خبر یزد
طرح «فرزندان تحول‌آفرین ایران» نقطه عطف برنامه‌های جمعیتی یزد است
شنبه 6 ارديبهشت 1404 - 11:25:50
خبر یزد - فاطمه دانش یزدی در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص محورهای مهم فعالیت دفتر امور زنان و خانواده استان یزد بیان داشت: حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، کسب و کار پایدار و خانواده محور، الگوی سوم زن درحوزه اقتصادی و بررسی ظرفیت‌ها و تهدیدهای اجتماعی و فرهنگی حوزه بانوان از جمله مهترین محورهای فعالیت دفتر امور زنان و خانواده استان یزد می‌باشد.
وی درباره اقدامات اجرایی برای حمایت از زنان و افزایش جمعیت، اظهار داشت: در راستای حمایت از بانوان، سال گذشته دو تفاهم‌نامه، یکی فی مابین معاونت توسعه مدیریت و منابع استانداری و بنیاد برکت و دیگری فی مابین وزارت کشور، بانک رسالت و کمیته امداد امام خمینی (ره) به منظور توانمندسازی بانوان سرپرست خانوار از طریق ارائه تسهیلات خرید تجهیزات شغلی به بانوان و به منظور توسعه مشاغل خانگی منعقد گردید. و با تأمین بخشی از بودجه، تسهیلات موردنظر به تعدادی از متقاضیان واجد شرایط پرداخت گردید، در سال جاری نیز با تأمین بودجه لازم، به سایر متقاضیان واجد شرایط معرفی شده به بانک، پرداخت خواهد می‌شود.
دانش یزدی افزود: در حوزه جوانی جمعیت، دفتر امور زنان و خانواده در حوزه جمیعت، به عنوان دبیرخانه قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، با تشکیل قرارگاه‌های حمایت از خانواده و جوانی جمعیت که 35 دستگاه اجرایی در آن عضو هستند؛ با نظارت، هماهنگی، پیگیری، تسهیل و رفع موانع اجرایی در تلاش است با اجرای هر چه بهتر و بیشتر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در راستای افزایش جمعیت گام بردارد. به موازات استان در شهرستان‌ها نیز قرارگاه‌های حمایت از خانواده و جوانی جمعیت تشکیل می‌شود. اجرایی شدن این قانون که هم ابعاد تشویقی و حمایتی و هم ابعاد فرهنگی و ترویجی در آن دیده شده است، مسیر دستیابی به اهداف برنامه هفتم توسعه پیشرفت یعنی رسیدن به نرخ 2.5 را سرعت خواهد بخشید. لذا به طور جد پیگیری برگزاری قرارگاه استانی و شهرستانی هستیم. در اواخر سال قبل با تأکید استاندار محترم به عنوان رئیس قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، واگذاری زمین‌ها به مشمولان قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در استان یزد آغاز شد یا در موضوع تسهیلات فرزندآوری در اواخر سال قبل با رایزنی‌هایی که در سطح ملی انجام شد، سهمیه استان به دو برابر افزایش یافت.
وی در خصوص طرح فتحان ابراز داشت: این طرح به‌عنوان یک برنامه کوتاه‌مدت و هدف‌مند، با تمرکز بر خانواده‌های واجد شرایط باروری طراحی شده است. این طرح در سه فاز استقرار، اجرا و پشتیبانی به مرحله عمل درآمده و شامل شناسایی دقیق مخاطبان، ارائه بسته‌های حمایتی و نظارت مستمر بر نتایج است.
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری یزد در ادامه اظهار داشت: مردمی‌سازی حوزه جمعیت و فرزندآوری با ایجاد تسهیل و همکاری در برگزاری دوره‌های متعدد کنشگری جمعیت در استان از جمله دوره سفیران رحمت الهی و دوره انتقال تجارب کشنگران در راستای فعال کردن ظرفیت‌های مردمی، همچنین نظارت و پیگیری ویژه در مسئله سقط‌های غیرقانونی جنین با تشکیل کمیته مقابله با سقط جنین از دیگر اقدامات این در حوزه جمعیت می‌باشد.
وی وضعیت جمعیتی استان یزد گفت: در سال 1400 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به تصویب رسید اما عملاً در سال 1401 فرآیند اجرایی آن آغاز شد. نرخ باروی در کشور تا قبل از سال 1401 (سال اجرایی شدن قانون) روند نزولی را طی می‌کرد. در سال 1401 به میزان 1.54 رسیده بود و طی اقدامات صورت گرفته از نرخ نزولی آن جلوگیری و پس از چندین سال سیر نزولی، در نرخ 1.54 ثابت نگه داشته شد. در استان یزد نرخ باروری در سال 1401 به میزان 1.92 و در سال 1402 به 1.95 ارتقا یافت و استان یزد، از جمله 6 استان اول کشور در بیشترین نرخ باروری است، البته چشم انداز برنامه هفتم توسعه پیشرفت، رسیدن به نرخ باروری 2.5 در سال 1407 برای کل کشور است. چشم انداز برنامه هفتم توسعه پیشرفت، رسیدن به نرخ باروری 2.5 در سال 1407 برای کل کشور است.
دانش یزدی در ادامه عنوان داشت: جمعیت یک مسئله تک بعدی نیست، میزان ازدواج، میزان طلاق، استحکام خانواده هم در این حوزه دخیل هستند و با وجود اینکه طی این سال‌ها کاهش نرخ ازدواج و افزایش طلاق را داشته ایم، به تثبیت نرخ باروری رسیدیم. میزان موالید و روند کاهش شیب نزولی جمعیت، طی چهار سال گذشته به خوبی در نمودار ذیل مشخص شده است. طی چهارسال گذشته، تعداد تولد در سال 1401 نسبت به 1400، 839 نفر کاهش و سال 1403 به 420 نفر کاهش رسیده است.

