خبر یزد

آخرين مطالب

نسخه ویژه یک اقتصاددان برای سرمایه‌گذاری مولد اقتصادي

نسخه ویژه یک اقتصاددان برای سرمایه‌گذاری مولد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - خبرآنلاین / عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا گفت: تجارب جهان پر است از کشورهایی که در تنش‌های بزرگ و موقعیت‌های جنگیِ، توانستند با اقدامات مناسب، راه خروج از بحران را بیابند.
بیشتر پیش‌بینی‌ها از پیچیده بودن اقتصاد 1404 گواهی می‌دهد. با این حال هستند اقتصاددانانی که فکر می‌کنند اگر قوه مجریه توان اجرایی و کارشناسی بیش از چیزی که امروز دارد را می‌داشت، می‌شد در همین وضعیت تحریمی هم زمینه‌های لازم برای بارآوری و بهبود تولید فراهم آورد. در میان این دسته از کارشناسان اقتصادی، حسین راغفر، از مشهورترین‌ها است. راغفر باور دارد نه تنها در زمان تحریم، که در زمان جنگ هم می‌توان اقتصاد را به نحوی مدیریت کرد که چرخ‌های تولید بهتر از امروز بچرخد.
عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا در مورد اینکه چقدر امکان دارد در 1404 اقتصاد ایران به رونق تولید دست یابد، تصریح کرد: اگر نظام ارزی، مالیاتی و بانکی به نحوی اصلاح شوند که هزینه فعالیت‌های نامولد را بالا ببرند و در مقابل بتوانند بهره‌وری سرمایه‌گذاری در تولید را افزایش دهند، زمینه رونق تولید فراهم می‌شود.
راغفر عنوان می‌کند: سرمایه‌گذاری در تولید رشد می‌کند. حرکت به سمت سرمایه‌گذاری مولد منتها یک‌سری الزامات مهم دارد. در گام نخست باید اصلاح فضای کسب و کار به شکلی انجام شود که از این وضعیت انحصاری آن را خارج کنند.
وی تصریح می‌کند: این انحصارات شکل گرفته در اقتصاد محصول حضور یک‌سری نهادهای خاص در اقتصاد کشور است. حضور این دسته از نهادها و محافل وابسته به آنها موجب می‌شود تولید دیگر صرفه لازم را نداشته باشد و فعالیت‌های نامولدی که مبتنی بر دلالی و واسطه گری هستند رونق بیابند. به زبان صریح‌تر فعالیت این گروه‌ها سبب شده تا تولید دچار موانع بزرگ شود و به این ترتیب این نهادها تبدیل به عامل شکل گیری فساد، کوچ بخش خصوصی مولد از کشور و البته فرار سرمایه‌های انسانی و فکری است.
این کارشناس اقتصادی متذکر می‌شود: بدون خروج یا لااقل محدود و محصور کردن فعالیت‌های این بخش‌ها در اقتصاد، هیچ شانسی برای بهبود فضای تولید متصور نیستم. این در حالی است که تولید اگر تقویت نشود و بخش خصوصی مولد دوباره اعتمادش باز نگردد، فرسایش سرمایه‌های اقتصادی و اجتماعی ادامه می‌یابد. این ریل گذاری محصول سیاست‌هایی است که در 36 سال گذشته بدون وقفه دنبال شده و مادامی که این مسیر خسارت بار اصلاح نشود، نه تنها سرمایه‌ای برای تولید جذب نمی‌شود که بخش مهمی از بحران‌های موجود نیز مرتفع نمی‌شود.
