خبر یزد

آخرين مطالب

مصوبه کنکوری شورای انقلاب فرهنگی عدالت آموزشی را بدتر کرد! اجتماعي

مصوبه کنکوری شورای انقلاب فرهنگی عدالت آموزشی را بدتر کرد!
  بزرگنمايي:

خبر یزد - بررسی‌های جدید یک پژوهش نشان می‌دهد که مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی نه تنها به نفع دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی و دانش‌آموزان مناطق محروم کشورمان نبوده بلکه با به حاشیه راندن آنها، به نفع دانش‌آموزان مدارس خاص و غیرانتفاعی تمام شده است.

حدود سه سال از اجرای "مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی" می‌گذرد و این تغییرات که با هدف کاهش استرس ناشی از کنکور و کاهش وابستگی به یک آزمون چندساعته طراحی شده بود، اکنون شرایط متفاوتی را برای دانش‌آموزان کشور رقم زده است.
این مصوبه که هدف اصلی آن ایجاد "عدالت آموزشی" و حمایت از دانش‌آموزان مناطق محروم و مدارس دولتی عادی اعلام شده بود، به نظر می‌رسد که در عمل نه تنها نتواسته است به اهداف اولیه خود دست یابد بلکه به نوعی خلاف هدف اعلامی و در راستای تشدید ناعدالتی آموزشی عمل کرده است.
با گذشت سه سال از اجرای این مصوبه، وضعیت نگران‌کننده‌ای در زمینه عدالت آموزشی در کشور ایجاد شده و این تغییرات عمدتاً به نفع دانش‌آموزان مدارس خاص که عمدتاً از توان اقتصادی و پایگاه اجتماعی و سیاسی بالایی برخوردارند، تمام شده است.
هدف مصوبه کنکوری و نتایج پیش‌بینی شده
این مصوبه که در سال 1400 توسط آیت‌الله ابراهیم رئیسی ابلاغ شد و از سال 1401 در مسیر اجرا قرار گرفت، به منظور کاهش فشار روانی دانش‌آموزان و ایجاد فرصتی برابر برای تمامی دانش‌آموزان کشور، امتحانات نهایی را در دوره متوسطه دوم سه‌ ساله به اجرا در آمد.
به این ترتیب، نمرات امتحانات نهایی سه ساله دوره متوسطه دوم به عنوان یکی از مؤلفه‌های مهم در ورود به دانشگاه‌ها در کنار نمرات کنکور در نظر گرفته شد. هدف اصلی این مصوبه کاهش وابستگی به یک آزمون واحد (کنکور) و کاهش استرس ناشی از آن بود همچنین، پیش‌بینی می‌شد که این تغییرات به عدالت آموزشی کمک کرده و فرصت‌های برابر برای دانش‌آموزان مناطق محروم و مدارس دولتی عادی فراهم کند.

