خبر یزد

آخرين مطالب

صادرات نفت ایران چگونه افزایش یافت؟ اقتصادي

صادرات نفت ایران چگونه افزایش یافت؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - تجارت نیوز / بلومبرگ با انتشار گزارشی مدعی شده است که صادرات نفت ایران در ماه فوریه، به میزان 1.7 میلیون بشکه در روز رسیده است. این در حالی است که با توجه به افزایش ذخایر شناور نفتی ایران و ایجاد پایگاه‌های جدید برای تخلیه نفت‌کش‌های تحریم‌شده، به نظر می‌رسد که افزایش صادرات نفت به این عوامل ناپایدار مرتبط است. از سوی دیگر باید دید که با وجود افزایش صادرات نفت، درآمدهای ارزی حاصل از آن چه شده است؟
صادرات نفت ایران با توجه به بازگشت دونالد ترامپ به رأس کاخ سفید، بار دیگر با موانع متعددی روبه‌رو شده است. ترامپ از زمان روی کار آمدن خود تحریم‌های جدیدی علیه صنعت نفت ایران وضع کرده است.
با این حال، با استناد به گزارشی که بلومبرگ روز یکم اسفند منتشر کرد، باید گفت صادرات نفت ایران به چین در ماه فوریه، به 1.7 میلیون بشکه در روز رسیده است.
به نظر می‌رسد برخی از رسانه‌ها این موضوع را به نشانه‌ای از بهبود شرایط صادرات نفت ایران تعبیر کردند، اما بررسی دقیق‌تر این موضوع نشان می‌دهد این افزایش صادرات نه‌تنها پایدار نیست، بلکه تحت تاثیر عواملی موقتی قرار دارد که می‌تواند در هر لحظه مسیر آن را تغییر دهد.
افزایش صادرات نفت ایران به میزان 1.7 میلیون بشکه در روز
بلومبرگ با انتشار گزارشی در یکم اسفندماه، به تشریح چگونگی بهبود صادرات نفت از ایران به چین پرداخت که شامل استفاده از پایانه‌های دریافت‌کننده جایگزین بوده است.
داده‌های اولیه مؤسسه اطلاعات انرژی کپلر نشان داد صادرات ایران در فوریه، به 1.74 میلیون بشکه در روز رسیده که بیشترین میزان صادرات نفت ایران به چین از اکتبر گذشته به شمار می‌رود. همچنین ورتکسا در گزارشی مشابه این آمار را تایید کرد. در حالی که این میزان در ماه نوامبر به 1.45 میلیون بشکه در روز، یعنی پایین‌ترین سطح دو سال اخیر، سقوط کرده بود.
طبق این گزارش‌ها، دلیل افزایش صادرات نفت ایران، پذیرش ذخایر نفت شناور ایران از سوی دیگر بندرهای چین قلمداد می‌شود. در دی‌ماه سال جاری، مسئولان گروه بندری استان شاندونگ چین که محل تجمیع پالایشگاه‌های کوچک چینی بوده و بخش بزرگی از نفت ایران در این محل تخلیه می‌شد، نفتکش‌های تحت تحریم آمریکا را از پهلوگیری در این بندر منع کردند. اما در حال حاضر، ایران پایگاه‌های جدیدی برای تخلیه محموله‌های نفت تحریم‌شده خود پیدا کرده‌ است؛ پایگاه‌هایی که حدود 1500 کیلومتری جنوب شاندونگ واقع شده‌اند. این موضوع از دلایل مهم افزایش صادرات نفت ایران به 1.74 میلیون بشکه در روز بوده است. اما در مورد این خبر باید به جزئیات مهم و تعیین‌کننده‌ای پرداخته شود.