وی تاکید کرد: چنین تحولی را نمی‌توان ناگهانی پشت سر گذاشت و نیاز به کار و برنامه‌ریزی دارد. در یک فرصت یک ساله و بدون آمادگی کافی بعید است چنین امکانی فراهم شود. ضمن اینکه این دسته از اصلاحات نیازمند ظرفیت کارشناسی و البته اجرایی است. دولتی می‌تواند چنین اقداماتی را انجام دهد که تدبیر، اقتدار و توان اجرایی را داشته باشد که دولت در حال حاضر چنین ظرفیتی را ندارد.
وی یادآور شد: از قضا تجارب جهان پر است از کشورهایی که در تنش‌های بزرگ و موقعیت‌های جنگیِ، توانستند با اقدامات مناسب، راه خروج از بحران را بیابند که از قضا پر است از درس‌های آموزنده بر دستگاه حکمرانی ایران. دولت می‌تواند با ایجاد مشوق‌هایی زمینه فعالیت‌های مولد را فراهم کند.
راغفر افزود: دولت می‌تواند اقداماتی را اعمال کند که فرصت رقابت‌های سازنده را به بخش خصوصی می‌دهد و همزمان زمینه‌ای را فراهم کند که سرمایه‌های مردم به جای خرید و فروش ارز، به سمت فعالیت‌های مولد صنعتی برود. در این زمینه لازم است که بازدهی سرمایه در فعالیت‌های مولد افزایش یابد و در مقابل هزینه فعالیت‌های نامولد آنقدر بالا برود که انگیزه حضور در این فعالیت‌ها از بین برود.
وی گفت: در این بخش لازم است اصلاحات در همه بخش‌ها ادامه پیدا کند تا فعالیت اقتصادی به حوزه مولد و تولید صنعتی خلاصه شود و فعالیت‌های نامولد حتی‌المقدور به حاشیه اقتصاد کشور هدایت شود. از جمله می‌توان با اصلاحات اساسی در نظام مالیاتی و بانکی، زمینه هدایت بیشتر سرمایه‌ها به فعالیت‌های مولد و ضروری فراهم شود. منتها در حال حاضر همان‌طوری که گفتم این ظرفیت را نمی‌بینم.
راه عملی برای بهبود وضع فعلی در حوزه سرمایه گذاری وجود دارد؟
راغفر تصریح کرد: کار اساسی و پایه‌ای همانطوری که گفتم نیازمند کار کارشناسی و برنامه‌ریزی مدون دارد. اما یک دسته فعالیت‌ها هم هستند که نیازمند سرمایه‌گذاری جمعی هستند که نظام حاکم باید نهادهای مرتبط با آنها را به وجود آورد و این امکان را فراهم آورد تا مردم با سرمایه‌های ولو ناچیزی که در دست دارند به جای حضور در بازار ارز و طلا، سرمایه‌شان را برای آبادانی هزینه کنند. این مهم عملی می‌شود اگر جلوی نوسانات و بی‌ثباتی‌ها گرفته شود.
وی متذکر شد: دولت باید حمایت از تولید را هم به نحوی انجام دهد که حضور در آن برای همه راحت‌تر و به صرفه‌تر شود. دولت می‌تواند با بستن مالیات سنگین‌تر به فعالیت‌های سفته بازی یا دلالی ارز منابعی به‌دست آورد و آن را به شکل یارانه مزد نیروی انسانی و به عنوان مشوق در اختیار تولید قرار دهد و وقتی تولید صورت گرفت، با اخذ مالیات از آن کسری منابع مالی خود را هم جبران کند.
در حوزه ارزی مدیریت منابع، باید چگونه باشد تا تولید تقویت شود؟
این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که در حوزه ارزی مدیریت منابع، باید چگونه باشد تا تولید تقویت شود؟ منابع ارزی ما دو دسته هستند؛ یک دسته منابع حاصل از فروش منابع طبیعی مانند نفت و گاز یا درآمدهای ارزی حاصل از صادرات صنایع مانند فولاد و پتروشیمی است که همه این‌ها برای صادرات از منابع عمومی بهره جستند تا بتوانند یک چیزی را تولید و سپس صادر کنند.