خبر یزد


سیاست گذاری‌های نادرست برای تضعیف مدارس دولتی
با این حال، به نظر می‌رسد که طراحان مصوبه کنکوری در شورای عالی انقلاب فرهنگی نتوانسته‌اند تمامی جنبه‌های این مسئله را با دقت مورد بررسی قرار دهند. این کاستی‌ها در سیاست‌گذاری، اجرای این مصوبه را با چالش‌های جدی مواجه کرده که نخستین قربانی آن، دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی هستند!
این مسئله بار دیگر بر نادرستی سیاست‌گذاری‌های مسئولان در تضعیف مدارس دولتی عادی تأکید می‌کند و هشداری جدی برای بازنگری در رویکردهای موجود است.
با گذشت سه سال از اجرای این مصوبه، شواهد میدانی و آماری نشان می‌دهد که با توجه به اختلاف سطح آموزش در مدارس مختلف کشور، دانش‌‌آموزان مدارس دولتی عادی از اجرای این مصوبه کنکوری متضرر شده‌اند و دانش‌آموزان مدارس دولتی خاص که از امکانات آموزشی بیشتر، معلمان متخصص و حمایت‌های مالی گسترده خانوادگی برخوردار هستند، نسبت به دانش‌آموزان مناطق محروم یا مدارس دولتی عادی، از وضعیت بهتری در نمرات امتحانات نهایی و کنکور برخوردارند.
آمارهای قطره چکانی و تحلیل‌های نادرست
از سوی دیگر؛ وزارت آموزش و پرورش از ارائه آمار دقیق و تحلیل‌های کامل نتایج امتحانات نهایی خرداد 1403 خودداری می‌کند و تنها بخش‌هایی از آن را به‌صورت گزیده و انتخابی در اختیار فعالان رسانه و پژوهشگران قرار داده است!
این اطلاعات محدود نمی‌تواند مبنای قابل اعتمادی برای بررسی عملکرد دانش‌آموزان در این امتحانات یا تأیید ادعاهای مسئولان وزارتخانه مبنی بر افزایش نمرات دانش‌آموزان مناطق محروم کشور باشد.
مصوبه‌ کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی برای به حاشیه راندن بیشتر دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی
در ادامه بر اساس نتایج یک پژوهش رسمی به بررسی وضعیت دانش‌‌آموزان مدارس دولتی عادی در امتحانات نهایی و میزان تحقق عدالت آموزشی به نفع طبقات ضعیف جامعه با اجرای مصوبه کنکوری پرداخته‌ایم.
متاسفانه نتایج حاصل از این پژوهش به وضوح نشان می‌دهد که مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی به نفع دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی نبوده است!
برای روشن شدن ابعاد این بی عدالتی در حق دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی در ادامه بخش‌هایی از این پژوهش را مرور می‌کنیم.
میانگین نمرات امتحانات نهایی خرداد 1403 پایه دوازدهم در مدارس استعدادهای درخشان (سمپاد) 16.14 است، در حالی که این میانگین در مدارس دولتی عادی به 8.96 می‌رسد! این اختلاف نمرات در واقع نشان‌دهنده تفاوت‌های عمیق در کیفیت آموزش میان مدارس کشور است.
تأثیر حمایت‌های خانوادگی و هزینه‌های آموزشی
این وضعیت در شرایطی است که علاوه بر اختلاف سطح آموزشی در مدارس، یکی دیگر از دلایل موفقیت بیشتر دانش‌آموزان مدارس خاص در کنکور، حمایت‌های خانوادگی و هزینه‌های آموزشی آنها در مقاطع مختلف تحصیلی از جمله در دوره متوسطه دوم است.
بر اساس نتایج پژوهش‌ اخیر، خانوارهای پردرآمد هزینه‌های بیشتری برای آموزش فرزندان خود صرف می‌کنند. این هزینه‌ها شامل ثبت‌نام در مدارس خاص، پرداخت هزینه‌های کلاس‌های تقویتی، خرید کتاب‌های کمک‌ آموزشی و استفاده از مشاوران و منابع آموزشی اضافی است.
در مقابل، دانش‌آموزان مناطق محروم که عمدتاً در مدارس دولتی با هزینه‌های آموزشی بسیار کم تحصیل می‌کنند، از این منابع کاملا بی‌بهره‌اند و به همین دلیل، در رقابت‌های کنکور و امتحانات نهایی که حالا با مصوبه شورا، سهم 60 درصدی در کنکور دارد، شانس بسیار کمتری خواهند داشت!
طبق گزارش‌ها، متوسط هزینه آموزشی سالیانه خانوارها در دهک‌های بالا برای هر فرزند در مقطع دبیرستان بسیار بیشتر از دهک‌های پایین است. این مسئله به‌ویژه در رقابت‌های کنکور و امتحانات نهایی تأثیرگذار است چرا که دانش‌آموزان مدارس خاص با استفاده از امکانات آموزشی بیشتر و حمایت‌های خانوادگی، شانس بیشتری برای موفقیت در امتحانات نهایی 3 سال پایانی دوره متوسطه خود دارند.
استان‌های محروم همچنان ضعیفترین نمرات را دارند
مناطق محروم کشور همچنان با مشکلات زیادی در زمینه دسترسی به آموزش با کیفیت حداقلی مواجه هستند. شواهد نشان می‌دهد که استان‌های محروم مانند سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویر احمد، خوزستان و آذربایجان غربی همچنان در قعر جدول نمرات امتحانات نهایی قرار دارند.
در حالی که استان‌هایی مانند یزد، تهران و اصفهان که از امکانات آموزشی بهتری برخوردارند، میانگین نمرات بالاتری دارند. این شکاف‌های آموزشی باعث شده که در صورت تأثیر قطعی نمرات امتحانات نهایی در کنکور، دانش‌آموزان مناطق محروم عملاً از رقابت عادلانه خارج شوند!
در امتحانات نهایی خرداد 1403، بیشترین و کمترین میانگین نمرات امتحانات نهایی پایه دوازدهم در استان‌های کشور اختلافی به میزان 4.79 نمره دارد. بهترین وضعیت در استان یزد با نمره 12.91 و کمترین در استان سیستان و بلوچستان با نمره 8.12 است. این اختلاف نمرات در واقع نشان‌دهنده مشکلات جدی در دسترسی به آموزش با کیفیت در استان‌های محروم کشورمان دارد.
مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی باعث شده که در صورت تأثیر قطعی نمرات امتحانات نهایی در کنکور، سنجش کنکور برای دانش‌آموزان مدارس خاص که نمرات آن‌ها تقریباً مشابه هم هستند، به عدالت نزدیک‌تر شود اما این وضعیت درباره عموم مدارس کشور، به ویژه مدارس دولتی عادی، به‌ویژه در مناطق محروم، صدق نمی‌کند.
به‌دلیل اختلاف شدید نمرات میان مدارس خاص و مدارس دولتی عادی، این تغییرات عملاً موجب تشدید بی‌عدالتی در کنکور خواهد شد.
کمترین معدل برای مدارس دولتی عادی و عشایری
در جدول زیر میانگین معدل دانش‌آموزان مدارس مختلف کشور را مشاهده می‌کنید که بالاترین معدل برای مدارس سمپاد و کمترین معدل برای مدارس دولتی عادی و عشایری و وضعیت فاجعه‌بار معدل زیر 10 دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی کشور خود گویای واقعیت تلخی است:

