خبر یزد

آخرين مطالب

کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منتشر شد فرهنگی

کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منتشر شد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا /کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تألیف «علی‌اکبر عباسی» عضو هیئت‌علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان است که به تازگی راهی بازار کتاب شده و در آن علاوه‌ بر پرداختن به مباحث مرتبط با دانش تاریخ و ویژگی‌های تاریخ‌نگاری در دوره‌های مختلف، بر شناسایی نقاط عطف در تاریخ‌نگاری تأکید شده است.
علی‌اکبر عباسی، با اشاره به اینکه کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» یک کتاب درسی دانشگاهی است، بیان کرد: من 14 سال است که تاریخ‌نگاری را در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تدریس می‌کنم و تجربه تدریس و نوشتن مقالات در خصوص تاریخ‌نگاری منجر به نگارش این کتاب شد. همواره از یک ربع قرن پیش تاکنون مقالاتی درخصوص تاریخ‌نگاری را در نشریات گوناگون به چاپ رسانده‌ام و به‌طور اختصاصی تألیف این کتاب در یک سال گذشته انجام شد و آبان‌ماه امسال نیز توسط انتشارات چشمه آفرینش به چاپ رسید.
او تأکید کرد: لازم به ذکر است که قبل از این نیز کتابی با عنوان «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» را تألیف کردم که بسیار مختصر بود و پس از اتمام نسخ چاپ اول، انتشارات مورخان با چاپ مجدد آن موافقت نمی‌کرد. برخی از مباحث این کتاب برگرفته از مطالب کتاب «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» است و بخش‌هایی از آن نیز با طرح جدیدی در خصوص تاریخ‌نگاری ایران و جهان اسلام در این کتاب مطرح‌شده است. تأکید من در این کتاب بیشتر بر سیر نگارش تاریخ‌ از دوره باستان تا دوره معاصر است.
عضو هیئت‌علمی گروه تاریخ دانشگاه اصفهان ادامه داد: مطالب کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» 50 درصد نسبت به مطالب کتاب «درآمدی بر تاریخ‌نگاری» افزایش داشته است، مسائل تاریخ‌نگاری با تفسیر بیشتری آمده و در این کتاب بر روی تغییر در نگاه مورخان در پیچ‌های تاریخی، دوره‌هایی که سبک نگاه به تاریخ و نگارش تاریخ متفاوت شده و دگرگونی‌های اساسی، تأکید بیشتری شده است. در این کتاب سعی بر شناسایی نقاط عطف در تاریخ‌نگاری شده و روی نقاط عطف تأکید بیشتری شده است. همچنین تفسیر مطالب و مصادیق در کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» نسبت به کتاب قبلی بیشتر است، اگر چه شباهت‌هایی در سیر نگارش با کتاب قبلی دارد و روند توجه به تاریخ و تاریخ‌نگاری در دوره‌های مختلف نیز در هر دو کتاب وجود دارد.
مؤلف کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» در خصوص عناوین فصل‌های این کتاب توضیح داد: این کتاب دارای 16 فصل است؛ فصل اول آشنایی با اصطلاحات و واژگان است که دانش تاریخ، علم تاریخ و تاریخ‌نگاری در آن تعریف‌ شده است. فصل دوم محورهای نقد و بررسی کتاب است که در کتاب درآمدی بر تاریخ‌نگاری به این فصل پرداخته نشده بود که براساس تجربۀ 10 سال تدریس مقطع ارشد، متوجه ضرورت اضافه شدن این فصل به کتاب شدم.
