خبر یزد

آخرين مطالب

ضدآفتاب طبیعی زمین که بدون آن زندگی ممکن نیست علمي

ضدآفتاب طبیعی زمین که بدون آن زندگی ممکن نیست
  بزرگنمايي:

خبر یزد - خبرآنلاین /لایه اوزون از ساکنان زمین مقابل اشعه خطرناک فرابنفش خورشید محافظت می‌کند و اولین و طبیعی‌ترین ضدآفتاب جهان است.
چند دهه پیش کلروفلروکربن (CFC) به شکل گسترده در تولید محصولات گوناگون از دئودورانت و اسپری مو تا سیستم‌های تهویه هوا مورد استفاده قرار می‌گرفت. از قرار کلروفلروکربن ماده‌ای سودمند می‌نمود تا اینکه اف شروود رولند و ماریو مولینا در پژوهشی تکان‌دهنده نشان دادند که این ماده‌ به ظاهر بی‌خطر لایه اوزون را تخریب می‌کند.
پژوهش مشترک مولینا و رولند بحث داغی را در مجامع علمی راه انداخت که در نهایت به سازمان ملل هم کشیده شد. اکنون بیش از 191 کشور جهان پروتکل مونترال را امضا کرده‌اند که بر اساس آن استفاده از کلروفلروکربن محدود شده است. ولی داستان به اینجا ختم نمی‌شود چرا که جایگزین‌های کلروفلروکربن، گازهای گلخانه‌ای هستند که خودشان خطری بزرگ برای سلامت کره زمین و متهم ردیف اول گرمایش جهانی هستند.
پروتکل مونترال توافقی برای پایان دادن به استفاده از سی‌اف‌سی و دیگر عناصر نابودکننده اوزون بود.در پی آن سی‌اف‌سی به شکل گسترده با هیدروفلروکربن جایگزین شد که گرچه لایه اوزون را تخریب نمی‌کند اما یکی از گازهای گلخانه‌ای قوی است. برای این مشکل نیز سال 2016 متمم کیگالی به پروتکل مونترال افزوده شد تا استفاده از هیدروفلروکربن متوقف شود.
اوزون
لایه اوزون یکی از لایه‌های استراتوسفر است. استراتوسفر دومین لایه از اتمسفر زمین است. استراتوسفر توده‌ای از گازهای محافظ چسبیده به سیاره زمین است. استراتوسفر لایه‌ لایه‌ است و هر چه در این لایه‌ها بالاتر می‌رویم گرم‌تر می‌شود. گرم بودن لایه‌های بالای استراتوسفر به دلیل وجود لایه اوزون است که اشعه فرابنفش خورشید را جذب می‌کند.

