خبر یزد

آخرين مطالب

روایت تجارت نیوز از بی‌توجهی به سرمایه‌گذاری در بهینه‌سازی مصرف انرژی اقتصادي

روایت تجارت نیوز از بی‌توجهی به سرمایه‌گذاری در بهینه‌سازی مصرف انرژی
  بزرگنمايي:

خبر یزد - تجارت نیوز / موضوع ناترازی انرژی در کشور دیگر به یک بحران تبدیل شده است. در همین زمینه، مسئولان در مواجهه با بحران، دائم بر پرمصرف بودن مردم تاکید می‌کنند و راهکاری جز راه‌اندازی پویش برای بهینه‌سازی مصرف ندارند. این در حالی است که اصلاح مدیریت مصرف انرژی، نیازمند سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌هاست و بدون سرمایه‌گذاری و با صرف راه‌اندازی پویش و سرزنش کردن مردم، کاهش مصرف رخ نمی‌دهد.
موضوع تاکید مسئولان بر کاهش مصرف انرژی و مقصر دانستن مردم در تشدید ناترازی انرژی، امری است که همگان بارها شنیده‌اند. مسئولان تا حدی تلاش خود را به سمت افزایش تولید انرژی معطوف کرده‌اند، اما متوجه سرمایه‌گذاری لازم برای بهینه‌سازی مصرف و توسعه زیرساخت‌ها نیستند.
در همین زمینه، مرکز پژوهش‌های مجلس، با انتشار گزارشی مبنی بر لزوم تاسیس سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی زیر نظر رئیس جمهوری، متذکر شد که با وجود تاکیدات قانونی و سیاست‌های کلان کشور برای بهینه‌سازی مصرف انرژی و کاهش شدت مصرف، عملکرد کشور در این حوزه همچنان ضعیف بوده و وضعیت ناترازی انرژی رو به وخامت است.
بررسی شاخص‌های بهره‌وری انرژی و ارزیابی اقدامات انجام‌شده در این حوزه بیان‌گر نبود اجرای موثر قوانین، نبود یک نهاد متولی با اختیارات کافی در مدیریت سمت تقاضای انرژی و همچنین سرمایه‌گذاری ناکافی در پروژه‌های بهینه‌سازی است.
بازار
ناترازی انرژی و ضعف در اجرای سیاست‌های بهینه‌سازی
در سال‌های اخیر، ناترازی انرژی در کشور به شکل محسوسی افزایش یافته و به چالشی اساسی تبدیل شده است. این ناترازی به‌ویژه در بخش‌های گاز طبیعی، برق و بنزین، تهدیدی برای امنیت انرژی کشور محسوب می‌شود. روند افزایشی شاخص شدت انرژی، نبود عملکرد موثر بازار بهینه‌سازی انرژی و محیط‌زیست، عملکرد ناچیز طرح‌های مصوب ذیل ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و چالش در تأمین پایدار انرژی، همگی نشان از ضعف اجرایی در حوزه بهینه‌سازی دارند.
بررسی عملکرد پروژه‌های بهینه‌سازی نیز گواهی بر این ادعاست. بنا بر گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، از سال 1393 تا مرداد 1401، تنها 13 طرح در چارچوب ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر تصویب و اجرایی شده است. برای این طرح‌ها، حدود 30.5 میلیارد دلار اعتبار از محل صرفه‌جویی انرژی پیش‌بینی‌شده بود، اما تاکنون تنها 0.3 میلیارد دلار کاربرگ صرفه‌جویی صادر شده است.
تحقق اهداف کمی این طرح‌ها نیز بسیار پایین بوده است. طرح توسعه حمل‌ونقل مسافر با قطار شهری در تهران و هشت کلان‌شهر تنها 1.7 درصد، نوسازی ناوگان حمل‌ونقل درون‌شهری و برون‌شهری تنها 2 درصد، طرح جایگزینی تاکسی فرسوده با تاکسی پایه گازسوز 0.03 درصد، طرح جایگزینی و اسقاط بخاری‌های کم‌بازده 0.2 درصد، طرح برقی کردن چاه‌های کشاورزی 0.1 درصد و طرح حمایت از تولید خودروهای دوگانه‌سوز 14 درصد تحقق یافته‌اند.
این آمارها به‌وضوح نشان می‌دهد که به‌رغم وجود برخی ظرفیت‌های قانونی، اجرای پروژه‌های بهینه‌سازی به دلیل نبود سرمایه‌گذاری کافی، ضعف مدیریتی و نبود هماهنگی میان نهادهای مسئول با شکست مواجه شده است.
ضرورت تاسیس سازمان بهینه‌سازی انرژی
بنا بر گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، یکی از چالش‌های اصلی در حوزه بهینه‌سازی انرژی، نبود یک نهاد مدیریتی واحد و دارای اختیارات کافی در سمت تقاضای انرژی است. بهینه‌سازی انرژی ماهیتی فرابخشی دارد و تنها محدود به وزارتخانه‌های نفت و نیرو نیست، بلکه وزارتخانه‌های راه و شهرسازی، صمت، جهاد کشاورزی و سایر نهادها نیز به دلیل تقاضا و مصرف انرژی، نقش موثری در این حوزه دارند.
