خبر یزد

آخرين مطالب

چرا انسان دیر بالغ می‌شود؟ علمي

چرا انسان دیر بالغ می‌شود؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - زومیت / سرعت بسیار کند رشد دندان‌ها در نیاکان 1٫8 میلیون ساله‌ی انسان، نشان می‌دهد که طولانی‌شدن دوران کودکی ما شاید پیش از بزرگ‌شدن مغزمان آغاز شده باشد.
همه ما می‌دانیم که انسان‌ها، برخلاف بسیاری از موجودات دیگر، مسیری طولانی و پیچیده را برای رسیدن به بزرگسالی طی می‌کنند؛ این مسیر حدود دو برابر طولانی‌تر از شامپانزه‌ها است. دانشمندان این تأخیر را فرصتی برای رشد مغزهای بزرگ‌تر و یادگیری مهارت‌هایی می‌دانند که به بقا و تولیدمثل ما کمک می‌کند.
 اما اکنون، مطالعه‌ای با برررسی دندان‌های جوانی باستانی، نشان می‌دهد که روند رشد آهسته شاید دست‌کم از زمانی حدود یک میلیون و 800 هزار سال پیش، یعنی حدود نیم میلیون سال زودتر از ظهور هر نوع شواهد دیگر، آغاز شده باشد.
پژوهشگران در مطالعه‌ی جدید که در مجله‌ی نیچر منتشر شده است، با استفاده از تصویربرداری پیشرفته اشعه ایکس، خطوط رشد دندان‌های آسیای یکی از اعضای باستانی منقرض‌شده‌ از سرده‌ی «انسان» (Homo) را که 1٫77 میلیون سال پیش در منطقه دمانیسی کنونی در گرجستان زندگی می‌کرد، بررسی کردند.

دندان‌ها، کلید درک روند رشد ما هستند
یافته‌ها نشان داد که هرچند رشد انسان باستانی دمانیسی سریع‌تر از کودکان امروزی بود، دندان‌های آسیایش در پنج سال اول زندگی درست شبیه انسان‌های امروزی روند رشد آرامی را طی کرده بودند. این کشف، آن هم در گروهی از انسان‌ها با مغزهایی تقریباً به اندازه‌ی شامپانزه‌ها، می‌تواند رازهایی را از آغاز دوران طولانی‌مدت کودکی انسان‌ها آشکار کند.
الیسیا ناوا، زیست‌باستان‌شناس از دانشگاه ساپینزا در رم، می‌گوید: «یکی از پرسش‌های مهم در دیرین‌انسان‌شناسی این است که الگوی رشد آهسته چه زمانی در جنس انسان ظاهر شد. حالا ما سرنخ مهمی را در دست داریم.»
البته، برخی دیگر از پژوهشگران نیز هشدار می‌دهند که اگرچه دندان‌های جوان باستانی از دمانیسی به کندی رشد کرده، افراد دیگری از جمله نیاکان مستقیم ما، ممکن است سریع‌تر از او رشد کرده باشند.
از دهه 1930، پژوهش‌ها نشان داده‌اند که دوران نابالغی انسان‌ها از دیگر اعضای خانواده‌ی انسانیان (Hominidae) طولانی‌تر است. نظریه‌هایی نیز وجود دارند که می‌گویند نیاکان ما این تأخیر را تکامل دادند تا زمان بیشتری برای رشد مغزهای بزرگ‌تر یا یادگیری سازگاری با تعاملات اجتماعی پیچیده داشته باشند. دندان‌ها، به‌ویژه دندان‌های آسیای دائمی، کلیدی برای درک این روند هستند، چراکه خطوط رشد آن‌ها، مانند حلقه‌های درخت، جزئیات دقیقی از روند رشد را ثبت می‌کنند.
پژوهش‌ها نشان داده‌اند که نخستین نیاکان انسان نیز مانند دیگر اعضای خانواده‌ی انسانیان، سریع رشد می‌کردند. برای مثال، دندان‌های کودکی با 2٫4 میلیون سال قدمت از گونه‌ی استرالوپیتکوس آفارنسیس که در اتیوپی زندگی می‌کرد و هم‌گونه‌ی اسکلت معروف لوسی بود، با همان سرعت دندان‌های شامپانزه‌ها رشد می‌کرد. اما تا 1٫2 میلیون سال پیش، گونه‌ی انسان پیشگام (Homo antecessor) از اسپانیا، نشانه‌هایی از رشد آهسته‌تری داشت که همچنان طولانی‌تر از دیگر انسانیان بود و هنوز به اندازه‌ی گونه ما، انسان خردمند (Homo sapiens)، کند نشده بود.
فسیل انسان دمانیسی که در سال 2001 کشف شد، شامل جمجمه، فک و دندان‌های کاملاً حفظ‌شده‌ای بود. کریستوف زولیکوفر و مارسیا پونس ده لئون، دیرین‌انسان‌شناسان از دانشگاه زوریخ و پل تافورو، دیرین‌شناس از مرکز تابش سنکروترون اروپا، از نیروی سنکروترون (نوعی شتاب‌دهنده‌ی ذرات با شکل حلقه‌ای) برای برداشت تصاویر اشعه ایکس با وضوح بالا، استفاده کردند تا خطوط رشد روی دندان‌های فسیل را بشمارند. این خطوط از تجمع لایه‌های عاج دندان و تقریباً هر هشت روز یک بار در انسان امروزی ایجاد می‌شوند. گروه پژوهشگران با شمارش این خطوط دریافتند که انسان دمانیسی در زمان مرگش حدود 11٫4 ساله بوده است.
پژوهشگران با تحلیل خطوط تیره‌ی استرس روی دندان‌ها که ناشی از بیماری یا رژیم غذایی نامناسب هستند، مسیر رشد تمام دندان‌ها را هم‌تراز و سپس، بازسازی کردند. آن‌ها ویدیویی مجازی از چگونگی رشد دندان‌ها در دهان این کودک باستانی در بازه‌های شش‌ماهه ساختند. پونس ده لئون می‌گوید: «نتایج نشان می‌دهد که هر دندان در طول زندگی فرد چگونه رشد کرده است.»