وی گفت: این ارز، ارز عمومی کشور است و باید به نحوی وارد اقتصاد شود که منافع عمومی و مصالح تولید را تامین کند. به‌زبان ساده‌تر ارز حاصل از صادرات این دسته از فعالیت‌ها باید برای تامین معیشت مردم در توسعه زیرساخت‌های اجتماعی چون سلامت، آموزش، مسکن، حمل‌ونقل و تغذیه عمومی یا نهاده‌های مورد نیاز و تکنولوژی تولید صرف شود.
راغفر متذکر شد: ارز مورد بحث باید به جای اینکه به جیب اقلیتی برود یا تنها جیب صاحبان سرمایه‌های بزرگ را پر کند، برای رفاه عمومی و توسعه تولید هزینه شود. طبیعی هم هست که اگر بنا است از تولید حمایت شود، باید حمایت‌های ارزی لازم هم دیده شود.
وی در پاسخ به این سوال که فکر می‌کنید این دسته از اقدامات چه مقدار ارز نیاز دارد؟ گفت: کمتر از 40 میلیارد دلار و این در حالی است که ما سال گذشته در حدود 100 میلیارد دلار درآمد ارزی داشتیم ولی این درآمدها را به نفع عموم جامعه صرف نکردند.
این اقتصاددان عنوان کرد: باید فعالیتهای صنعتی را تعریف کنیم. من تولید رب گوجه فرنگی یا مونتاژ موتورسیکلت را تولید صنعتی نمی‌نامم. تولید صنعتی ویژگی‌های مشخصی دارد و باید به نحوی آن را تعریف کنند که تولید صنعتی ضامن امنیت اجتماعی و عامل اشتغال آفرینی در کشور باشد و همزمان با نگاهی به آینده، با تکیه بر صنایع نوظهور، زمینه توسعه کشور را فراهم کند.
نرخ دلار دولتی چقدر باید باشد؟
وی در پاسخ به این سوال خبرآنلاین که در این الگو، نرخ دلار دولتی چقدر باید باشد؟ گفت: بسته به برنامه‌ای که نوشته می‌شود باید این نرخ را تعیین کرد. ولی به طور اجمالی معتقدم می‌توان دلار ترجیحی را از هزار تومان به بالا قیمت گذاری کرد. منتها باید به درستی هدایت شود تا تنها در حوزه‌هایی که به نفع عمومی است، هزینه شود.
راغفر یادآور شد: بخشی دیگر از درآمدهای ارزی هم ناشی از تولید داخلی بخش خصوصی یا صادرات خدمات بوده که موجب ارز آوری برای کشور شده است. این ارز را صادرکنندگان می‌توانند به بازار آزاد ببرند و بفروشند. در این بخش دولت مداخله هم اگر نکرد، مهم نیست ولی بدون تردید وقتی این ساختار اجرایی شود، نرخ ارز آزاد هم به تدریج کاهش می‌یابد.
این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که اینکه ارز حاصل از صادرات نفت و گاز برای کاهش نرخ بازار آزاد هزینه شود چقدر درست است؟ خاطرنشان کرد: بسیار اقدام زیان باری است که باید هر چه زودتر متوقف شود. نرخ ارز در بازار اهمیتی ندارد و مساله اساسی تولید و مردم باید با ارز ترجیحی جبران شود. صرف منابع عمومی، به معنای هدر دادن منابع همگان به نفع جیب عده‌ای ناچیز است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/707146/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین گروه از ماهواره‌های اینترنتی آمازون به فضا می‌رود

