چرا خودمان را میخارانیم؟
علمي
بزرگنمايي:
خبر یزد - خراسان /محققان در یک مطالعه روی موشها کشف کردهاند که چرا خاراندن باعث تشدید التهاب و تورم میشود و چرا با وجود این اثرات منفی، انسانها و حیوانات همچنان این رفتار را انجام میدهند. پژوهشگران در دانشگاه پیتسبورگ آمریکا دریافتهاند که خاراندن نهتنها باعث التهاب میشود، بلکه به طرز شگفتانگیزی یک مکانیسم دفاعی در برابر عفونتهای باکتریایی نیز ایجاد میکند.
دلیل لذتبخش بودن خارش
دانیل کاپلان، محقق ارشد این مطالعه، در این باره گفت: «شاید سوال شما هم باشد که اگر خاراندن به ضرر ماست، چرا تا این حد لذتبخش است؟ خاراندن معمولاً احساس خوشایندی ایجاد میکند که نشان میدهد این رفتار باید نوعی فایده تکاملی داشته باشد. یافتههای تحقیق ما این تناقض را حل میکند، زیرا خاراندن میتواند از پوست در برابر عفونتهای باکتریایی محافظت کند.» محققان دریافتند که خاراندن باعث تحریک نورونهای حس درد شده و مادهای به نام «سابستنس پی» آزاد میشود. این ماده «سلولهای مَست» را، که بخشی از سیستم ایمنی هستند و التهاب و خارش را از طریق نوتروفیلها تشدید میکنند، فعال میکند. خاراندن باعث آزاد شدن سابستنس پی میشود که سلولهای مست را از طریق یک مسیر دوم نیز فعال میکند. بنابراین دلیل این که خاراندن باعث تشدید التهاب در پوست میشود این است که سلولهای مست از دو مسیر مختلف فعال شدهاند.
خاراندن فایده هم دارد؟
برای پاسخ باید گفت که سلولهای مست هرچند اغلب با بیماریهای پوستی مرتبط هستند، اما نقش مهمی در محافظت از بدن در برابر عوامل بیماریزا ایفا میکنند. در واقع خاراندن منجر به کاهش باکتری «استافیلوکوک اورئوس» (عامل اصلی عفونتهای پوستی) روی پوست میشود. به همین دلیل در برخی شرایط میتواند مفید باشد. اما آسیبی که خاراندن به پوست وارد میکند، احتمالاً این فایده را در شرایطی که خارش مزمن است از بین میبرد.
-
دوشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۲:۰۰
-
۷ بازديد
-
-
خبر یزد
لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/696358/