتی باچوخه» و «اسبدوانی» است.
این استان به دلیل سبک خاص ورزشهای بومی خود، در ایام تعطیلات نوروزی به مقصدی پرطرفدار برای ورزشدوستان و گردشگران علاقهمند به ورزشهای سنتی تبدیل شده است؛ رقابتهای این سه ورزش، علاوه بر جذابیت ورزشی، از دیرباز به عنوان آئینهای سنتی و مردمی در این خطه ریشه دواندهاند و هر ساله با استقبال گسترده تماشاگران روبهرو میشوند.
یکی از بینظیرترین و پرهیجانترین رویدادهای ورزشی ایران در ایام نوروز، مسابقات «کشتی با چوخه» است. این مسابقات که در گودهای معروف خراسانشمالی، بهویژه در اسفراین و بجنورد برگزار میشود، یکی از اصیلترین کشتیهای محلی ایران محسوب میشود. «کشتی با چوخه» نهتنها یک ورزش بلکه نمایشی از قدرت، غیرت، تکنیک و فرهنگ پهلوان در میان مردم خراسانشمالی، گنجینه فرهنگها است.
گود چشمه زینلخان در اسفراین، مهمترین و معروفترین میدان برگزاری این رقابتهاست. هر ساله، این گود بیش از 70 هزار تماشاگر را از سراسر ایران و حتی خارج از کشور به خود جذب میکند.
این حجم از تماشاگر، کشتی با چوخه را به دومین رقابت پرتماشاگر ایران پس از دربی استقلال و پرسپولیس تبدیل کرده است. فضای این مسابقات، با نوای ساز دوتار و موسیقی مقامی استان و شور و هیجان تماشاگران، حال و هوای خاصی دارد که در کمتر رقابتی در ایران دیده میشود.
کشتیگیران با لباسهای سنتی چوخه که شامل نوعی بالاپوش پشمی کوتاه و شلوار مخصوص است، وارد میدان شده و تلاش میکنند تا با استفاده از تکنیکهای خاصی، حریف خود را خاک کنند.
قوانین این کُشتی شباهتهایی به کشتی آزاد دارد اما تفاوتهای مهمی نیز در نحوه اجرای فنون و نحوه امتیازگیری وجود دارد. برندگان این رقابتها معمولاً جوایز ارزشمندی دریافت میکنند.

مسلم نوری، فرماندار اسفراین در گفتوگو با خبرنگار ایمنا به مسابقات سال گذشته کشتی با چوخه اشاره و تاکید میکند: این مسابقات هر ساله 14 فروردین برگزار میشود اما سال گذشته به دلیل تقارن 14 فروردین با ماه رمضان، این رقابتها در 24 فروردین در محل گود چشمه زینلخان برگزار شد.
وی ادامه میدهد: در مسابقات بینالمللی کشتی با چوخه سال 1403، نمایندگان کشتی پانزده کشور حضور یافتند.
فرماندار اسفراین اظهار میکند: کُشتی با چوخه یکی از قدیمیترین و پرطرفدارترین ورزشهای سنتی و بومی ایران بهویژه برای مردم خراسانشمالی است که ضرورت دارد بهمنظور حفظ این میراث همه دستگاهها پای کار باشند.
نوری تاکید میکند: کشتی با چوخه گود چشمه زینلخان در سال 1387 بهعنوان میراث معنوی به شماره 30 در فهرست آثار ملی میراث ناملموس کشور ثبت شده است.
کوراش؛ ورزشی از دل تاریخ آسیای میانه «کوراش» ورزش بومی بعدی خراسانشمالی، نوعی کُشتی باستانی است که قدمتی چند صدساله در میان مردم خراسان و آسیای میانه دارد.
این ورزش که بهویژه در میان ترکمنها و کرمانجهای منطقه رواج دارد، یکی از جذابترین رقابتهای خراسانشمالی محسوب میشود.
در کوراش، دو کشتیگیر با پوشیدن کمربندهای مخصوص رنگی تلاش میکنند تا با فنون خاص و حرکات سرعتی، حریف را به زمین بزنند.
این ورزش شباهت زیادی به جودو دارد اما قوانین آن سادهتر و مبتنی بر قدرت بدنی و چالاکی ورزشکاران است.