خبر یزد


به عنوان نمونه در درس زیست 3 رشته علوم تجربی، اختلاف نمرات مدارس دولتی عادی در مناطق مختلف کشور چشمگیر است به نوعی که در دلگان سیستان و بلوچستان میانگین نمره 4.9 و در منطقه 6 تهران 14.08 است!
از سوی دیگر میانگین نمرات مدارس استعدادهای درخشان و مدارس نمونه دولتی اختلاف اندکی با یکدیگر دارند اما فاصله این مدارس با مدارس عادی دولتی و غیردولتی بسیار زیاد است و گاه تا 8 نمره نیز می‌رسد.
میانگین نمرات مدارس مختلف در درس زیست 3

خبر یزد


در پایان باید متذکر شد با وجود هدف اولیه ادعایی مصوبه کنکوری شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر کاهش استرس ناشی از کنکور و ایجاد عدالت آموزشی، نتایج حاصل از این اجرای این مصوبه نشان می‌دهد که این مصوبه نتواسته است به نفع دانش‌آموزان مناطق محروم و مدارس دولتی عادی باشد و این تغییرات بیشتر به نفع دانش‌آموزان مدارس خاص و پردرآمد تمام شده است.
این وضعیت به‌ویژه در کنکور که نمرات امتحانات نهایی تأثیر زیادی در آن دارند، منجر به تشدید بی‌عدالتی در رقابت‌های سراسری شده است. بنابراین، لازم است که مسئولان آموزشی کشور ضمن بازنگری در این مصوبه، به‌دنبال راهکارهای مؤثرتر برای ایجاد عدالت آموزشی از جمله "لحاظ کردن ضریب‌هایی برای مناطق محروم" در این مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی باشند.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/685039/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایلان ماسک: هوش مصنوعی از پزشکان و وکلا جلو می زند

