خبر یزد

آخرين مطالب

چرا تقریباً تمام موجودات زنده اکسیژن تنفس می‌کنند؟ علمي

چرا تقریباً تمام موجودات زنده اکسیژن تنفس می‌کنند؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - خبرآنلاین / ما اکسیژن را هم‌معنی با حیات و هوای تازه می‌دانیم؛ اما در واقع، اکسیژن عنصری بسیار واکنش‌پذیر است. هر کسی که یک تکه چوب را سوزانده باشد، این موضوع را از نزدیک تجربه کرده است. پس چرا این‌همه موجود زنده اکسیژن تنفس می‌کنند؟
به گفته‌ی دونالد کنفیلد، زمین‌زیست‌شناس دانشگاه جنوب دانمارک، احتمالاً هزاران نوع متابولیسم (فرایندهای شیمیایی که حیات را حفظ می‌کنند) در طبیعت وجود دارد، اما تقریباً تمام یوکاریوت‌ها (موجوداتی که سلول‌هایشان هسته دارند) و بخش بزرگی از پروکاریوت‌ها (موجوداتی که فاقد هسته هستند) اکسیژن مصرف می‌کنند.
به نقل از زومیت، کنفیلد در درجه‌ی اول به هتروتروف‌ها اشاره می‌کند؛ موجوداتی که مانند انسان برای دریافت مواد مغذی و انرژی، مواد آلی دیگر را مصرف می‌کنند. البته، همه‌ی موجودات این کار را به‌طور انحصاری انجام نمی‌دهند. برای مثال، دن میلز، پژوهشگر پسادکتری در دانشگاه مونیخ، می‌گوید:‌«گیاهان کربن مورد نیاز خود را از کربن‌دی‌اکسید موجود در هوا می‌گیرند.»
هتروتروف‌ها مواد آلی موجود در غذا را با جداکردن الکترون‌ها از آن تجزیه می‌کنند. این الکترون‌ها در غشای میتوکندری از یک آنزیم به آنزیم دیگر منتقل می‌شوند و جریانی کوچک ایجاد می‌کنند که پروتون‌ها را از این غشا عبور می‌دهد. به دلیل الکترونگاتیویته‌ی بالای اکسیژن، این عنصر معمولاً آخرین ایستگاه در زنجیره‌ی انتقال الکترون است و با دریافت الکترون‌ها و دو پروتون، مولکول آب تشکیل می‌دهد.
فرایند یادشده در واقع یک مخزن از پروتون‌ها ایجاد می‌کند که سپس از طریق یک کانال پروتئینی در غشا، مانند یک سد آبی بسیار کوچک، به جریان می‌افتند و درست مانند یک توربین، این پروتئین هنگام چرخش، انرژی را به شکل آدنوزین تری‌فسفات (ATP) سنتز می‌کند. یک لین، استاد بیوشیمی تکاملی در کالج دانشگاهی لندن، این فرایند را در یک ارائه‌ی عمومی توضیح داده است. سلول سپس می‌تواند از این بسته‌ی انرژی استفاده کند یا آن را به سایر قسمت‌های بدن ارسال کند.
حیات می‌تواند از پذیرنده‌های الکترون دیگری مانند سولفات، نیترات و آهن نیز استفاده کند؛ اما اکسیژن بیش‌ترین انرژی آزادشده را در واکنش‌های تنفسی فراهم می‌کند. دیوید کتینگ، استاد دانشگاه واشنگتن و همکارانش در مقاله‌ای که در ژورنال اخترزیست‌شناسی (Astrobiology) منتشر شد، توضیح دادند: کاهش اکسیژن بزرگ‌ترین آزادسازی انرژی به ازای انتقال هر الکترون را به استثنای کاهش فلوئور و کلر ایجاد می‌کند.
کلر و اکسیژن می‌توانند مقادیر مشابهی از انرژی تولید کنند. فلوئور حتی می‌تواند بیش از اکسیژن انرژی فراهم کند، اما محققان در مطالعه‌ی خود نوشتند: فلوئور به‌عنوان یک اکسیدکننده‌ی زیستی کاملاً بی‌فایده است، زیرا در برخورد با مواد آلی، باعث انفجار می‌شود. این اصلاً گازی نیست که بخواهید آن را تنفس کنید!
