خبر یزد

آخرين مطالب

جدیدترین آمارها از متغیرهای پولی؛ موج جدید تورم در راه است؟ اقتصادي

جدیدترین آمارها از متغیرهای پولی؛ موج جدید تورم در راه است؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - اقتصاد نیوز / سهم پول از نقدینگی در بهمن‌ماه به 25.2 درصد رسید که نسبت به آبان 1.2 درصد افزایش داشته است.
جدیدترین آمارها از متغیرهای پولی نشان از آن دارد که سهم پول از نقدینگی در چهار ماه گذشته روندی صعودی داشته و در بهمن‌ماه 1.2 واحد درصد نسبت به آبان افزایش یافته و 25.2 درصد برآورد شده است. به صورت کلی وقتی سهم پول از نقدینگی صعودی شود این امر به معنای افزایش نااطمینانی و انتظارات تورمی در اقتصاد و احتمالا افزایش قیمت‌ها در آینده است.
اعداد و ارقام حاکی از آن است که از سال 92 تا بهمن امسال ، دو رخداد خروج ترامپ از برجام و حذف ارز 4200 تومانی موجب افزایش سهم پول از نقدینگی شده است.
بازار
اجزای متغیر تورم‌ساز
بر اساس آنچه اکوایران بررسی کرده است: نقدینگی یکی از اصلی‌ترین متغیرهای تورم‌ساز به حساب می‌آید که از دو رکن اساسی پول و شبه پول تشکیل شده است. پول مجموع اسکناس و مسکوکات در دست مردم و سپرده‌های جاری است. شبه پول شامل سپرده‌های بلندمدت بانکی می‌شود. قدرت نقدشوندگی یا سیالیت پول بیشتر از شبه پول است که با چرخش بیشتر آن در بازارها می‌تواند منجر به خلق تورم شود. به همین دلیل، گفته می‌شود هر چه سهم پول از نقدینگی بالا برود، سیالیت نقدینگی نیز بالا می‌رود و قدرت خلق تورم از نقدینگی نیز افزایش می‌یابد.
شاخص سهم پول از نقدینگی به عنوان یکی از شاخص‌های اندازه‌گیری نااطمینانی و انتظارات تورمی شناخته می‌شود. به این دلیل که در شرایط نااطمینانی مردم ترجیح می‌دهند محدودیت برداشتی در استفاده از پول و سپرده‌هایشان وجود نداشته باشد؛ زیرا در صورت رخداد یک واقعه ناگهانی، بتوانند سریع به تغییرات واکنش نشان دهند. در نتیجه، کارشناسان معتقدند افزایش سهم پول از نقدینگی در یک اقتصاد نشان‌دهنده افزایش نااطمینانی در آن و خروج پول از حساب‌های بانکی به سمت دیگر بازارهای دارایی است.
بالا و پایین افزایش سهم پول از نقدینگی
خروج ترامپ از برجام و بازگشت تحریم‌ها در اثر این اتفاق موجب شد تا چشم‌انداز اقتصاد ایران با تردید روبرو شده و نااطمینانی و انتظارات تورمی مردم افزایش پیدا کند. براین اساس سهم پول از نقدینگی که می‌تواند نمایانگر انتظارات تورمی باشد از 12.5 درصد در اردیبهشت 97 به 20.3 درصد در آبان سال 99 رسید.
حذف ارز 4200 تومانی در اردیبهشت سال 1401 نیز یکی دیگر از عوامل دیگر در افزایش سهم پول از نقدینگی بود. در اثر این اتفاق که یک شوک قیمتی شدید به اقتصاد ایران وارد شد ، انتظارات تورمی مردم افزایش پیدا کرد که خود را در رشد سهم پول از نقدینگی نشان داده است. به بیان دقیق‌تر در فروردین 1401 ، حدود 20 درصد از نقدینگی را پول تشکیل داده که این میزان در اردیبهشت سال 1402 برابر با 26 درصد برآورد شده که بالاترین میزان سهم پول از نقدینگی بوده است.
روند سهم پول از نقدینگی در ماه‌های اخیر به طور کلی متغیر بوده و بالاتر از 24 درصد نوسان کرده است. به طوری که سهم پول از نقدینگی که در شهریور امسال 24.6 درصد برآورد شده در آبان ماه 24 درصد محاسبه شده و روندی کاهشی داشته است. اما این روند کاهشی در آذرماه پایدار نبوده و مجددا به 24.4 درصد افزایش پیدا کرده و حتی در بهمن امسال به بالاتر از 25 درصد رسیده که بیانگر افزایش انتظارات تورمی و نااطمینانی در اقتصاد است که این امر می‌تواند در آِینده به افزایش قیمت‌ها منجر شود.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/705709/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طلوع هم‌زمان 2 خورشید