ویدئویی از توانایی‌های خارق‌العاده ربات «فیگور 02» در کارخانه بی‌ام‌و

یک جایگزین غیرقابل اشتعال برای باتری‌های لیتیوم-یون ابداع شد

ترمیم عوارض پوستی مبتلایان به سرطان با نانو داروی ایرانی

شگفت‌زدگی دانشمندان از نور درخشان یک جفت سیاه‌چاله

برگزاری همایش بسیجیان در بافق

مخبر: علم و فناوری به منبع قدرت در جهان تبدیل شده است

حرف و کار طلبه باید برای مردم منفعت داشته باشد

دولت‌ها چاره‌ای جز کوچک و چابک شدن ندارند

هنر کارکردن با مردم در همه ابعاد میراث شهید رئیسی است

میزبانی یزدی‌ها از پیکر 9 شهید گمنام در ایام شهادت حضرت زهرا(س)

صحبت های شنیدنی از دکتر انوشه

اهمیت کتاب در نگاه رهبر معظم انقلاب

روایت شجاعت و ایثار شهید حججی در «صبح واقعه»

عرضه چاپ بیست و هشتم سفرنامه «کاهن معبد جینجا»

سخنان دلنشین دکتر قمشه ای

مصوبه کنکوری شورای انقلاب فرهنگی عدالت آموزشی را بدتر کرد!

حرکت ناشایست کاپیتان سابق تیم ملی دیده نشد اما ما محروم شدیم

عملکرد جادویی آشکارساز نوترونی پس از 10 سال تلاش

مصرف انرژی تغییر رنگ هشت‌پاها به اندازه 25 دقیقه دویدن انسان

ربات مغناطیسی پیچ و مهره باز می کند

برگزاری محفل قرآنی چلچراغ آیه‌ها در یزد

جذب 100 درصدی اعتبارات عمرانی در شرکت توزیع نیروی برق

معرفی ماینرهای غیر مجاز و دریافت پاداش نقدی

واگذاری اینترنت پرسرعت بر بستر فیبر نوری در هفت منطقه شهرستان اشکذر آغاز شد

آبرسانی سیار به 365 روستای یزد با هزینه 240 میلیارد ریالی

غرفه مشترک مثلث طلایی گردشگری ایران در نمایشگاه تهران

افزایش 10 فرهنگسرا و 35 مکان ورزشی در یزد

مخبر: هنر کارکردن با مردم در همه ابعاد میراث شهید رئیسی است

برگزاری یادواره خانگی شهدا به مناسبت هفته بسیج در شهرستان اشکذر

اینفوگرافی/ اشتباهات زنان در برابر خشونت‌خانگی

یاقوت‌های چشم‌نواز نی‌ریز روانه بازار شدند

«آهنگ سرگذشت» به چاپ دوم رسید

معرفی کتاب جذاب نادر ابراهیمی

«راکت لب» دویست‌وسومین ماهواره را به مدار زمین پرتاب کرد

کاهش مصرف داروی شیمی‌درمانی با نانوذرات شکرمانند

ابداع پلاستیکی که در آب دریا ناپدید می‌شود

اعلام زمان‌بندی قطع برق دوشنبه در یزد

برگزاری بیش از 200 مانور در 6 ماهه اول سال در استان یزد

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق یزد فردا سه شنبه 6 آذر 1403

دربی والیبال ایران: حساس‌تر از هر وقت دیگر

برگزاری محفل قرآنی چلچراغ آیه ها با حضور قاری بین المللی در یزد

خسرو شکیبایی چه زیبا میگه...

قناعت می‌کنم با درد چون درمان نمی‌یابم

پرتاب یک‌ ماهواره جدید ایرانی با پرتابگر سایوز در سال 1404

اولین تصویر از شکل یک فوتون واحد ایجاد شد

انصراف نماینده مازندران از جام حذفی والیبال

امور مربوط به واحد اجرای دوره حقوق و قضای اسلامی یزد بررسی شد

برگزاری محفل قرآنی چلچراغ آیه‌ها با حضور قاری بین المللی در یزد

جدول خاموشی برق یزد فردا سه‌شنبه 6 آذر 1403 اعلام شد