بر همین اساس، در جز2 بند الف ماده 46 قانون برنامه هفتم توسعه، تاسیس «سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی» پیشنهاد شده است. این سازمان می‌تواند با تجمیع و ادغام ظرفیت‌های سازمانی موجود، از جمله شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت، سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) و ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت، یک مدیریت واحد را در حوزه مصرف انرژی ایجاد کند.
مهم‌ترین مزایای تاسیس این سازمان، مدیریت یکپارچه تقاضای انرژی، افزایش کارآمدی سیاست‌های بهینه‌سازی، بهبود سازوکارهای مالی، ایجاد انگیزه برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بهینه‌سازی هستند.
ضرورت سرمایه‌گذاری در بهینه‌سازی مصرف انرژی
یکی از چالش‌های اصلی بهینه‌سازی مصرف انرژی در کشور، سرمایه‌گذاری ناکافی در پروژه‌های کاهش مصرف و افزایش بهره‌وری است. برخلاف تصور مسئولان، کاهش مصرف انرژی با راه‌اندازی کمپین‌ها و پویش‌ها و سرزنش مردم امکان‌پذیر نیست.
دلایل اصلی افزایش مصرف انرژی اتلاف گسترده انرژی در بخش‌های تولید و مصرف، سوزاندن حجم زیادی از گاز مشعل در صنایع نفت و گاز، سرمایه‌گذاری پایین در نوسازی زیرساخت‌ها، بازدهی پایین نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌ها، فرسودگی وسایل خانگی و صنعتی و جایگزین نشدن با نمونه‌های کم‌مصرف است.
بهینه‌سازی انرژی نیازمند سرمایه‌گذاری کلان است و بدون تامین منابع مالی کافی، اجرای سیاست‌ها در این حوزه با موفقیت‌آمیز نمی‌شود. این در حالی است که بازار بهینه‌سازی مصرف انرژی که یکی از اصلی‌ترین ابزار اجرایی سیاست‌های بهینه‌سازی است، بیش از شش سال است که هیچ عملکردی نداشته است.
بنا بر پژوهش مجلس، حساب بهینه‌سازی مصرف انرژی که در بند «س» تبصره 1 قانون بودجه 1402 ایجاد و در ماده 46 برنامه هفتم توسعه دائمی شد، به دلیل نبود یک متولی با اختیارات کافی، تاکنون به درستی عملیاتی نشده و منابع آن صرف موارد غیرمرتبط شده است. این موضوع نشان می‌دهد که بدون وجود یک سازمان مستقل، حتی ابزارهای قانونی موجود نیز کارایی لازم را ندارند.
با توجه به شدت گرفتن ناترازی انرژی، نبود اجرای موثر قوانین بهینه‌سازی و سرمایه‌گذاری ناکافی در کاهش مصرف و افزایش تولید انرژی، تاسیس «سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی» به‌عنوان متولی اصلی سمت تقاضای انرژی در کشور توسط مرکز پژوهش‌های مجلس پیشنهاد شده است. مدیریت این سازمان، یکپارچه‌سازی نهادهای مرتبط، تامین منابع مالی پایدار و افزایش هماهنگی میان بخش‌های مختلف، هدف فراهم کردن زمینه لازم برای اجرای واقعی سیاست‌های بهینه‌سازی است.
بهینه‌سازی مصرف انرژی بدون سرمایه‌گذاری کافی امکان‌پذیر نیست. سیاست‌گذاری بدون تامین مالی، صرفا یک اقدام نمادین است که تاثیری در کاهش مصرف ندارد. از این رو لازم است مسئولان به جای راه‌اندازی پویش و سرزنش مردم، در بخش مصرف نیز سرمایه‌گذاری کنند چرا که بهبود روند مصرف انرژی در کشور راهکارهای ساختاری نیاز دارد.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/714588/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

غذا خوردن: قلب از ورزش یا بعد از ورزش؟

بهترین روش برای در امان ماندن از پوکی استخوان

فرمول طلایی افزایش طول عمر بیماران سرطانی

گزارش تصویری| لحظات عجیب جهان ورزش

رسول پناه: اگر این پول ها را داشتیم، پرسپولیس در جام باشگاه های جهان جزو 4 تیم میشد!

