خبر یزد

آخرين مطالب

سریال ناتمام پیاز و سیب‌زمینی اقتصادي

سریال ناتمام پیاز و سیب‌زمینی
  بزرگنمايي:

خبر یزد - فارس /پیاز ارزان شد و مشتری ندارد، سیب‌زمینی گران شد و سفره مردم را خالی کرد؛ در حالی که کشاورزان یکی‌یکی زمین‌گیر می‌شوند، وعده اجرای الگوی کشت همچنان در حد شعار باقی مانده است.
قیمت پیاز کشاورز به کیلویی 3 هزار تومان سقوط کرد و کشاورزان جنوب کشور را به ورطه ورشکستگی کشاند، در حالی که قیمت سیب‌زمینی در بازار شهرها تا 60 هزار تومان بالا رفت و صدای مردم را درآورد؛ با وجود تصویب الگوی کشت از سال 1401، هنوز اجرای آن در میدان کشاورزی دیده نمی‌شود. نوسان شدید و هم‌زمان در قیمت دو محصول اساسی پیاز و سیب‌زمینی بار دیگر ناکارآمدی سیاست‌گذاری تولید کشاورزی کشور را زیر سوال برده است. بررسی میدانی خبرنگار فارس از استان‌های جنوبی کشور نشان می‌دهد بسیاری از کشاورزان پیازکار به دلیل نبود مشتری و هزینه بالای برداشت، محصولات خود را یا در مزرعه رها کرده‌اند یا با قیمت‌هایی کمتر از نرخ تمام‌شده به دلالان فروخته‌اند.یک کشاورز هرمزگانی: پیاز کیلویی 3 هزار تومان هم خریدار نداردابراهیم جعفری، کشاورز منطقه میناب، در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید:«برای هر کیلو پیاز بالای 12 هزار تومان هزینه کرده‌ام، اما الآن حتی کیلویی 3 هزار تومان هم نمی‌خرند. محصول را یا باید زیر خاک کنیم یا همان جا رها کنیم تا خشک شود.»او می‌افزاید: «سال گذشته قیمت خوب بود، همه رفتند سراغ پیاز. هیچ‌کس نیامد به ما بگوید چقدر بکاریم، کجا بکاریم یا بازار چطور خواهد بود. حالا ما ضرر می‌کنیم، دلال‌ها سود.»
در مقابل، قیمت سیب‌زمینی مصرف‌کننده را کلافه کرده استاخیرا قیمت در تهران، مشهد و برخی مراکز استان‌ها، قیمت سیب‌زمینی در بازار خرده‌فروشی به60 هزار تو مان هم رسید. افزایش تقاضا، کاهش سطح زیر کشت، و نبود نظارت بر عرضه دلیل این رشد قیمت اعلام شده است.کارشناسان: مشکل در «نبود اجرای الگوی کشت» استکارشناسان حوزه کشاورزی ریشه اصلی این بحران تکراری را عدم اجرای مؤثر الگوی کشت می‌دانند. طرحی که از سال 1401 به‌صورت رسمی تصویب شد و برای سال اول آن نیز نیاز به بودجه‌ای بالغ بر 5 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده بود، اما نه اعتبار کافی به آن تخصیص یافت و نه ساختار اجرایی لازم شکل گرفت.رضا اسدی، تحلیلگر مسائل کشاورزی، می‌گوید:«در بسیاری از کشورها، کشاورز بدون مجوز سازمان کشاورزی حتی اجازه ندارد برخی محصولات را بکارد. اما در ایران، کشاورزان با حدس و تجربه تصمیم می‌گیرند. نتیجه آن‌که در یک سال پیاز روی زمین می‌ماند، سال بعد سیب‌زمینی کم می‌شود.»او ادامه می‌دهد: «الگوی کشت زمانی موفق خواهد بود که همراه با مشوق، بیمه، خرید تضمینی و دسترسی به بازارهای صادراتی باشد، نه صرفاً یک جدول روی سایت وزارتخانه.»
بازار
تجربه جهانی چه می‌گوید؟در کشورهایی مانند هند، هلند و فرانسه، الگوی کشت بر اساس داده‌های اقلیمی، بازار جهانی، پیش‌بینی تقاضا و ظرفیت خاک منطقه تنظیم می‌شود. دولت با ایجاد سامانه‌های شفاف، کشاورز را در تصمیم‌گیری هدایت و حتی ملزم می‌کند. در ازای پایبندی به این الگو، کشاورزان از بیمه، یارانه و خرید تضمینی بهره‌مند می‌شوند.چه باید کرد؟متخصصان تأکید دارند بدون ایجاد سامانه ملی اطلاعات کشاورزی که به صورت زنده وضعیت تولید، نیاز بازار و ظرفیت اقلیمی را در اختیار کشاورز بگذارد، مدیریت تولید ممکن نیست. علاوه بر آن، اجرای واقعی الگوی کشت نیازمند تخصیص کامل اعتبارات، تقویت صنایع تبدیلی، انبارهای مدرن و حمایت بیمه‌ای از کشاورز است.تدوین سیاست‌های تشویقی و بازدارنده نیز باید در دستور کار قرار گیرد؛ به‌طوری‌که کشاورزان برای رعایت الگو مشوق دریافت کنند و تخطی از آن منجر به حذف از حمایت‌های دولتی شود.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/717713/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعجوبه 2 ساله جوان‌ترین عضو تاریخ باشگاه تیزهوشان جهان شد

ورود سیدورف به مراسم معارفه

دمبله با جام گوش‌دراز در رولان گاروس!

