خبر یزد

آخرين مطالب

فلوراید تراپی؛ گمشده بهداشت دندان اجتماعي

فلوراید تراپی؛ گمشده بهداشت دندان
  بزرگنمايي:

خبر یزد - پوسیدگی دندان، بزرگ‌ترین و وسیع‌ترین بیماری غیر واگیر بین بیماری‌ها در کل دنیا است. با توجه به بالا بودن هزینه‌های درمان، طبق گفته متخصصین حوزه دهان و دندان پیشگیری برای مردم و دولت بهتر و ارزان‌تر است. همچنین، استفاده از «وارنیش فلورایدتراپی» اقدامی است که 25 تا 75 درصد پوسیدگی دندان‌ها را کاهش می‌دهد.

سال‌ها است که ایمپلنت‌های دندانی، کامپوزیت ولمینیت جایگزین دندان‌های مصنوعی متحرک و روکش‌های دندانی سابق شده‌اند. همین پیشرفت‌های علم دندان‌پزشکی باعث شده تا در پس ذهنی بسیاری از افراد جامعه راه‌های درمان این عضو بدن آسان جلو کند. اما غافل از آنکه عضو جایگزین هیچ زمانی نمی‌تواند کارایی عضو و اندام واقعی بدن را داشته باشد. طبق آخرین پژوهش‌های حوزه دندان‌پزشکی که در سال 95 انجام‌شده، مشخص‌شده است، شاخص پوسیدگی دندان ایرانی‌ها 1.84 است. این درحالی‌که طبق گفته علی تاجرنیا، دندان‌پزشک و رئیس هیئت‌مدیره جامعه دندانپزشکی ایران: «الان کشور‌های اسکاندیناوی، شاخص پوسیدگی دهان و دندان به صفر رسیده است.» موضوعی که شرایط کنونی کشور بسیار از آن دور است. در همین راستا رضا یزدانی دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصص وزارت بهداشت گفت: «دوازده‌ساله‌ها حداقل دو دندان پوسیده یا پرشده دارند. همچنین، کودکان پنج‌ساله این تعداد، بیشتر از پنج عدد است.»
جایگاه بهداشت دهان و دندان در ایران
«DMFT» شاخصی است که تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده و یا پرشده را نشان می‌دهد. طبق آخرین پژوهش‌های حوزه دندان‌پزشکی که در سال 95 انجام‌شده، مشخص‌شده است، شاخص پوسیدگی دندان ایرانی‌ها 1.84 است. در همین راستا، رضا یزدانی دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصص وزارت بهداشت خرداد ماه در مصاحبه‌ای گفت: «بیش از سه میلیارد نفر دندان پوسیده در دنیا دارند که درمان نشده است. کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. پوسیدگی دندان در میان افراد بزرگ‌سال بالای پانزده سال مشاهده می‌شود که با توجه به رده سنی درصد آن متفاوت است. شاخص پوسیدگی دندان در دوازده‌ساله‌ها عدد دو را نشان می‌دهد. یعنی حداقل دو دندان آنها پرشده یا پوسیده است. در بین کودکان پنج‌ساله که دندان‌های شیری دارند، عدد این شاخص بیشتر از پنج است. البته باید توجه کرد که افراد اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند، مشکلی برای آنها پیش نمی‌آید.»