افزایش ذخایر شناور؛ نشانه‌ای از نبود اطمینان
رویترز با انتشار گزارشی در 24 بهمن‌ سال جاری، روند رو به افزایش ذخایر شناور نفتی ایران را تشریح کرد. این رسانه مدعی شد میزان نفت روسیه و ایران که روی نفتکش‌ها ذخیره شده، به بالاترین سطح چندماهه رسیده است. تشدید تحریم‌های آمریکا باعث کاهش تعداد خریداران، کمبود نفتکش‌های در دسترس برای تحویل محموله‌ها و در نتیجه افزایش قیمت نفت شده است.
آمریکا از ماه اکتبر تاکنون چندین دور تحریم علیه کشتی‌ها و نهادهای مرتبط با تجارت نفت ایران و روسیه اعمال کرده که تجارت این کشورها با واردکنندگان اصلی مانند چین و هند را مختل کرده است.
علاوه بر این، ممنوعیت اعمال‌شده از سوی گروه بندری شاندونگ چین در ماه گذشته علیه نفتکش‌های تحریم‌شده، روند تخلیه محموله‌های نفتی ایران و روسیه را دشوارتر کرد.
با افزایش صادرات و کاهش تحویل نفت ایران به چین، میزان نفت ایران در ذخایر شناور از ابتدای سال تاکنون بین 10 میلیون تا 20 میلیون بشکه افزایش یافته است. با این حال، برآوردها از حجم کل ذخایر شناور نفت ایران متفاوت حکایت می‌دهد، زیرا تحلیلگران از روش‌های مختلفی برای ردیابی ناوگان سایه ایران استفاده می‌کنند.
بر اساس داده‌های موسسه ردیابی کپلر، میزان ذخایر شناور نفت ایران بیش از 25 میلیون بشکه است که بالاترین سطح در بیش از یک سال گذشته محسوب می‌شود. حدود 80 درصد از این نفتکش‌ها در آب‌های سنگاپور و مالزی قرار دارند.
در مقابل، تحلیلگران در موسسه ردیابی ورتکسا برآورد کرده‌اند که حجم نفت خام و میعانات گازی ایران به عنوان ذخایر شناور تا پایان ژانویه به 73.1 میلیون بشکه رسیده است.
تاثیر موانع لجستیکی و سیاست‌های چین
زمانی که یک کشور نفت خود را در نفتکش‌ها روی دریا ذخیره می‌کند، معمولاً به این خاطر است که یا امکان فروش فوری به دلیل تحریم‌ها را ندارد، یا دنبال فرصت دیگری برای عرضه آن در بازار است. در شرایط کنونی، ایران از این روش استفاده کرده تا در صورت کاهش فشار تحریم‌ها یا بهبود وضعیت لجستیکی، بتواند به‌سرعت صادرات خود را افزایش دهد.
افزایش ذخایر نفت روی آب بدین معناست که بخشی از نفت تولیدشده ایران قبلاً مسیر حمل‌ونقل را طی کرده و به نقاطی نزدیک به بازار هدف رسیده است. بنابراین، در صورت رفع موانع، این نفت می‌تواند بلافاصله تخلیه و باعث یک جهش موقتی در آمار صادرات شود. اما این به معنای پایداری افزایش صادرات نفت نیست، بلکه تنها نشان‌دهنده جابه‌جایی تاکتیکی نفت برای دور زدن موانع تحریمی است.
به نظر می‌رسد دلیل اصلی افزایش صادرات نفت ایران در ماه جاری، پیدا شدن پایگاه‌های تخلیه جدید و البته وجود ذخایر شناور نفت بوده که امکان تخلیه سریع نفت را فراهم کرده است. این بدان معناست که افزایش صادرات نفت ایران، نشان از بهبود روند صادرات ندارد، بلکه مربوط به تسهیل واردات از سوی چین و پذیرش نفت تحریم‌شده از طریق دیگر بندرهای چین می‌شود.