خبر یزد


اوزون گازی کم‌مقدار در اتمسفر زمین است. به عبارتی در هر 10 میلیون مولکول هوا فقط سه مولکول اوزون وجود دارد. همین گاز کم مقدار وظیفه‌ای مهم به عهده دارد و همانند اسفنج بخشی از تابش اشعه خورشید را به خود جذب می‌کند. تابش خورشید برای زندگی در زمین حیاتی است اما تابش بیش از حد مرگبار خواهد بود و نقش لایه‌ اوزون برقرار کردن این تعادل شکننده است. می‌توان لایه اوزون را ضدآفتابی طبیعی یا سپر محافظ حیات مقابل خورشید نامید.
اوزون اشعه فرابنفش را به خوبی جذب می‌کند. اشعه فرابنفش از لایه محافظ موجودات زنده (برای مثال پوست)، عبور می‌کند و به مولکول‌های دی‌ان‌ای آسیب می‌زند.
سوراخ لایه اوزون
متهم ماده‌ای شیمیایی به نام کلروفلروکربن (CFC) است. مولکول‌ سی‌اف‌سی که حاوی کربن، فلورین و کلرین است همه جا پیدا می‌شد از تولیدات پلاستیکی گرفته تا یخچال. از آنجا که ارزان است، مسموم‌کننده نیست و به راحتی آتش نمی‌گیرد کسب‌وکارها و مصرف‌کنندگان مایل به استفاده از آن بودند. سی‌اف‌سی وقتی در اتمسفر رها شود همانند خوره به جان لایه اوزون می‌افتد و به زبان ساده سوراخش می‌کند.
مولکول‌ اوزون از سه اتم اکسیژن تشکیل شده است که در چرخه‌ای طبیعی ساخته می‌شوند و از بین می‌روند. سی‌اف‌سی در این چرخه طبیعی اخلال ایجاد می‌کند و کار شکل گرفته دوباره مولکول اوزون را دشوار می‌کند. به این ترتیب لایه اوزون که فقط 0.00006 درصد از جو زمین را تشکیل می‌دهد به مرور با حضور سی‌اف‌سی نازک‌تر می‌شود.
سوراخ لایه اوزون نام عامیانه‌ای است که به نواحی آسیب‌دیده لایه اوزون داده‌اند. توصیف دقیق‌تر این آسیب، نازک‌ شدن برخی بخش‌های لایه است. نازک‌ترین بخش‌های لایه اوزون در اطراف قطب‌های زمین به ویژه قطب جنوب است.
در دهه 1970 میلادی کم کم جهان به نازک شدن لایه اوزون و اثرات منفی آن پی‌ برد. در پی آن بسیاری دولت‌ها، صنایع و کسب‌وکارها در جهت محافظت از لایه اوزون برای توقف استفاده از برخی مواد شیمیایی به توافق رسیدند. پس از نزدیک به نیم قرن اکنون به نظر می‌رسد که حال لایه اوزون رو به بهبود است.
زمین بدون لایه اوزون
لایه اوزون بخش عمده‌ای از اشعه مضر فرابنفش را جذب می‌کند. بدون این سپر محافظ تمام اشعه فرابنفش به زمین می‌رسد و به دی‌ان‌ای گیاهان و دیگر موجودات زنده از جمله انسان آسیب می‌زند. در نتیجه میزان سرطان پوست سر به فلک خواهد کشید هر چند ممکن است کار به آنجا نکشد که انسان‌ها شاهد این انفجار در نرخ سرطان باشند.
چند روز پس از ناپدید شدن لایه اوزون بسیاری گیاهان از بین خواهند رفت چرا شدت تابش خورشید فتوسنتز را برای بسیاری گیاهان ناممکن می کند . حتی گیاهانی که توان فتوسنتز را حفظ می‌کنند نیز سرانجام تسلیم و نابود می‌شوند. بدون گیاهان زنجیره غذایی کره زمین از هم می‌پاشد. گیاه‌خواران غذایی برای خوردن نخواهند داشت و نابود می‌شوند و در پی آن گوشت‌خواران و همه‌چیز خواران رو به نابودی می‌روند. به این ترتیب جهان شاهد یک انقراض جمعی خواهد بود.
اوزون ترمیم می‌شود حتی پس از آتش‌فشان تونگا
لایه اوزون در مسیر بهبودی و ترمیم شدن است اما هر از گاهی اتفاقاتی چون فوران آتش‌فشان تونگا این در این روند وقفه ایجاد می‌کند. فوران آتش‌فشان تونگا در سال 2022 یک دوره کوتاه از سرعت گرفتن تخریب لایه اوزون بر فراز قطب جنوب را به همراه داشت. فوران عظیم تونگا سطح بخار آب اتمسفر را افزایش داد که به شکل محدود باعث تخریب لایه اوزون می‌شد.