گزارش «خدمات بهداشتی و درمانی دهان و دندان در ایران؛ چالش‌ها و راهکارها» مرکز پژوهش‌های مجلس تأکید دارد که درمان‌های دندان‌پزشکی همیشه جزو گران‌ترین درمان‌ها میان تمام بیماری‌های مزمن هستند و بار اقتصادی زیادی هم بر افراد و هم بر سیستم‌های مراقبت بهداشتی تحمیل می‌کنند. پس برای ارتقای سلامت دهان و دندان سه بُعد بهداشت و پیشگیری، درمان و آموزش را باید در نظر گرفت. در جای دیگر این گزارش آمده است، یکی از چالش‌های حوزه بهداشت و پیشگیری، ناکافی بودن منابع انسانی مربوط به حوزه بهداشت و پیشگیری در مدارس است. موضوعی که می‌تواند به‌سادگی بخش عمده پوسیدگی دندان در کشور را کنترل کند. به همین منظور برای کنترل و کاهش پوسیدگی تعداد دندان‌های پوسیده دانش‌آموزان زیر چهارده سال و در راستای اجرای برنامه «تحول نظام سلامت» وزارت آموزش‌وپرورش در سال 93 با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اولین مرحله «وارنیش‌فلورایدتراپی» را در مدارس ابتدایی کشور آغاز کرد. این اقدام باهدف کاهش شاخص پوسیدگی دندان در این محدوده سنی از 2.9 به شاخص عدد یک بود.
وارنیش فلورایدتراپی چیست و چه کارایی دارد؟
دو شیوه «سامان‌مند» یا «سیستمیک» و «موضعی» برای انجام فلورایدتراپی وجود دارد. در شیوه سامان‌مند، فلوراید به آب آشامیدن، نمک یا شیر اضافه می‌شود. شیوه‌ای که متدوال نیست و کارایی زیادی ندارد. اما شیوه موضعی رواج بیشتری دارد. در این روش فلوراید در خمیردندان، به صورت دهان‌شویه و به صورت «وارنیش» در دسترس افراد قرار می‌گیرد. باید توجه کرد که تصوری در بین مردم وجود دارد که با بالا رفتن سن، باید پوسیدگی دندان اتفاق بیفتد. تحقیقات حوزه دندان‌پزشکی ثابت کرده است، با انجام وارنیش فلورایدتراپی حدود 25 تا 45 درصد از پوسیدگی دندان کنترل می‌شود. چون فلوراید در استخوان‌ها و دندان‌های در حال رشد کودکان جمع می‌شود و مینای دندان آنهای را قبل از پیدایش مقاوم می‌کند. به بیان جزئی، فلوراید‌تراپی مواد معدنی مینای دندان را با فلوراید ترکیب می‌کند و مقاومت دندان‌ها را در مقابل اسید تولیدشده توسط میکروارگانیسم‌های پلاک میکروبی دهان را بالا می‌برد.
بنابر توضیحاتی گفته‌شده و با توجه به اهمیت حفظ دندان افراد می‌توان نتیجه گرفت، پیشگیری همواره از اهمیت بالاتری به نسبت درمان برخوردار است. به همین منظور، باید برای حفظ دندان از کودکی اقدام کرد. رحمانعلی طاهری رئیس گروه سلامت دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، پیش‌تر اظهار کرده بود: «شاید بزرگ‌ترین کمک به بهبود سلامت دندانی کودکان در سرتاسر دنیا، کشف و کاربرد فلوراید به‌عنوان یک اقدام پیشگیری از پوسیدگی باشد. در طرح ارتقای سلامت دهان و دندان دانش‌آموزان تا سال 98 حدود هفت میلیون دانش‌آموز تحت پوشش خود قرار داده است. باید توجه کرد که اجرای متوالی این طرح، در دو نوبت در سال و به‌طور متوسط هر شش ماه یک‌بار برای دانش‌آموزان مؤثر است. همچنین، 35 تا 70 درصد از پوسیدگی دندان پیشگیری می‌کند.» همچنین، سید محمود واعظ پور سرپرست مرکز بهداشت شهرستان یزد به ایرنا گفت: «این روش به‌ویژه برای کودکان مفید است، زیرا دندان‌های آنها را به‌طور مؤثری محافظت می‌کند و احتمال بروز پوسیدگی در آنها کاهش می‌یابد.»