عباسی افزود: فصل سوم، تاریخ‌نگاری در یونان، رم و ایران باستان است. فصل چهارم، تاریخ‌نگاری در قرون نخستین اسلامی است که انواع گونه‌های تاریخ‌نگاری مسلمانان در این فصل مطرح‌شده است. فصل پنجم، تاریخ عمومی و نشان‌دهنده رشد حس جهان‌شمولی تاریخ‌نگاران مسلمان است و به این موضوع پرداخته‌شده که مسلمانان از قرن سوم در تاریخ‌نگاری رشد بیشتری داشته‌اند و تاریخ جهان را نوشته‌اند. همچنین به تاریخ‌های عمومی پرداخته شده است که بسیاری از آن‌ها را ایرانیان نوشته‌اند؛ علاوه بر آن در این فصل به نمونه‌هایی از آن‌ها و ویژگی‌های تاریخ‌نگاری آن‌ها پرداخته‌شده است. فصل ششم نیز تاریخ‌نگاری فرق و مذاهب اسلامی است که اطلاعات مذهبی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی در آن مطرح‌شده است.
این استاد دانشگاه توضیح داد: فصل هفتم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری تاریخ محلی است که مزایا، معایب، انواع و مصادیق آن به‌خصوص قبل از عهد مغول مطرح‌شده است. فصل هشتم نیز تاریخ سلسله‌ای ایران قبل از هجوم مغول است و در آن به مؤلفان کتاب‌هایی درخصوص سلسله‌های طاهریان تا خوارزمشاهیان در ایران پرداخته‌شده است. فصل نهم کتاب، تاریخ‌نگاری تذکره‌ها و کتب مرجع دایره المعارفی است و به ویژگی‌ها و سبک‌های تاریخ‌نگاری در این کتاب‌ها اشاره دارد و نمونه‌هایی از آن‌ها مربوط به دوره‌های مختلف در این فصل نیز مطرح‌شده است.
او ادامه داد: فصل دهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منابع ادبی در تاریخ‌نگاری اسلامی است که فراتر از ایران است و کل جهان اسلام را در بر می گیرد. فصل یازدهم، منابع جغرافیایی مورد استفاده در تاریخ‌نگاری است و به استفاده‌ای که ما از آثار جغرافیایی داریم، اطلاعاتی که در قرون گوناگون به ما می‌دهند، سفرنامه‌ها، مسالک و ممالک و تأثیرپذیری آن‌ها از نمونه‌های باستانی و تأثیرگذاری آن‌ها در حوزه‌های مختلف پرداخته‌شده است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: فصل دوازدهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری ایران در عهد مغول و تیموری است و به قرون 7 تا 9 هجری قمری پرداخته‌شده و ویژگی‌های خاصی که تاریخ‌نگاری در این دوران پیداکرده، بسیار متفاوت از دوره‌های قبلی است که این ویژگی‌ها در این فصل موردبررسی قرارگرفته است. فصل سیزدهم، صفویان و تاریخ‌نگاری است که ویژگی‌های تاریخی این دوران مطرح‌ شده است که ویژگی‌های خاصی دارد و کتاب‌های معروف آن دوران نیز در این فصل موردنقد و بررسی قرار داده‌ شده و بررسی انتقادی آن‌ها نیز مطرح‌شده است؛ همچنین انواعی از منابع دوره صفوی از سفرنامه‌ها، تواریخ عمومی و سلسله‌ای و غیره در این فصل مطرح‌شده است.
او ادامه داد: فصل چهاردهم نیز تاریخ‌نگاری از عهد افشاریه تا مشروطه است و فصل پانزدهم، ویژگی‌های تاریخ‌نگاری جدید در ایران مربوط به دوران بعد از مظفرالدین شاه قاجار است که تاریخ‌نگاری در ایران به‌طور اساسی متفاوت، مردمی و ساده و روان می‌شود. فصل شانزدهم کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» تاریخ‌نگاری شفاهی است که به جایگاه آن در تاریخ‌نگاری جهانی، تاریخ مطرح‌شدن آن در ایران، ویژگی‌های آن، ضرورت پرداختن به تاریخ‌نگاری شفاهی و مزایا و رسالت‌های تاریخ شفاهی مطرح شده است.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/683210/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«اسپیس‌ایکس» یک ماهواره مخابراتی را برای استرالیا پرتاب کرد

