خبر یزد

آخرين مطالب

حذف چهار صفر از واحد پول امسال نهایی می‌شود؟ اقتصادي

حذف چهار صفر از واحد پول امسال نهایی می‌شود؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - تابناک / با ورود به سال 1404، نشانه‌های تازه‌ای از تغییر واحد پول ملی نمایان شده است. انتشار اسکناس 2 میلیون ریالی، که در ساختار جدید معادل 200 تومان خواهد بود، از آماده‌سازی زیرساخت‌ها حکایت دارد. حالا به نظر می‌رسد که این اصلاح پولی، پس از سال‌ها بحث و انتظار، در مسیر تصمیم‌گیری توسط مجلس قرار گرفته است.
با کاهش ارزش پول ملی در سال‌های اخیر، موضوع حذف چهار صفر از ریال بار دیگر به کانون توجه سیاست‌گذاران بازگشته است. این بحث که سابقه‌ای طولانی دارد، حالا با ورود به سال 1404 در نقطه‌ای حساس قرار گرفته و این پرسش را مطرح می‌کند که آیا دولت و مجلس سرانجام به یک تصمیم نهایی خواهند رسید، یا این ماجرا همچنان در چرخه بی‌پایان وعده و انتظار باقی می‌ماند؟
بازار
نگاهی به گذشته نشان می‌دهد که ایده حذف صفر‌ها برای نخستین‌بار در سال 1372 مطرح شد و در دولت‌های مختلف، از احمدی‌نژاد تا روحانی، بار‌ها مورد بررسی قرار گرفت. حتی در سال 1397، ایران‌چک‌های 50 هزار تومانی با صفر‌های کم‌رنگ‌شده منتشر شد که به شایعات پیرامون این تغییر دامن زد. اما در نهایت این تلاش‌ها در پیچ‌وخم تصمیم‌گیری‌های کلان گم شد و هیچ‌گاه به ایستگاه پایانی نرسید.
در مرداد 1398، دولت وقت لایحه‌ای برای تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان و حذف چهار صفر را تصویب کرد. اما اگرچه این لایحه کمتر از یک سال بعد در مجلس نیز تأیید شد، ایراد‌های شورای نگهبان مانع از اجرای آن شد. با تغییر دولت در سال 1400، این طرح عملاً بایگانی شد، تا اینکه اخیراً بار دیگر در فضای رسانه‌ای کشور مطرح شده است. در همین راستا، چند ماه قبل، شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیس‌جمهور، اعلام کرد که دولت لایحه جدیدی ارائه نکرده و همان لایحه قبلی در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار دارد.
اسکناس 2 میلیون ریالی معادل 200 تومان می شود؟
نکته جالب‌توجه اینکه در روز‌های پایانی سال 1403، بانک مرکزی از انتشار اسکناس جدید 2 میلیون ریالی خبر داد، اسکناسی که در صورت حذف چهار صفر، معادل 200 تومان می شود. به بیان دیگر، این اقدام دقیقاً در راستای همان لایحه‌ای است که در بند الف ماده واحده آن آمده است: واحد پول ایران، تومان است و هر تومان برابر 10 هزار ریال و معادل 100 پارسه است. با این حساب، اسکناس 2 میلیون ریالی همان 200 تومانی جدید می شود.
این موضوع از یک‌سو می‌تواند نشانه‌ای از آماده‌سازی زیرساخت‌ها برای اجرای طرح باشد و از سوی دیگر این پرسش را مطرح می‌کند که چرا وقتی مقدمات عملی شدن این تصمیم در حال اجراست، همچنان خبری از تصویب نهایی نیست؟ آیا حذف صفرها، مثل بسیاری از اصلاحات اقتصادی دیگر، درگیر مصلحت‌سنجی‌های بی‌پایان شده است؟
از نظر اقتصادی، حذف صفر‌ها تأثیر مستقیمی بر قدرت خرید مردم ندارد، اما می‌تواند در تسهیل مبادلات، کاهش هزینه‌های چاپ اسکناس و بهبود ثبت‌های مالی مفید باشد. با این حال، چالش‌هایی مانند هزینه جایگزینی اسکناس‌ها، تغییر نرم‌افزار‌های حسابداری و احتمال گرد شدن قیمت‌ها به سمت بالا نیز مطرح است.
ایران نخستین کشوری نیست که به فکر چنین اصلاحاتی افتاده است. از دهه 1960 تاکنون، بیش از 70 کشور در حال توسعه اقدام به حذف صفر‌ها کرده‌اند. برزیل، یوگسلاوی و آرژانتین از جمله کشور‌هایی هستند که چندین‌بار این روند را تکرار کرده‌اند.
حال باید دید که در سال 1404، آیا این اصلاح پولی به مرحله اجرا می‌رسد یا باز هم سرنوشتی مشابه سال‌های گذشته پیدا خواهد کرد؟ انتشار اسکناس 2 میلیون ریالی نشان می‌دهد که بانک مرکزی دست‌کم در حال آماده‌سازی بستر‌های لازم برای این تحول احتمالی است. اما پرسش اصلی همچنان باقی است: آیا این‌بار هم همه‌چیز در حد طرح و ایده باقی می‌ماند یا بالاخره یک تصمیم قاطع گرفته خواهد شد؟