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/684592/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مدارس یزد فردا شنبه 3 آذر ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی مدارس یزد فردا شنبه سوم آذر 1403

ثبت واضح‌ترین تصاویر از سطح خورشید

زنان می‌توانند نقش خلاقانه در کاهش پسماند داشته باشند

شعر انتخابی طیبه عباسی در مرحله دوم رقابت شاعران

شعرخوانی شنیدنی دکتر کاکاوند

شبیه سازی انفجار ابرنواختر SN 1054

از همه طرف داره رنج و اندوه میباره!

ستارگان همسایه خورشید!

واقعا زمین گرد است؟ / پس چرا تخت به نظر می‌رسد؟

آمار سالانه سقط جنین بسیار بالاتر از تعداد کل شهدای 8 سال دفاع مقدس است

هرگز از مرگ نترسیدم من!

شعری جذاب از سعدی

چرا انسان دیر بالغ می‌شود؟

انتقاد آیت‌الله مدرسی از گرانی‌ها و افزایش سقط جنین

با رفع موانع صادراتی آماده حضور در بازار‌های جهانی هستیم

رزمایش الی بیت المقدس-یزد

استاندار یزد: کمک به جبهه مقاومت وظیفه‌ای همگانی است

شعر انتخابی احمد شیروانی در مرحله چهاردهم رقابت شاعران

شکار قدرتمندترین شراره های خورشیدی توسط ناسا

بسیج برای قدرتمند کردن و حفظ دین مردم ایجاد شد

بسیج، قدرت دین‌مداری در برابر دشمنی‌هاست

اسرائیل به زود‌ی نابود خواهد شد

دولت، تقویت بخش کشاورزی را در اولویت قرار دهد

بسیج برای ایستادگی در برابر قدرت مستکبران شکل گرفت

گاهی دلم برای گریه تنگ می شود!

اتفاق عجیب در چین؛ ربات کوچک 12 ربات بزرگ را ربود!

حقیقت فراتر از تصورات ما در مورد زمین

بیت فوق العاده ای که تبدیل به مثل شده!

دوستت دارم و دانم ک تویی دشمن جانم!

«اُپن‌ای‌آی» دوره آموزشی رایگان هوش مصنوعی برای معلمان برگزار می‌کند

شبم از بی ستارگی شب کور!

«اسپیس‌ایکس» دومین قرارداد تجاری را برای فرستادن محموله به ماه امضا کرد

رسمی: لیست نماینده ایران برای جام باشگاه‌های جهان

بزرگداشت بنیانگذار آموزش و پرورش نوین اردکان یزد برگزار شد/ پیام سید محمد خاتمی قرائت شد: با نام و یاد حاج شیخ محمد حائریان، علم، فضیلت، نیک اندیشی و اخلاق، تداعی می‌شود

لیگ برتر والیبال ساحلی| فینالیست شدن پارس جنوبی و سنگ‌آهن

اعلام برندگان جایزه ملی کتاب آمریکا

ماشین انسان‌شویی ساخته شد!

روحیه بسیجی تهدیدات را به فرصت تبدیل می‌کند

شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند

موشک «استارشیپ» در سال آینده 25 بار پرتاب خواهد شد

رزمایش «الی بیت‌المقدس 15» در یزد برگزار شد + تصاویر

افشاگری یک امام جمعه درباره ورود اتباع غیرمجاز به کشور

رزمایش الی‌بیت‌المقدس با حضور 22 هزار بسیجی در یزد

ملت ایران همواره برای مقابله با دشمنان آماده‌اند

شاعر برجسته کهگیلویه و بویراحمدی درگذشت

دستگاهی که صدای آلزایمر را می‌شناسد

خیلی از صلح ها از جنگ بدترن!

قاچاق و مهاجرت غیرقانونی | تهدیدی جدی برای امنیت کویر یزد!

دی ان ای شما چقدر بزرگ است؟

سخنان دلنشین احسان عبدی پور