تحقیق جدید ناسا از اثرات نگران‌کننده فضا بر استخوان‌ موش‌ها خبر می‌دهد

استان قم به یاری یزد آمد؛ اعزام تانکرهای آبرسانی

نظارت ویژه بر تامین و توزیع آب آشامیدنی بهداشتی در شهر جهانی یزد

اعمال محدودیت‌های آمد و شد در روز طبیعت

استقبال مسافران از سوغاتی‌های شهر جهانی یزد

غربالبیز جاذبه‌ای طبیعی و زیبا در دل کویر

دنیامالی: می‌خواهیم صدها بار پرچم ایران را برافراشته کنیم

دنیامالی: ورزش بیشترین نقش را در اهتزاز پرچم ایران در جهان ایفا می‌کند/ تلاش‌مان برافراشته شدن صدها بار پرچم ایران است

ورزش بیشترین نقش را در اهتزاز پرچم ایران در جهان ایفا می‌کند

دنیامالی: ورزش بیشترین نقش را در اهتزاز پرچم ایران در جهان ایفا می‌کند

وزیر ورزش و جوانان فردا به خراسان شمالی سفر می‌کند

بازی پیچیده واردات خودرو؛ بازار در شوک

رکورد تاریخی توزیع بنزین در کشور ثبت شد

محبوب‌ترین خودروی عراقی‌ها

شعرخوانی زیبا از مهران مدیری

دفتر دوم «زندگی با آیه‌ها»؛ کتابی برای اصلاح سبک زندگی مومنان

چرا زنان در برابر استرس‌های فضایی مقاوم‌ترند؟

قرارداد 2 ساله تیم بسکتبال نیویورک با بازیکن 39 ساله

کاراکال؛ جایی که طلای خالص کویر زیر پایتان میدرخشد

تنش آفرینی برنامه دشمن است، تنش را با تنش جواب نمی‌دهیم

حضور وزیر ورزش و جوانان در جشن «تکریم پرچم»

2 کشتی گیر ایرانی در صدر بهترین ماه جهان

وزیر ورزش پیام تسلیت داد

تخت گاز صادرات غیرنفتی ایران در 1403؛ غیرنفتی‌ها رکورد 53 میلیارد دلاری را شکستند

احتمال افزایش سقف وام مسکن به 2 میلیارد تومان

تعرفه گمرکی و سود بازرگانی واردات موبایل در سال 1404 ابلاغ شد

پایان مسابقات فوتسال جام رمضان در مناطق استان یزد

راهنمای جامع گشت‌وگذار در 50 ساحل جذاب ایران

«اوپن‌ای‌آی» در ماه‌های آینده یک مدل زبانی وزن باز را معرفی می‌کند

گواردیولا: هالند را پنج تا هفت هفته نداریم

نام گذاری میدان اصلی هرات بنام تراکتورسازی نقطه عطف روابط ایران و افغانستان

راه اندازی قطارهای حومه ای یزد در صورت حمایت مسئولان استان

خرید بزرگی که برای فینالیست شدن کافی نبود

کشف 20 موتورسیکلت سرقتی در یزد

استان قم با تانکر‌های آبرسانی به کمک یزد آمد

فعالیت 96 باشگاه ورزشی ویژه بانوان در قم

بودجه‌های دولتی را کم کنید!

تزریق سرمایه 3 میلیارد دلاری به نفت

5 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی مرغوب است

وضعیت بازار مسکن در روزهای عید نوروز

مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی 1404؛ بهترین استراتژی سرمایه‌گذاری در سال جدید

صحبت های شنیدنی دکتر گبور مته نویسنده کتاب«وقتی بدن نه می گوید»

هوش مصنوعی مولد تصویر «اوپن‌ای‌آی» اکنون در دسترس همه کاربران است

امیدواری قهرمان المپیک از سرشاخ دوباره با تانک روس

فدراسیون شمشیربازی محمد رهبری و پاکدامن را جریمه کرد

حکایت شیرینی‌های خوشمزه یزد

ارسال دو کامیون آب معدنی از کرمان به یزد

چاه مجیدیه یزد برای تامین آب شرب وارد مدار شد

افزون بر 48 هزار مسافر نوروزی در مدارس استان یزد اسکان یافتند