افزایش صادرات، نشان‌دهنده یک تغییر ساختاری در شرایط تحریمی ایران نیست، بلکه به رفتار متغیر چین در قبال ایران و روابط آن با آمریکا بستگی دارد. چین در برخی مواقع به دلایل مختلف از جمله نیاز به نفت ارزان کشورهای تحریم‌شده، بندرهای خود را روی نفت ایران باز می‌کند و در برخی دیگر، به دلیل فشارهای خارجی، منافع اقتصادی و روابط با آمریکا، محدودیت‌هایی اعمال می‌کند.
این موضوع باعث شده صادرات نفت ایران وابسته به سیاست‌های چین باشد و هرگونه تغییر در روابط چین و آمریکا بتواند به‌سرعت بر میزان صادرات ایران تاثیر بگذارد.
ناوگان سایه ایران و خطر تحریم‌های جدید
یکی از ابزارهای اصلی ایران برای دور زدن تحریم‌ها، استفاده از ناوگان نفتکش‌های موسوم به ناوگان سایه است. بر اساس گزارش تانکر ترکرز، در حال حاضر 278 تانکر از این ناوگان هنوز تحت تحریم قرار نگرفته‌اند. درحالی‌که مجموع این ناوگان 501 نفتکش را شامل می‌شود، 117 مورد از آنها با پرچم پاناما فعالیت می‌کنند.
این آمار نشان می‌دهد بخش زیادی از این ناوگان قابل شناسایی است و در صورت تشدید تحریم‌ها، این نفتکش‌ها می‌توانند هدف محدودیت‌های جدید قرار بگیرند. به عبارت دیگر، اگر شرایط کنونی ادامه پیدا کند و فشارهای تحریمی افزایش یابد، صادرات نفت ایران بیش از پیش چالش‌انگیز می‌شود.
افزایش اخیر در صادرات نفت ایران نه به موضوع بهبود وضعیت صنعت نفت کشور، بلکه بیشتر به عوامل موقتی مانند افزایش ذخایر شناور، تغییرات لجستیکی چین و سیاست‌های نامشخص تحریمی مرتبط است.
نوسانات صادرات نفت و بی‌ثباتی در درآمدهای نفتی
نکته مهم دیگری که در مورد وضعیت صادرات نفت ایران باید ارزیابی شود موضوع درآمدهای نفتی است. باید گفت اگر روند صادرات نفت ایران به چین افزایشی بوده است، روند ورود درآمدهای نفتی به کشور همچنان ابهام‌آمیز است. نبود تاثیر محسوس بر بازار ارز نشان می‌دهد درآمدهای نفتی یا به‌ طور کامل وارد کشور نمی‌شود یا امکان استفاده از آن برای بهبود اوضاع اقتصادی محدود است.
با توجه به محدودیت‌های ناوگان نفتکش ایران، تشدید تحریم‌ها و وابستگی شدید صادرات به سیاست‌های چین، افزایش صادرات نفت ایران نمی‌تواند پایدار تلقی شود. بنابراین، هرگونه تحلیل خوش‌بینانه از وضعیت صادرات نفت ایران باید با در نظر گرفتن این واقعیت‌های اقتصادی و ژئوپولیتیکی مورد ارزیابی قرار گیرد.
بررسی آمارهای صادراتی نشان می‌دهد میزان صادرات ایران در ماه‌های اخیر نوسان بالایی داشته است. این نوسان نشان‌دهنده آن است که فشار حداکثری هنوز به‌ طور کامل اعمال نشده و همچنان امکان تغییر در مسیر صادراتی وجود دارد. اما سوال مهم این است که درآمدهای این صادرات کجاست؟
با اینکه نمی‌توان نقش انتظارات تورمی را نادیده گرفت، اما باید گفت اگر واقعاً ایران توانسته 1.7 میلیون بشکه نفت در روز صادر کند، انتظار می‌رود ورود این حجم از منابع ارزی به کشور، حداقل تا حدی باعث کاهش تلاطم در بازار ارز شود. اما افزایش نرخ ارز و استمرار مشکلات ارزی نشان می‌دهد بخش عمده‌ای از این درآمدها یا در دسترس نیست یا به شیوه‌ای که بتواند به بهبود وضعیت اقتصادی بینجامد، وارد کشور نمی‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/699145/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تأکید بر تکریم جانبازان در مراکز درمانی