خبر یزد


بر اساس گزارش سازمان ملل لایه اوزون با روند فعلی بر فراز قطب جنوب تا سال 2066 به وضعیت سال 1980 برمی‌گردد. اوزون در قطب شمال سال 2045 و در باقی جهان در سال 2040 به وضعیت سال 1980 می‌رسد.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/671744/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ابداع یک کاتالیزور جدید برای تولید هیدروژن سبز با نور

زمین‌لرزه در مرز کرمان و یزد

«روان درمانی خانواده» به چاپ هجدهم رسید

تعرض راننده اسنپ به کودک 12 ساله

استارت جام حذفی از چهارم آذرماه

کتاب‌هایی که نمایانگر واقعیت زندگی شهید هستند مخاطب خود را مجذوب می‌کنند

شهاب‌سنگ‌ جنجالیِ آسمان تگزاس، ماهواره استارلینک از آب درآمد

عدم ورود دادسرای انتظامی به پرونده "هبه‌های زوری" کانون وکلا

تصاویر زیبا از باغشهرهای یزد در پاییز

بازگشت مبلغ کلاهبرداری شده به حساب شاکی

متروکه‌ها، کانون اصلی آتش‌سوزی در یزد

کتاب‌های ژانر ترسناک برای نوجوانان مشکلی ایجاد نمی‌کند

چین در مریخ اقیانوسی باستانی پیدا کرد

زوال فیزیکی فضانوردان سرگردان ناسا

استارت جام حذفی والیبال از چهارم آذرماه +برنامه

انصراف شهداب و فولاد از جام باشگاه ها با طعم آبروریزی؟

شعرخوانی زیبا با صدای زنده یاد افشین یدالهی

معرفی کتاب معمایی و ترسناک برای نوجوانان

بحران عجیب در مورد حضور نمایندگان ایران در جام باشگاه های جهان

باتری‌های ال جی موشک اسپیس ایکس را به مریخ می رساند

سیستم جوشکاری با پرتو الکترونی بومی‌سازی شد

«کتابهایی طلایی» بیست‌وچهارتایی شدند

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

نیروگاه‌های خورشیدی، گامی در راستای کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی

خطر از بیخ گوش ستاره شهداب گذشت!

بازیکن تیم والیبال شهداب یزد 45 روز از مسابقات دور خواهد بود

این خانم 102 ساله شما را شگفت‌زده می‌کند!

روبه‌رو با سربازان گمنام در دنیای ادبیات

وظیفه نویسنده چیست؟

عرضه یک پلتفرم نانویی برای سبک‌تر و کاراتر شدن تجهیزات فضایی

رونمایی از یک ربات انسان‌نمای «ترسناک» که با آب کار می‌کند!

تولید جوهر زیستی با قابلیت چاپ پچ قلبی و بهبود آسیب‌های میوکارد

انصراف شهداب و فولاد از جام باشگاه‌ها با طعم آبروریزی؟

فتح‌اللهی: نویدکیا باید حفظ حرمت می‌‌کرد

ترجمه پدیده ادبی 2023 فرانسه در بازار نشر

تقریظ رهبر انقلاب بر سه کتاب منتشر می‌شود

سایکوپت‌ها به درد پوزخند می‌زنند!

برنج‌هایی که ضد آفتاب می‌زنند کیفیت بهتری دارند!

نقشه ی جهانی غلظت دی اکسید کربن

حفاظت از درختان و گیاهان در برابر عوارض تغییر اقلیم و اشعه UV با «منسوجات بی‌بافت»

عدم ورود دادسرای انتظامی به پرونده هبه‌های زوری کانون وکلا

دستور تهیه خورش ملاقورمه؛ غذای سنتی شمالی

700 حلقه چاه استان یزد آبدهی ندارد

دور دور خودروها در صفائیه یزد ممنوع

آزادی زندانی غیرعمد با کمک فرزند شهیدِ یزدی

جهش فروش و رشد 645 درصدی شعبه بیمه دی در استان البرز

حرف‌های تازۀ مترجم آثار برنده نوبل

یک دوست که با او غم دل بتوان گفت!

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

ترجمه رمان شهید یحیی سنوار به چاپ دهم رسید