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/704542/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«چرخ بزرگ» در آسمان دیده شد / کشف شگفت‌انگیز جدید جیمز وب

عکس یادگاری تیم داوری بازی در ورزشگاه آزادی

حضور هواداران ازبکستان در طبقه دوم ورزشگاه آزادی

کارتال همراه دستیارانش در استادیوم آزادى حاضر شد

گزارش زنده؛ ایران 0 - 0 ازبکستان

صعود ساحلی بازان ایران با سومین پیروزی پیاپی

هواشناسی در 3 استان‌ بارش باران و برف پیش‌بینی کرد

توزیع 250 بسته معیشتی در یزد

مراکز فروش قطعات اصلی بیل کوماتسو در ایران

جشنواره‌های فرهنگی و هنری رضوی؛ سفری در دنیای هنر و معنویت

سد مقاومتی قیمت جهانی طلا شکست

عاشق و بیمار کیستی؟

نسل کشی و تخریب زیرساخت‌ها در فلسطین هدفمند است

ستاره ای در حال شکل گرفتن است!

ترکیب ایران و ازبکستان مشخص شد

مرحمتی: امت اسلامی مسئولیت مشترک درباره فلسطین دارد

پیش بینی وضعیت آب و هوای کشور تا 4 روز آینده

باشگاه انقلاب به فدراسیون گلف واگذار می شود؟

پلیس راه، رانندگان را به ورزش اجباری واداشت

مدیرکل ورزش و جوانان قم: حمایت از ورزش استان ضروری است

حمایت از ورزش استان ضروری است

پیش‌فروش بلیت سفرهای نوروزی ادامه دارد

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «موسوی»

شاعرانه/جوانی‌ام پیر شده

پیش‌بینی وضعیت هوا طی چند روز آینده/ بارش باران و برف در این استان‌ها

نولان آرباو؛ مردی که با ذهنش کامپیوتر را کنترل می‌کند!

طرز تهیه پیتزا پیراشکی | یه پیراشکی متفاوت با عطر و طعم پیتزا +ویدئو

برنامه‌های متنوع در نوروزگاه و ورودی‌های شهر یزد

بازار داغ ال نود جدید در اروپا

مرا از زلف تو مویی بسنده است!

شبیه ساز ابر کامپیوتر ناسا

نام خرید جدید یونایتد عوض شد!

انس ویژه قهرمان المپیک با قرآن؛ لحظه به یاد ماندنی قهرمانی خانم جوانمردی در المپیک و توضیح درباره ارتباط خاص با قرآن

غیبت هافبک سپاهان در تمرینات

نظافت و تمیزی شهر یزد در کشور کم نظیر است

سرمای یزد تا فردا شب ادامه دارد

جدول محاسبه حقوق کارگران در سال جدید منتشر شد

برگزاری راهپیمایی روز جهانی قدس در 60 نقطه استان یزد

ورود بیش از 44 هزار خودرو به بافق در تعطیلات نوروزی

استقلال بی‌دفاع شد! – خبرگزاری ورزش ایران

حرف های تلخ بازیگر سینما که سه مدال طلای ورزشی دارد!

اختلاف مالی میلیاردی پرسپولیس و اداره کل ورزش و جوانان استان تهران؛ استقلال به تعهداتش عمل نکرد!

فراز و فرود مالیات در سالی که گذشت

مگه میشه کسی در رنج نباشه؟

بررسی روند ارائه خدمات به مسافران نوروزی در ایستگاه پارک اشکی

تصویر روز ناسا؛ ویدیو شگفت‌انگیز از ماه‌گرفتگی کلی در آسمان اروگوئه

مهر «تبرئه» روی جنجالی‌ترین پرونده فساد تاریخ فیفا

حذف زودهنگام دادمرز از کشتی مسابقات قهرمانی آسیا

رسانه ازبکی: احتمال حضور اورونوف در بازی با ایران قوت گرفت

انتقال بزرگ والیبال ایران در لباس تیم جدید