اهمیت و تأثیر شعر تجربی

خواندن قسمتی از شعری که درباره رنج مردم شالیکار بیان می‌کند

چگونه ربات‌ها را به مواد هوشمند تبدیل کنیم؟

تاثیر نوع دیابت بر خطر حمله قلبی یا سکته مغزی!

اینفوگرافی/ 6 ویژگی مشترک مهندس‌های موفق به بهانه روز مهندس

تأکید شهردار یزد بر احیای هنرهای سنتی و صنایع دستی

وزیر راه و شهرسازی: مردم را سرگردان اراضی و مسکن نکنیم

اخطار به گران‌فروش‌های سفر؛ مسدود و جریمه می‌شوید

مزیت‌های برقی شدن قطار تهران - مشهد

ماجرای شروع به نویسندگی و اولین کتاب‌هایی که یک نویسنده شروع به نوشتن آن کرد

برگزیدگان جشنواره‌های خوارزمی امروز در حضور رئیس جمهور تقدیر می‌شوند

مناسبت روز/ یکشنبه، 5 اسفند ماه

جاده یزد - مهریز بالاخره روشن شد

اینترنت 5G به ایستگاه پایانی رسید

استان تهران چقدر بنزین مصرف می‌کند؟

پروازهای دو شرکت هواپیمایی "لوفت‌هانزا" و "آسترین" به ایران می‌آیند

تجارت سیاه در بازارهایی به رنگ شب

22 برنامه برای بزرگداشت «روز شهید» در ایلام برگزار می شود

به شادی مردم اعتماد مکن برف

بازتاب تاریخ در فناوری‌های مدرن از دوران باستان تا عصر نوآوری

تکالیف مالیاتی بر زمین مانده!

تسنیم: ردپای رئیس سازمان برنامه و بودجه در التهابات ارزی

ابلاغ نرخ گذاری جدید نفت گاز یارانه‌ای صنایع بالادستی

مولدسازی به خانه‌های سازمانی وزارت راه رسید

تعیین یک‌چهارم بودجه موردنیاز برای جوان شدن جمعیت ایران

راهنمای کشف جین آستن

عقب‌نشینی سازمان بورس از تایید مجمع ایران‌خودرو

این ربات انسان‌نمای عجیب با 1000 عضله شبیه انسان‌ها تکان می‌خورد

قابلیت Pikaswaps معرفی شد؛ جایگزین‌کردن المان‌های ویدیو با هوش مصنوعی

استاندار: صنعت زیورآلات سنتی یزد متحول می‌شود

پیش بینی قیمت طلا و سکه 5 اسفند 1403

رکورد تورم مواد غذایی در 32 ماه اخیر شکسته شد

روایت تجارت نیوز از بورس که قربانی سیاسی کاری مجلس شد!

فعال اقتصادی: طبقه حقوق بگیر به نفس نفس افتاده است

آخرین خبرها از وام مسکن

شعری زیبا از قیصر امین پور

کتاب سید عزیز

آسمان تاریک می‌شود؛ سیارک 2024 YR4، تهدید یا توهم؟

تصویری ترسناک از زمین در آینده / آخرالزمان اقلیمی، انسان‌ها منقرض خواهند شد؟

فرصت ویژه! 10 واحد سهام هدیه با سود 31٪ دریافت کنید

تحویل 107 میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه‌ها در یک روز

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: فرارهای مالیاتی رفاه 80 میلیون را نشانه گرفته

پیش بینی قیمت دلار 5 اسفند 1403

صادرات نفت ایران چگونه افزایش یافت؟

برکت و رحمت خانواده‌های شهدا و ایثارگران را دربیمه دی شاهد هستیم

شاعرانه/ شیرین دهنی دارد دور از لب و دندانم

مهرت ز دل و خیالت از دیده من

پرتاب 2 ماموریت بر روی یک موشک به فضا

آموزش دوره‌های هوش مصنوعی دیپ سیک در دانشگاه‌های چین