علاوه بر این، کلر و فلوئور هر دو سمی هستند که همین ویژگی تأییدی بر مزایای اکسیژن است. نفس هوازی تنها آب و دی‌اکسید کربن تولید می‌کند و هیچ ترکیب سمی به جا نمی‌گذارد. البته، واکنش‌پذیری بالای اکسیژن می‌تواند در صورت تجمع در بافت‌ها مشکل‌ساز شود، زیرا به اجزای سلولی مانند DNA و پروتئین‌ها آسیب می‌رساند. به همین دلیل است که آنتی‌اکسیدان‌ها، در حد متعادل، برای سلامتی مفید هستند.
اکسیژن بسیار فراوان‌تر از فلوئور، کلر یا سایر پذیرنده‌های الکترون مورد استفاده در تنفس است. با وجود تمایل زیاد آن به ترکیب با سایر اتم‌ها، مقادیر زیادی اکسیژن از طریق فتوسنتز تولید می‌شود. این موضوع به اکسیژن امکان می‌دهد که در جو انباشته و در آب حل شود، جایی که به‌راحتی در دسترس حیات قرار می‌گیرد.
علاوه بر این، اکسیژن به‌عنوان یک گاز، به‌راحتی از طریق غشاها منتقل می‌شود. کنفیلد و میلز در این مورد توضیح دادند که این ویژگی آن را به یک پذیرنده‌ی الکترون ایده‌آل تبدیل می‌کند.
پس چرا نیتروژن را تنفس نمی‌کنیم؟ اگر بحث بر سر فراوانی است، چرا از نیتروژن استفاده نمی‌کنیم که 78 درصد از جو زمین را تشکیل می‌دهد؟ بر اساس توضیحات کنفلید، مشکل اصلی نیتروژن این است که پیوند سه‌گانه دارد و شکستن آن بسیار بسیار دشوار است.
نیتروژن بخش مهمی از ترکیبات زیستی است و گروه‌های خاصی از موجودات زنده به‌طور ویژه در فرایندهای پرانرژی موردنیاز برای شکستن این پیوندهای قوی و تبدیل نیتروژن به ترکیبات در دسترس زیستی نقش دارند. ویژگی منحصربه‌فرد اکسیژن به فیزیک کوانتومی مربوط می‌شود. در حالت عادی، اکسیژن فقط می‌تواند الکترون‌هایی را بپذیرد که در یک حالت چرخشی (اسپین) مشابه قرار دارند، نه به‌صورت یک جفت الکترون که در شیمی معمولاً رایج است. به گفته‌ی نیک لین:
نکته‌ی جالب درباره‌ی اکسیژن این است که می‌تواند بدون واکنش، در سطح بالایی انباشته شود، اما هنگامی که الکترون‌ها را یکی‌یکی دریافت کند، مقدار زیادی انرژی آزاد می‌کند.
اکسیژن دقیقا در نقطه‌ی تعادل بین واکنش‌پذیری و در دسترس بودن قرار دارد. چرا که از هالوژن‌هایی مثل کلر و فلوئور ملایم‌تر است و مانند نیتروژن بیش از حد پایدار و غیرقابل استفاده نیست؛ اما نسبت به سایر پذیرنده‌های الکترون مانند سولفات و نیترات، بسیار واکنش‌پذیرتر است.
علاوه بر این، اکسیژن به‌راحتی قابل‌دستیابی است و ترکیبات سمی که نیاز به پردازش بیشتر دارند تولید نمی‌کند و مهم‌تر از همه، گیاهان مقدار زیادی از این گاز واکنش‌پذیر را از طریق فتوسنتز تولید می‌کنند که به ما امکان می‌دهد از آن برای تأمین انرژی بدن خود استفاده کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/708829/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آرتتا: بعد از پنالتی ساکا دوست داشتم بمیرم!