رئیس اتحادیه لوازم خانگی: کدام کاسب و تاجری 6 صبح به دفتر کار و مغازه‌اش می‌رود؟

بورس کالا: سامانه معاملات برخط خودرو راه‌اندازی می‌شود

برگزاری تمرین تیم ملی با حضور اصحاب رسانه

اصولی در فوتسال چگونه به خط پایان رسید؟

النصر گران‌ترین مدافع دنیا را می‌خرد؛ 180 میلیون یورو!‏

درآمد آلمانی‌ها از اینترنت 5 برابر همه فروش یک سال نفت ایران است

بزرگترین شریک تجاری ایران کیست؟

مصرف ماری‌جوانا به اندازه سیگار برای قلب مضر است

بعد از اینزاگی و بارلا؛ عربستانی‌ها باستونی را هم می‌خواهند!

یوونتوس از کونته به ادامه همکاری با تودور رسید!

مخالفت استقلال با درخواست نجومی آقاسی

حداقل 7 سال حبس در انتظار دوومیدانی‌کاران ایران!

ادامه اقدامات غیرقانونی سرپرست فدراسیون اتومبیلرانی

چهارمین برد متوالی تیم ملی والیبال ب در کاوا

درآمد آلمانی‌ها از اینترنت 5 برابر همه فروش یک سال نفت ایران

برنامه وزیر پیشنهادی اقتصاد منتشر شد

گلخانه‌هایی که با بذر هیبریدی خودکفایی می‌کارند

نانوحسگری برای پایش لحظه‌ای غلظت دارو در خون

جوجه‌آوری سارگپه پابلند در پارک ملی سیاه کوه

مسکن ملی معطل بدقول‌ها نشد

راه‌اندازی اکیپ‌های شبانه نظارت بر جلوه های بدمصرفی برق

پدر علم زلزله‌شناسی ایران درگذشت

در نهمین اجلاس سراسری رضایتمندی مشتری با رویکرد اعطا نشان ملی اعتماد مشتریان؛ تندیس زرین همایش به بیمه دی رسید

تاجر ونزوئلایی در گفتگو با آخرین خبر: عملیاتی شدن توافقات تجاری ایران و ونزوئلا مهمترین کاری است که باید انجام شود

مصرف برق کشور از 66 هزار مگاوات عبورکرد

واکنش وزارت صمت به توقف عرضه خودرو در ایران خودرو

فناوری اطلاعات و ارتباطات؛ پیشران تحول در دانشگاه‌های نسل پنجم

چرا نان سنگک و بربری در خیابان‌های مختلف قیمت‌های متفاوت و عجیبی دارند؟

عیادت مدیر کل بنیاد مازندران از پدر شهید قلی زاده در بابل

نمایشگاه «امام (ره)؛ نقش جاوید حماسه» در موزه مرکزی شهدا

مرز خسروی در اربعین حسینی قرارگاه مرکزی تشکل‌های ایثارگری می‌شود

فراخوان بنیاد ملی علم ایران برای اعطای کرسی پژوهشی

شناسایی کارگاه تولید و کشف 3 هزار لیتر مشروب الکلی در اشکذر

افزایش 200 درصدی واردات پارچه در 4 سال!

پیشنهاد تاسیس بانک مشترک سازمان همکاری‌های شانگهای از سوی ایران

افزایش 500 مگاواتی تولید انرژی تجدیدپذیر تا پایان سال

نماینده مجلس: مجردها نباید از نهضت ملی مسکن محروم شوند

قیمت روز میوه و صیفی‌جات تعیین شد

سوت قطار اکو به صدا درآمد

اختلال در سامانه طرح کالابرگ الکترونیک تکذیب شد

حل مشکل اشتغال و تبدیل وضعیت 12 هزار فرزند شهید و جانباز/ حذف ضامن از تسهیلات ایثارگری

کشف شواهد جدیدی از منشاء سیاهچاله‌های متوسط

دبیر انجمن خودروسازان: مواد اولیه را به قیمت روز می‌خریم ولی اجازه نداریم محصولمان را به قیمت روز بفروشیم

نوسان محدود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 81 هزار تومان بازگشت

قصه‌ی یک بسته خاص؛ وقتی خاک جزیره راه خانه را پیدا کرد

رشد 18 هزار واحدی شاخص کل بورس

غرش جنگنده میگ 29 نیروی هوایی ارتش بر فراز فرودگاه مهرآباد

ویکی پدیاجستجو