خبر یزد

آخرين مطالب

پیش‌بینی دیابت با کمک وضعیت دندان‌ها! علمي

پیش‌بینی دیابت با کمک وضعیت دندان‌ها!
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا /سلامت دهان و دندان می‌تواند سرنخ‌هایی درباره بیماری‌هایی مثل دیابت به ما بدهد. پژوهشگران با استفاده از ابزارهای هوشمند، به دنبال راهی هستند تا با بررسی وضعیت دهان، احتمال ابتلا به این بیماری را پیش‌بینی نموده و به پیشگیری از آن کمک کنند.
دیابت یک بیماری شایع است که در آن سطح قند خون به دلیل مشکل در تولید یا استفاده از انسولین بالا می‌رود. این بیماری نه‌تنها بر بدن تأثیر می‌گذارد، بلکه می‌تواند سلامت دهان و دندان را هم به خطر بیندازد. مطالعات نشان داده‌اند افراد دیابتی بیشتر از دیگران با مشکلاتی مثل پوسیدگی دندان یا بیماری‌های لثه روبه‌رو می‌شوند. به همین دلیل، توجه به بهداشت دهان برای این افراد بسیار مهم است. پژوهشگران معتقدند اگر بتوان با بررسی وضعیت دهان، دیابت را زودتر تشخیص داد، می‌توان با آموزش و پیشگیری، از شدت گرفتن این بیماری جلوگیری کرد. این موضوع به‌ویژه در جوامعی که دسترسی به آزمایش‌های پیشرفته محدود است، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.
از سوی دیگر، حجم اطلاعات پزشکی روزبه‌روز بیشتر می‌شود و پزشکان به روش‌هایی نیاز دارند تا از این داده‌ها به بهترین شکل استفاده کنند. اینجا هوش مصنوعی وارد میدان می‌شود. ابزارهای هوشمند می‌توانند الگوهایی را در داده‌ها پیدا کنند که شاید از چشم انسان پنهان بمانند. مثلاً با تحلیل وضعیت دندان‌ها و لثه‌ها، می‌توان حدس‌هایی درباره سلامت کلی بدن زد. برای مثال می توان به کمک فناوری، ارتباط بین سلامت دهان و دیابت را بهتر درک کرد و راهی ساده برای پیش‌بینی این بیماری پیدا نمود. چنین روشی می‌تواند هم برای افراد و هم برای سیستم‌های بهداشتی مفید باشد.
فرزاد فیروزی جهانتیغ از گروه مهندسی صنایع دانشگاه سیستان و بلوچستان، به همراه دو همکار دیگر از همین دانشگاه، تحقیقی انجام داده‌اند که در آن با ابزارهای هوشمند به بررسی ارتباط بین وضعیت دهان و دندان و بیماری دیابت پرداخته‌اند. این گروه تلاش کرده‌ است با استفاده از فناوری، راهی برای پیش‌بینی احتمال ابتلا به دیابت پیدا کند. آنها داده‌هایی را از افراد سالم و دیابتی جمع‌آوری کرده‌اند و با تحلیل این اطلاعات، به نتایج جالبی رسیده‌اند که می‌تواند در آینده به تشخیص زودهنگام این بیماری کمک کند.
برای این تحقیق، پژوهشگران در سال‌های 1399 تا 1400 از 261 نفر (131 نفر سالم و 130 نفر دیابتی) اطلاعات جمع‌آوری کردند. آنها با استفاده از پرسشنامه، پرونده پزشکی و معاینه، وضعیت دهان و دندان این افراد را بررسی کردند. چیزهایی مثل سن، جنسیت، تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده‌شده و ترمیم‌شده و همین‌طور شاخص سلامت دهان در این مطالعه مدنظر قرار گرفت. سپس با کمک دو ابزار هوشمند به نام‌های «درخت تصمیم‌گیری» و «ماشین بردار پشتیبان»، این اطلاعات تحلیل شدند. این ابزارها مثل یک کارآگاه، الگوهایی را در داده‌ها پیدا کردند که به پیش‌بینی وضعیت سلامتی افراد کمک می‌کند.
تحلیل‌ها بر اساس روش اول نشان دادند که اگر سن بیشتر از 37 سال باشد و تعداد دندان‌های پوسیده کمتر از 7 باشد و هیچ دندانی هم کشیده نشده باشد، احتمال دیابتی بودن فرد به 82 درصد می‌رسد. همچنین در افراد بالای 37 سال با دندان کشیده‌شده و شاخص سلامت دهان خاص، احتمال دیابت حتی به 100 درصد هم می‌رسد. این نتایج نشان می‌دهند وضعیت دهان می‌تواند سرنخ‌های مهمی درباره دیابت بدهد.
همچنین دقت ابزار «ماشین بردار پشتیبان» هم حدود 73 درصد بود که عدد قابل قبولی است. پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که ابزارهای هوشمند مثل درخت تصمیم‌گیری و ماشین بردار پشتیبان می‌توانند با بررسی سلامت دهان، احتمال ابتلا به دیابت را پیش‌بینی کنند. این روش ساده و سریع می‌تواند به پزشکان و افراد کمک کند تا زودتر متوجه خطر دیابت شوند و اقدامات لازم را انجام دهند.
این یافته‌ها اهمیت آموزش بهداشت دهان را بیشتر نشان می‌دهند. تحقیقات نشان داده اند که افراد دیابتی نیاز به آموزش بیشتری درباره مراقبت از دهان خود دارند و همکاری بین پزشکان و دندان‌پزشکان می‌تواند در این زمینه مؤثر باشد.
روش پیش‌بینی ارائه شده در این پژوهش، می‌تواند در جاهایی که امکانات پزشکی کم است، به‌عنوان یک ابزار ساده و ارزان استفاده شود. اگر افراد بتوانند با نگاه به سبک زندگی و وضعیت دهان خود خطر دیابت را حدس بزنند، قدم بزرگی در پیشگیری برداشته می‌شود.
درواقع این مطالعه نشان داد که فناوری می‌تواند راهی برای ساده‌تر کردن تشخیص بیماری‌ها باشد و طی آن، تلاش شد روشی ارائه شود که هم دقیق باشد و هم به‌راحتی قابل استفاده. این موضوع می‌تواند در آینده به افراد کمک کند تا خودشان هم بخشی از سلامتشان را ارزیابی کنند.
قابل ذکر است این مطالعه در «فصلنامه تحقیق در علوم دندانپزشکی» منتشر شده که وابسته به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران است. این نشریه محلی برای انتشار پژوهش‌های علمی در زمینه دندانپزشکی و سلامت است و نتایج این تحقیق را برای استفاده عموم و متخصصان در دسترس قرار داده است.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/713605/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان در همسایگی ایران شاخته شد