قهرمانان سال 1403 ورزش ایران معرفی شدند؛ انتخاب خبرساز مهدی طارمی به عنوان مرد سال!

مراسم اختتامیه قهرمان ایران؛ طارمی آقای ورزش کشور شد

طارمی آقای ورزش ایران شد، کیانی بانوی ورزش ایران

اگر دیسک کمر دارید، این 5 کار را هرگز انجام ندهید | موثرترین درمان دیسک کمر بدون جراحی

شعبانی: روحیه پهلوانی باید با الگوگیری از امیرالمؤمنین(ع) احیا شود

ملانوری: پروژه ساخت زورخانه بین‌المللی همدان هفته دولت تکمیل خواهد شد

مراسم رونمایی از کتاب «دم زهرایی» در همدان برگزار شد

زنگ ترویج فرهنگ پهلوانی در قم نواخته شد

دورخیز 9 کشور برای میزبانی جام ملت‌های آسیا؛ ما هیچ، ما نگاه!

سیو دیدنی زومر مانع از گل تساوی بخش بایرن مونیخ شد

تأمین نیاز ارزی تولیدکنندگان اولویت وزارت صمت است

بررسی ظرفیت‌های باغ جهانی دولت‌آباد

پزشکیان: همه باید تلاش کنیم ایران بهترین و برترین باشد

باید در همه ورزش‌ها از فرهنگ پهلوانی بهره بگیریم | اخبار ورزشی

مراسم برترین های ورزش ایران/ فدراسیون کشتی بهترین فدراسیون ورزشی سال شد

قول دنیامالی به طراحی برنامه چهارساله برای حضور در المپیک

فرهنگ پهلوانی در گلستان تجلیل شد؛ زورخانه، مدرسه اخلاق و جوانمردی

گل اول آرسنال توسط ساکا در دقیقه 71

فرصت سوزی اولیس در مقابل دروازه اینتر

گل اول رئال مادرید توسط وینیسیوس در دقیقه 67

ورود مهدی طارمی به زمین در دقیقه 81

گل دوم بایرن مونیخ توسط دایر در دقیقه 78

علت سردرد هنگام ورزش چیست، حتی با نوشیدن آب کافی؟

علیرضا دبیر پس از انتخاب به عنوان برترین فدراسیون چه گفت؟

استقبال باشکوه از کاروان “امید ایران” و تقدیر از دانش‌آموز مدال‌آور منطقه 14

پزشکیان:همه باید تلاش کنیم ایران بهترین و برترین باشد/ قهرمانان افتخار کشور هستند

مدیرعامل استقلالی اخراجی های حاشیه ساز را تهدید کرد؛ برای آخرین بار هشدار می دهم!

استاندار یزد از علیرضا بیرانوند دلجویی کرد

شوت خطرناک چالهان‌اوغلو؛ اینتر 0-0 بایرن مونیخ

موقعیت عالی برای باواریایی‌ها؛ اینتر 0-0 بایرن مونیخ

کورتوا رئال رو در بازی نگه میداره! رئال مادرید 0-0 آرسنال

گلایه مهروز ساعی، مربی تیم ملی تکواندوی بانوان از انتخاب مهدی طارمی به عنوان مرد سال ورزش ایران

درگیری کارواخال و ساکا در ورودی تونل بین دو نیمه

صنایع استان، ناترازی‌های انرژی را جهت طرح در هیات دولت گزارش کنند

کشف 6 فقره سرقت در یزد

برترین های ورزش ایران در سال 1403 انتخاب شدند

وزیر ورزش ایتالیا ریاکار و مشوق شرط‌بندی است!

کاراته از رشته های آمایشی قزوین است و ظرفیت مدال آوری بالایی دارد

مهدی طارمی و ناهید کیانی ورزشکاران سال 1403 ایران

روز ملی ورزش زورخانه‌ای؛ پاسداشت ریشه‌های کهن ورزش ایرانی

برگزاری مراسم اختتامیه جشنواره «قهرمان ایران»

برگزاری مراسم اختتامیه جشنواره «قهرمان ایران»؛ طارمی آقای ورزش ایران شد، کیانی بانوی ورزش ایران

شکوه جاودانه پهلوانی؛ بازتاب جوهر انسانیت در آیین‌های زورخانه‌ای

مارسکا: چلسی فصل بعد برای قهرمانی سی‌ال می‌جنگد – خبرگزاری ورزش ایران – ایپنا

ناهید و طارمی خانم و آقای ورزش ایران

داوری: جشنواره قهرمان ایران زمین انگیزه ورزشکاران و مربیان را افزایش می‌دهد + فیلم

تجدید میثاق جمعی از فعالان فرهنگی ورزش کشور با امام خمینی(س)

سید حسن خمینی در مراسم تجلیل از فعالان فرهنگی ورزش کشور: «پهلوانی» در فرهنگ ما ریشه دارد/ می‌توانیم بُعد «پهلوانی» ورزش را به جهان عرضه کنیم

برنامه چهار ساله برای حضور در المپیک طراحی خواهد شد