اولین کیوبیت مکانیکی روی بلور یاقوت کبود ایجاد شد

آزمایش موشک مافوق صوت هند با برد بیش از 1500 کیلومتر

تراشه‌های هوش مصنوعی جدید انویدیا بیش از حد داغ می‌شوند

نور خاطرات ترسناک را پاک می‌کند!

شلواری که پیاده‌روی را آسان می‌کند

هوش مصنوعی تعامل با مردم کره زمین را آسان‌تر می‌کند؟

بومی‌سازی «ساعت اتمی» برای اندازه‌گیری زمان با دقت صدم نانوثانیه

بسیج، نماد مقاومت و پیشگام تمدن‌سازی اسلامی

«زبان‌بسته» راهی هند شد

حفاری غیرمجاز، ترافیک بلوار دانشجو را قفل کرد

دست جدا شده معلم بهابادی در یزد پیوند خورد

اتمام حفاری و پمپاژ چاه جدید آب آشامیدنی شهر هرات

اعزام 80 دانش آموز دختر شهرستان بهاباد به اردوی راهیان نور

افغانستان:متعهد به تکمیل خط‌آهن خواف-هرات هستیم

تکمیل راه‌آهن خواف - هرات اولویت دولت افغانستان است

پیام تبریک مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی، در پی هتریک قهرمانی تیم تیراندازی با کمان بانوان بافق در لیگ برتر کشور

برپایی نمایشگاه کسب‌و‌کار خانگی در مهریز

انتشار کتاب «زندگی با آیه‌ها» ویژه فاطمیه 1403

راننده‌ای که ماهی 2 تا 3 میلیون تومان کتاب می‌خرد

انتشار شانزده روایت از شرح نسبت ایرانی‌ها با غزه

رونمایی از دست‌نوشته‌های نیما یوشیج

کتاب «سیر تاریخ‌نگاری در ایران و اسلام» منتشر شد

فیلمنامه‌نویسان جوان چطور می‌توانند بورسیه شوند؟

تشخیص همزمان 20 نوع ویروس در یک ساعت با آزمایشگاه روی تراشه

ارمغان هوش مصنوعی برای تحول مواد 2بعدی

امید برای درمان بیماری نورون حرکتی با راهکار نانویی

هوش مصنوعی و ریزپرنده‌ها؛ انقلابی در فناوری‌های پیشرفته

ایلان ماسک دوباره ویدئویی از کاربر ایرانی منتشر کرد

عملکرد همزمان حذف شوری آب و تولید برق در پژوهش استاد شریف

69 درصد سوخت توزیع شده در حوزه حمل و نقل درون و برون شهری است

طرز تهیه کاری مرغ تایلندی

هیچکس نمی‌تواند این دو بازی را پیش‌بینی کند!

کارگاه داستان نویسی با هوش مصنوعی در یزد برگزار شد

تشریح وضعیت ترافیک در جاده های کشور

کاهش کیفیت هوا تا پنج روز آینده در استان یزد

10 درصد از نوزادن متولد شده در استان یزد نارس هستند

سوت آغاز المپیاد ورزش کارگری استان یزد در میبد به صدا درآمد

نشست «طرح جواهرانه» در مدرسه علمیه تخصصی فاطمه الزهرا(س) اردکان برگزار شد

یزد میزبان 8 شهید گمنام می‌شود

جمع آوری یک کیلو طلا در یزد برای کمک به جبهه مقاومت

اعلام برنامه قطعی برق یزد در روز دوشنبه

ابعاد مختلف جریانات سیاسی در جمع بانوان حوزوی میبد تبیین شد

ناهار خورش قیمه آلو درست کن، محشر میشه | طرز تهیه خورش قیمه آلو خوشمزه و مجلسی به روش سرآشپز

تسریع در عملیات اجرایی راه آهن خواف هرات با رفع موانع

دست جدا‌شده معلم بهابادی در یزد پیوند زده شد

تصمیم‌گیری درباره واگذاری املاک مازاد دولتی در 12 استان

تهیه برش استانی برنامه هفتم توسعه

آدم ها را مهمان کنید...

شرح نسبت ایرانی‌ها با غزه