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/692001/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این موتورسیکلت هم روی زمین و هم در آسمان حرکت می‌کند

ساخت نانوکیت برای تشخیص سریع حمله قلبی در آمبولانس‌ها

خودروی خورشیدی جدید با سرعت 162.5 کیلومتر برساعت از راه رسید

باتری کاغذی با 6 هفته دوام ابداع شد

ناسا تصمیم‌ خود را درباره آوردن نمونه‌های مریخ در سال 2026 اعلام می‌کند

شهدای مقنی یزد در کشور زبانزد هستند

فعالیت‌های فرهنگی از ضروریات جامعه امروز است

پیش‌بینی بارندگی پراکنده برای استان یزد

پلمب بخشی از یک واحد آلاینده زیست‌محیطی اردکان در پایش شبانه

شاعر افغانستانی سفرنامه رضا امیرخانی از کشورش را صوتی کرد

ائمه جماعت باید در حل مشکلات محله و مسجد تاثیر بگذارند

نجات معجزه‌آسای چوپان بهابادی از کوهستان‌های برفی پس از ٧ روز

ضرورت افزایش رضایت‌مندی جامعه ایثارگری توسط کارکنان بنیاد

ورود مجلس به موضوع معیشت و درمان ایثارگران/ سرانجام واردات خودرو برای جانبازان

دیدار استاندار کرمانشاه با خانواده شهیدان «روندی و ناصری»

مادر شهیدان «اکبری» دعوت حق را لبیک گفت

فیلم سینمایی «میرو» نماینده سینمای ایران در جشنواره بین‌المللی داکا

معادل فارسی برای «اتساین فرنگی» اعلام شد

یکی از بزرگترین حسرت‌های زندگی مصطفی مستور!

چرا اسم برنامه سروش صحت اکنون است؟

پیش بینی هواشناسی؛ رگبار باران در برخی نقاط کشور

توپ فوتبال و اسپاگتی در کهکشان!

رونمایی از اولین گیتار بی‌سیم جهان

قیمت دلار هرات | قیمت دلار سلیمانیه| قیمت دلار استانبول | قیمت دلار آمریکا امروز چهارشنبه 19 دی 1403

«فعالیت‌های فرهنگی» از ضروریات جامعه امروز

بکارگیری ظرفیت‌های برون سازمانی برای سلامت ایثارگران در دستور کار است

بهترین قصاید و قطعات ادبی شعرای عرب در رثای شهید سلیمانی

بخشی از کتاب/ طرز فکر ثابت

مصرف ماست یونانی چه تاثیری بر کلسترول دارد؟

داروهای گیاهی برای بهبود بیماری‌های دهان

تجهیز 94 درصد از چاه‌های کشاورزی شهرستان بهاباد به کنتور هوشمند

جدول خاموشی برق اردبیل چهارشنبه 19 دی

آمادگی برای احداث سازه‌های هیجانی/ راه‌اندازی پل معلق چهارم

تبادل نظر در مورد راه کارهای همکاری های مشترک میان بنیاد شهید و پایگاه هوایی

زندگی اجتماعی در مقابل سکته مغزی و عفونت ها از انسان محافظت می کند

شناسایی یک نوع ناشناخته از «انسان» که 300 هزار سال قبل زندگی می‌کرد

در نمایشگاه CES، خانه‌ها صحبت می‌کنند و میزها راه می‌روند!

مناسبت روز/ چهارشنبه، 19 دی‌ماه

250 مسجد استان یزد آماده برگزاری مراسم اعتکاف

جلسه شورای اطلاع رسانی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان برگزار شد

روایت‌های شوکه‌کننده یک افسر اطلاعاتی ایرانی

«آوای باد»؛ بخشی از تاریخ سیاسی چین در یک رمان

ویلچر هوشمند با قابلیت‌های پیشرفته برای عبور از موانع معرفی شد

افزایش ٢٠ درصدی ظرفیت تأمین آب شرب خرانق

مصطفی مستور نویسنده : من عاشق دروغم!

دمای ماه چقدر است؟

با انتقاد کاربران، متا حساب کاراکترهای هوش مصنوعی را حذف کرد

ایران در چه‌سالی انسان به فضا پرتاب می‌کند؟

مصطفی مستور نویسنده : از ورزش کردن بدم میاد!

عرضه دو کتاب درباره قاطعیت و تغییر تحول‌آفرین در کتابفروشی‌ها