رقابتهای کوراش در خراسانشمالی یکی از مهمترین رویدادهای ورزشی است که تماشاگران زیادی را به خود جذب میکند، این ورزش توانسته است چندین قهرمان جهانی را از استان خراسانشمالی همچون مجید وحید بریمانلو، الیاس پاکدل، رامین احمدزاده و حامد رشیدی در دامان خود بپروراند.
کوروش خسرویار، دبیرکل انجمن کوراش خراسانشمالی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا میگوید: خراسانشمالی هزار و 400 ورزشکار بیمه شده در رشته کوراش و جودو دارد.
وی به قهرمانی کوراش کاران خراسانشمالی اشاره میکند و میافزاید: مهدی قرهقاش، مجید وحیدبریمانلو، الیاس پاکدل و رامین احمدزاده از کوراش کاران ملی پوش خراسانشمالی در پیکارهای آسیایی سال جاری بودند که سه نشان نقره و یک طلا برای کشور کسب کردند.
دبیرکل انجمن کوراش خراسانشمالی اظهار میکند: بر اساس آخرین اعلام رنگینک وزنهای مختلف در بخش آقایان توسط فدراسیون جهانی کوراش در سال 2024، مجید وحید بریمانلو در وزن 66 کیلوگرم موفق به کسب رنگینک یک کوراش جهان، رامین احمدزاده در وزن 81 کیلوگرم رنگینک یک کوراش جهان را به دست آورد.
خسرویار ادامه میدهد: الیاس پاکدل در وزن 73 کیلوگرم رنگینک دو کوراش جهان، ابوالفضل ترابی در وزن مثبت 100 کیلوگرم موفق رنگینک 6 جهان را به دست آورد.
وی به میزبانی بجنورد از مسابقات لیگ برتر کوراش کشور در ماه گذشته اشاره میکند و میگوید: سومین دوره مسابقات لیگ برتر کوراش باشگاههای کشور 24 و 25 بهمن در محل کمپ تیمهای ملی کوراش بجنورد برگزار شد.
مدیرعامل انجمن کوارش خراسان شمالی خاطرنشان میکند: تیمهای برتر این رقابتها به مسابقات باشگاههای جهان اعزام میشوند.
اسبدوانی؛ شکوه اسبهای اصیل ترکمن در دشتهای خراسانشمالی خراسانشمالی یکی از بزرگترین مهدهای پرورش اسب اصیل ترکمن در کشور است، زیباترین و ورزیدهترین اسبهای اصیل در مقام جهانی را میتوان در این خطه پیدا کرد.
با توجه به این ظرفیت، مسابقات اسبدوانی در خراسان شمالی تبدیل به یکی از زیباترین و نفسگیرترین رقابتها شده است. پیشینه تاریخی در پرورش اسبهای ترکمن، خراسانشمالی را یکی از مراکز مهم اسبدوانی در ایران کرده است.

این رقابتها علاوه بر جنبههای ورزشی، یک جشنواره تمامعیار از فرهنگ بومی و آئینهای کهن منطقه است. اسبهای ترکمن، با اندام کشیده، یالهای درخشان و استقامت فوقالعاده خود در این مسابقات میدرخشند و تماشاگران را به وجد میآورند. یکی از بخشهای مهم قوم ترکمن در آئین مراسم عروسی، برگزاری مسابقات اسبدوانی است که بیشتر در مناطق ترکمن نشین استان برگزار میشود.
مسابقات و کورسهای فصلی اسبدوانی معمولاً در گنبدکاووس برگزار میشود اما با توجه به اهمیت این ورزش در خراسانشمالی، پیست تازه تأسیس در مرکز استان شهر بجنورد به زودی آماده استقبال از رقابتهای فصلی خواهد بود.
محمدتقی ولیان، رئیس هیئت سوارکاری خراسان. شمالی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا تصریح میکند: پیست سوارکاری مرکز استان خراسانشمالی چهارم آبان به طور رسمی افتتاح شد که نویدبخش آینده خوب و روشن این رشته در استان است.
وی به جزئیات شروع کار این پیست اشاره میکند و میگوید: ساخت و جانمایی پیست اسبدوانی بجنورد اسفند سال 1400 آغاز شده و شروع عملیات خاکبرداری و خاکریزی آن اردیبهشت 1401 بوده است.

رئیس هیئت سوارکاری خراسان شمالی بیان میکند: شرایط برگزاری کورسها بعد از افتتاح پیست وجود دارد، اما با توجه به اینکه سکوی تماشاچیان، سرویسهای بهداشتی، نمازخانه، سالن غذاخوری و خیلی از امکانات دیگری که پیستهای خوب کشور از آن برخوردار هستند باید برای پیست فراهم شود.
ولیان خاطرنشان میکند: اکنون زمین استانداردی که مناسب برگزاری کورسهای اسبدوانی باشد، افتتاح شده و با افتتاح این پیست، شهر بجنورد میزبان اسبهای قهرمان کشور و استان برای رقابتهای اسبدوانی میشود.
نوروز، فرصتی برای بازتاب فرهنگ و سنتها نوروز، علاوه بر اینکه جشن سال نو است، در فرهنگ ایرانیان زمانی برای نمایش آئینها و رسوم کهن نیز محسوب میشود. ورزشهای سنتی، همچون کشتی با چوخه، کوراش و اسبدوانی، در حقیقت بخشی از هویت تاریخی مردم خراسان شمالی هستند که در این ایام بیشتر از هر زمان دیگری جلوه میکنند.
این مسابقات، در کنار بعد ورزشی، مکانی برای گردهمایی اقوام مختلف، تجدید دیدار خانوادهها و جشنهای محلی است که حس همبستگی و اتحاد را میان مردم تقویت میکند.
خراسان شمالی با داشتن ورزشهای پرشور و منحصربهفرد که بخشی از میراث فرهنگی و هویت تاریخی ایران هستند، هر ساله میزبان هزاران نفر گردشگر میشود.
با وجود این جذابیتها و پیشینه غنی تاریخی و فرهنگی، هنوز پس از گذشت سالها از تأسیس استان، زیرساختهای لازم برای حملونقل و میزبانی از مسافران را ندارد که امیدواریم مسئولان نگاه ویژهای به این منطقه بکر، حائز اهمیت و میراثدار فرهنگ کشور داشته باشند.
کد خبر 847438