تغییر داور بازی آلومینیوم - سپاهان

فراجا از آزمون های بسیار بزرگ، موفق عبور کرده است

تیم والیبال شهرداری ارومیه برای کسب عنوان سومی به مصاف اردکان می رود

استایل های دیدنی تینا آخوندتبار که وایرال شد (عکس)

چراغ سبز بوتاس برای بازگشت به فرمول یک

دنیامالی: توسعه متوازن ورزش، اولویت دولت در مناطق محروم

غول‌های ثروت در تاریخ ورزش: چه کسانی در صدر لیست پردرآمدترین‌ها قرار دارند؟/ رونالدو و مسی اینجا اول و دوم نیستند!

دنیامالی: شاخص‌های توسعه استان خراسان شمالی را افزایش خواهیم داد/ یکی از سیاست‌های محوری دولت وفاق، عدالت است

آیت الله معلمی : توسعه ورزش نیازمند فرهنگ سازی است

بازدید وزیر ورزش و جوانان از استادیوم 15 هزار نفری مهر و پروژه سالن 6 هزار نفری بجنورد

مصرف بنزین به 150 میلیون لیتر در روز رسید

یادواره خانگی شهیدان «موسی و ابراهیم دوست محمدیان» برگزار شد

وصف نوروز در سفرنامه های خارجی، در کتابخانه مجلس

شعرخوانی زیبا از دکتر مشایخی

به لطف دانشمندان ایرانی: امکان شنود پیام‌های زیر آب توسط پهپادها فراهم شد

شکست دختران تنیس کمتر از 14 سال ایران برابر قزاقستان

خسارت سنگین به ایستگاه‌های شماره 3 و 4 پمپاژ آب شرب انتقالی به استان یزد

برگزاری 69 هزار نفر ساعت دوره آموزشی در سال گذشته/ گام بلند مرکز تحقیقات یزد در تجهیز آزمایشگاه‌ها

دنیامالی: برای توسعه ورزش در روستاها برنامه‌ جامعی داریم

سرانه امکانات ورزشی خراسان شمالی افزایش می یابد

ورزش قهرمانی بدون هماهنگی با ورزش مدارس با چالش مواجه می‌شود

مدیرعامل منطقه آزاد ارس: تراکتور نماد غیرت آذربایجان در حوزه ورزش است

توسعه زیرساخت‌های ورزشی مناطق کم‌برخوردار اولویت اصلی باشد

بازید وزیر ورزش و جوانان از پروژه های ورزشی بجنورد + عکس

200 ایستگاه ورزش صبحگاهی در بوستان‌های همدان فعال است

ضرورت توجه به توسعه ورزش در مناطق حاشیه‌ای شهرها

گلزار طرفدار استقلال است یا پرسپولیس؟

قیمت نفت سقوط کرد

سرنوشت بازار ارز در سناریوی خوب و بد مذاکرات

آیا احداث شهرهای هوشمند امکان‌پذیر خواهد شد؟

پیشنهاد جدی رسید؛ ده‌روسی در یک قدمی لیگ برتر

رقابت عجیب دو کاپیتان پرسپولیس در یک رکورد منفی

ایران در سید 2 قرعه کشی جام جهانی فوتبال ساحلی

اتحادیه جهانی به دنبال تغییر یک قانون مهم در کشتی فرنگی

بحران آب، استان یزد را تعطیل کرد!

نامه نمایندگان استان یزد به کمیسیون اصل نود مجلس

پایان 600 روز بلاتکلیفی؛ شادی به شطرنج بازگشت

چراغ سبز بوتاس برای بازگشت به فرمول یک با کادیلاک

ساخت زمین چمن در روستاها توسط وزارت ورزش

شمشیربازی ایران در صربستان محکوم به مدال آوری است

واردات نفت از تعرفه‌های گسترده ترامپ معاف شد

اهمیت کتاب‌های کودکان در دنیای دیجیتال

یافتن درمان مناسب برای سرطان با استفاده از تخم مرغ

فلیک: مقابل یکی از بهترین تیم‌های اروپا شجاعانه بازی کردیم

تراکتور _ استقلال؛ نبرد بزرگ و حمایت پرسپولیس و سپاهان از آبی ها!

آنا شوخمان 15 ساله، استاد بزرگ جدید شطرنج زنان

فشار AFC فوتبال ایران را تکان داد

میزان دقیق افزایش حقوق کارمندان در سال 1404 اعلام شد

سیزده‌بدر یعنی چه؟