خبر یزد

وی با بیان اینکه افزایش جمعیت نیاز به فرهنگسازی دارد، تصریح داشت: فرهنگسازی در حوزه فرزندآوری و افزایش نسل مقوله‌ای نیست که به یکباره اتفاق بیفتد، در واقع همت ویژه مسئولان، کشور، مدیران و مجموعه‌های مردمی برای حل بحران جمعیت، پس از سال‌ها، در سال 1400- 1401 که قانون حمایت از خانواده و جوانی تصویب و به اجرا درآمد، شکل گرفت و اقدامات و برنامه‌ها در این راستا آغاز و انصافاً حرکت‌های و اقدامات خوبی در کشور شروع شد، هم در استفاده از ابزاهای تشویقی و هم در فرهنگ‌سازی و نظام بهداشتی. البته که این حرکت‌ها باید تداوم داشته باشد تا افزایش نسل تبدیل به یک گفتمان در جامعه شود و تمامی لایه‌های جامعه را دربرگیرد. پرواضح است که مسیر حرکت حل یک بحران همیشه دارای پستی و بلندی است، می‌بایست این حرکتی که در کشور آغاز شد، تداوم یابد. خوشبختانه امسال وزارت بهداشت جدی‌تر از سال‌های گذشته پای کار آمده است، مسئولان استان هم همت مضاعفی برای این امر خواهند گذاشت و ان‌شالله شاهد اتفاقات خوبی خواهیم بود.
دانش یزدی درباره وضعیت کنونی نقشه راه جمعیت استان توضیح داد: در راستای اجرای برنامه‌ها ذیل قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، 6 کمیته تخصصی تشکیل شده تا هر کمیته، متناسب با موضوع خود، برنامه‌های نقشه راه را اجرا نماید. کمیته فرهنگی، رسانه و اطلاع‌رسانی، کمیته رصد و پایش، کمیته علمی – محتوایی، کمیته بهداشت، درمان و مقابله با سقط جنین، کمیته مردمی (شبکه‌سازی و توانمندسازی و راهبری عملیات میدانی) و کمیته اقتصادی از جمله این کمیته‌های تخصصی هستند.
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری یزد درباره اقدامات مهم دفتر امور زنان و خانواده استان یزد بیان داشت: از شش ماهه دوم سال قبل تاکنون 4 جلسه قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به ریاست استاندار محترم یا معاون محترم سیاسی، امنیتی و اجتماعی و حضور 35 دستگاه عضو قرارگاه و مرتبط با قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، با 34 مصوبه برگزار شد. در شهرستان‌ها 30 جلسه قرارگاه شهرستانی با 175 مصوبه تشکیل شده است.
وی در پایان خاطرنشان ساخت: بعد از پیگیری‌ها و نشست‌های متعدد جهت واگذاری زمین به مشمولان قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، 27 بهمن‌ماه 1403 با حضور دکتر نبیان، معاون وزیر و رئیس سازمان ملی زمین و مسکن، آئین آغاز تحویل 2403 قطعه به متقاضیان طبق قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در شهرک 377 هکتاری پردیس زندگی 1 برگزار شد. طبق گزارش‌های واصله تا پایان بهمن سال 1403 در استان یزد برای 5388 متقاضی، قرارداد واگذاری تنظیم و به 676 نفر زمین تحویل داده شده است.
کد خبر 6446610

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/716697/طرح-«فرزندان-تحول‌آفرین-ایران»-نقطه-عطف-برنامه‌های-جمعیتی-یزد-است
بستن   چاپ