رسول پناه: درویش باید زودتر از این استعفا می داد

ورزش شبانه برای خواب، خوب است؟

لوکاس درست مثل ناچو خداحافظی می‌کند!‏

خوشحالی رونالدویی افسانه چترنور، بازیکن تیم ملی فوتبال بانوان بعد از برنده شدن 80 میلیون تومان

رسول پناه: پرسپولیس باید از منابع مالی بی سابقه ای که داشت بهتر استفاده می کرد

سَمی که برای وزارت ورزش شیرین شد/ مهندسی به شیوه ای نوین

مهدی طارمی برترین مرد پرابهام ورزش ایران شناخته شد

خلاصه بازی آث میلان 0 - آتالانتا 1

گل اول رئال مادرید به اتلتیک بیلبائو توسط والورده

نوک انگشت اندریک گل تماشایی وینی را خراب کرد

خلاصه بازی رئال مادرید 1 - اتلتیک بیلبائو 0

سَمی که برای وزارت ورزش شیرین شد/ مهندسی به شیوه‌ای نوین

فرار وزنه‌بردارها/ پدران پولدار!

ترکیب احتمالی استقلال مقابل هوادار

کمک‌داور با سکه مصدوم شد!

نجات دروازه های هفته بیست و چهارم لیگ برتر

بوژوویچ امید به فردا دارد

مورینیو: فرهنگ من با ترکیه متفاوت است

آرای کمیته انضباطی درباره فینال جنجالی والیبال

دستگاهی که زلزله را از فضا پیش‌بینی می‌کند

مالک نساجی، ساکت را تنها نگذاشت

تساوی لورکوزن؛ بایرن نزدیک‌تر به قهرمانی!

اقدامات مدیریت فولاد برای جدال با تراکتور

حاتمی: محکوم به کسب پیروزی در گرگان هستیم

سرایت احکام عجیب از فوتبال به والیبال؛ محرومیت شهداب فقط از هواداران مرد!

شهداب نقره‌داغ شد؛ محرومیت و جریمه سهم شاگردان مهدوی

کارنامه مشترک کسری بودجه دو دولت

سیاست‌های ارزی و پولی، کلید رشد پایدار بازار سرمایه

پیش بینی قیمت طلا و سکه یک اردیبهشت

لایحه کاهش مالیات ارزش افزوده کالاهای اساسی چه می گوید؟

اختلاف نتانیاهو با رئیس شاباک بالا گرفت

چرا گوشت گوسفند از دامداری تا بازار دو برابر می‌شود؟

نگاه دانشمندان و بزرگان جهان به شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی

آیا هوش مصنوعی راز جوانی ابدی را فاش کرده است؟

بمب غیرهسته‌ای چین، دنیا را شوکه کرد

بازتاب نشست های کمیته ملی المپیک با فدراسیون های اعزامی به بازیهای آسیایی جوانان(بحرین) در سایت شورای المپیک آسیا

بازتاب نشست های کمیته ملی المپیک با فدراسیون های اعزامی به بازیهای آسیایی جوانان(بحرین) در سایت شورای المپیک آسیا | اخبار ورزشی

پرونده حواشی فینال لیگ برتر والیبال روی میز کمیته انضباطی

روایت تجارت نیوز از بی‌توجهی به سرمایه‌گذاری در بهینه‌سازی مصرف انرژی

نماینده مجلس: 6 میلیون مستأجرند و 2 میلیون خانه خالی داریم که باید بین مردم تقسیم شوند

تدوین برنامه تامین مسکن برای 6 دهک جامعه

پیش بینی بورس دوشنبه یک اردیبهشت 1404

پردرآمدها 3 برابر کم‌درآمدها لبنیات مصرف می‌کنند

معاون رییس جمهور به دیدار خانواده شهید امیرعبداللهیان رفت

اولین بخشش خدا