آکانی سیمبین رکورد یوسین بولت را شکست

میامی از قعر جهنم آمد و فصل جهنمی دالاس تمام شد

تقویم شش ماه نخست فوتسال ایران مشخص شد

تاریخ قرعه‌کشی لیگ برتر مشخص شد

ویدیو/ کورس «شتردوانی» برای صعود به مسابقات آسیایی بحرین

سرخک دوباره برگشت؟ | موارد ابتلاء در هرمزگان و یزد گزارش شد

تغییرات حقوق بازنشستگان کشوری به اردیبهشت موکول شد

واکنش بازار مسکن به کاهش 22 هزار تومانی قیمت دلار

یارانه خانوارهای دهکهای چهارتا نهم واریز شد

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

رقابت ربات‌ با انسان‌ در دوی ماراتن را تماشا کنید

تصاویر کیتی پری در فضا؛ واقعی یا فیک؟

تیم منتخب ریو فردیناند از برترین حریفانش در فوتبال با حضور رونالدو، مسی و رونالدینیو

مدیربرنامه دی فرای: استفان حداقل یک فصل دیگر در اینتر می‌ماند

تیم منتخب بهترین بازیکنان تاریخ اینتر با حضور رونالدو، مه‌آتزا، ماتئوس و اسنایدر

انتقاد شدید رافائل فن در فارت از بوکایو ساکا: توهم بهترین بودن را دارد، این مایه شرمساری است!

گل چهارم بارسلونا توسط رافینیا از روی نقطه پنالتی

پیروزی تیم بسکتبال طبیعت در بازی نخست نیمه‌نهایی

نخستین پیروزی طبیعت در نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال

اقدام کمیته المپیک در برپایی جشن تولد مدال‌آوران المپیکی متولد فروردین

قدردانی درک لانسفورد از رقبایش: هادی چوپان و سمسون داودا من را بهتر کردند

غیبت غیرطبیعی حامد حدادی مقابل طبیعت

سه تیم با شانس فتح سه‌گانه؛ تقویم تیم‌های حاضر در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا

داوران 2 بازی معوقه هفته بیست‌ودوم لیگ برتر فوتبال مشخص شدند

پرداختی پرسپولیسی ها به 70 درصد رسید

انتقاد نماینده از تاخیر در اجرای پروژه بستان آباد - سراب - نیر

با آوردن کارتال شخصیت ایرانی‌ها را در پرسپولیس خدشه‌دار کردند/ گاریدو بهتر از کارتال بود!/ برگشتن گل محمدی و جلال حسینی گزینه خوب پرسپولیس است

باشگاه‌های ورزشی می‌توانند زمینه‌ساز رونق اقتصادی باشند

حکم علیرضا بیرانوند سیاسی است

شرایط بهره مندی از طرح رایگان چکاپ سلامت اعلام شد

پیش‌بینی مسیر پرچالش بازار نفت در سال 2025

وبینار رایگان آموزش ترید / درآمد 100 دلار روزانه بعد از این وبینار دور از ذهن نیست! + 50 هزار ارز په‌په

خودرو 387 میلیون دلار ارز گرفت

خرید تضمینی گندم توسط تعاون روستایی از 6 استان

واریز حقوق فروردین بازنشستگان کشوری بر مبنای حکم حقوق سال 1403

خانواده‌های شهدا و ایثارگران ذخایر ارزشمند نظام جمهوری اسلامی ایران هستند/ باید از ظرفیت نخبگان ایثارگری استفاده شود

داستان جالب «کودک حلوا فروش » در مثنوی معنوی

مشاهده رنگی کاملا جدید توسط چشم انسان

کتاب‌درمانی، راهی برای افزایش جرأت‌ورزی کودکان

برگزاری سومین جلسه هیئت رئیسه انجمن وودبال

ایران- روسیه قطعی شد؛ 2 بازی در مهر

عبور از بحران آبی تابستان با همدلی مردم و تلاش مسئولان

مانور اضطراری امشب در فرودگاه یزد برگزار می‌شود

کمبود روغن در استان یزد نداریم

عدم تعرض به خط انتقال آب نیازمند کار فرهنگی و وضعی است

تولید و توزیع روزانه 450 تن آرد در یزد

درخواست تعویض جاده فولاد یزد به روستای نیوک از وزیر راه و شهرسازی

تخصیص اعتبار 600 میلیارد ریالی برای تکمیل طرح توسعه بیمارستان ابرکوه

نخستین دوره جام باشگاه‌های رزم‌آوران و ترویج فرهنگ پهلوانی