خبر یزد

آخرين مطالب

فلوراید تراپی؛ گمشده بهداشت دندان اجتماعي

فلوراید تراپی؛ گمشده بهداشت دندان
  بزرگنمايي:

خبر یزد - پوسیدگی دندان، بزرگ‌ترین و وسیع‌ترین بیماری غیر واگیر بین بیماری‌ها در کل دنیا است. با توجه به بالا بودن هزینه‌های درمان، طبق گفته متخصصین حوزه دهان و دندان پیشگیری برای مردم و دولت بهتر و ارزان‌تر است. همچنین، استفاده از «وارنیش فلورایدتراپی» اقدامی است که 25 تا 75 درصد پوسیدگی دندان‌ها را کاهش می‌دهد.

سال‌ها است که ایمپلنت‌های دندانی، کامپوزیت ولمینیت جایگزین دندان‌های مصنوعی متحرک و روکش‌های دندانی سابق شده‌اند. همین پیشرفت‌های علم دندان‌پزشکی باعث شده تا در پس ذهنی بسیاری از افراد جامعه راه‌های درمان این عضو بدن آسان جلو کند. اما غافل از آنکه عضو جایگزین هیچ زمانی نمی‌تواند کارایی عضو و اندام واقعی بدن را داشته باشد. طبق آخرین پژوهش‌های حوزه دندان‌پزشکی که در سال 95 انجام‌شده، مشخص‌شده است، شاخص پوسیدگی دندان ایرانی‌ها 1.84 است. این درحالی‌که طبق گفته علی تاجرنیا، دندان‌پزشک و رئیس هیئت‌مدیره جامعه دندانپزشکی ایران: «الان کشور‌های اسکاندیناوی، شاخص پوسیدگی دهان و دندان به صفر رسیده است.» موضوعی که شرایط کنونی کشور بسیار از آن دور است. در همین راستا رضا یزدانی دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصص وزارت بهداشت گفت: «دوازده‌ساله‌ها حداقل دو دندان پوسیده یا پرشده دارند. همچنین، کودکان پنج‌ساله این تعداد، بیشتر از پنج عدد است.»
جایگاه بهداشت دهان و دندان در ایران
«DMFT» شاخصی است که تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده و یا پرشده را نشان می‌دهد. طبق آخرین پژوهش‌های حوزه دندان‌پزشکی که در سال 95 انجام‌شده، مشخص‌شده است، شاخص پوسیدگی دندان ایرانی‌ها 1.84 است. در همین راستا، رضا یزدانی دبیر شورای آموزش دندانپزشکی و تخصص وزارت بهداشت خرداد ماه در مصاحبه‌ای گفت: «بیش از سه میلیارد نفر دندان پوسیده در دنیا دارند که درمان نشده است. کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. پوسیدگی دندان در میان افراد بزرگ‌سال بالای پانزده سال مشاهده می‌شود که با توجه به رده سنی درصد آن متفاوت است. شاخص پوسیدگی دندان در دوازده‌ساله‌ها عدد دو را نشان می‌دهد. یعنی حداقل دو دندان آنها پرشده یا پوسیده است. در بین کودکان پنج‌ساله که دندان‌های شیری دارند، عدد این شاخص بیشتر از پنج است. البته باید توجه کرد که افراد اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند، مشکلی برای آنها پیش نمی‌آید.»
گزارش «خدمات بهداشتی و درمانی دهان و دندان در ایران؛ چالش‌ها و راهکارها» مرکز پژوهش‌های مجلس تأکید دارد که درمان‌های دندان‌پزشکی همیشه جزو گران‌ترین درمان‌ها میان تمام بیماری‌های مزمن هستند و بار اقتصادی زیادی هم بر افراد و هم بر سیستم‌های مراقبت بهداشتی تحمیل می‌کنند. پس برای ارتقای سلامت دهان و دندان سه بُعد بهداشت و پیشگیری، درمان و آموزش را باید در نظر گرفت. در جای دیگر این گزارش آمده است، یکی از چالش‌های حوزه بهداشت و پیشگیری، ناکافی بودن منابع انسانی مربوط به حوزه بهداشت و پیشگیری در مدارس است. موضوعی که می‌تواند به‌سادگی بخش عمده پوسیدگی دندان در کشور را کنترل کند. به همین منظور برای کنترل و کاهش پوسیدگی تعداد دندان‌های پوسیده دانش‌آموزان زیر چهارده سال و در راستای اجرای برنامه «تحول نظام سلامت» وزارت آموزش‌وپرورش در سال 93 با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، اولین مرحله «وارنیش‌فلورایدتراپی» را در مدارس ابتدایی کشور آغاز کرد. این اقدام باهدف کاهش شاخص پوسیدگی دندان در این محدوده سنی از 2.9 به شاخص عدد یک بود.
وارنیش فلورایدتراپی چیست و چه کارایی دارد؟
دو شیوه «سامان‌مند» یا «سیستمیک» و «موضعی» برای انجام فلورایدتراپی وجود دارد. در شیوه سامان‌مند، فلوراید به آب آشامیدن، نمک یا شیر اضافه می‌شود. شیوه‌ای که متدوال نیست و کارایی زیادی ندارد. اما شیوه موضعی رواج بیشتری دارد. در این روش فلوراید در خمیردندان، به صورت دهان‌شویه و به صورت «وارنیش» در دسترس افراد قرار می‌گیرد. باید توجه کرد که تصوری در بین مردم وجود دارد که با بالا رفتن سن، باید پوسیدگی دندان اتفاق بیفتد. تحقیقات حوزه دندان‌پزشکی ثابت کرده است، با انجام وارنیش فلورایدتراپی حدود 25 تا 45 درصد از پوسیدگی دندان کنترل می‌شود. چون فلوراید در استخوان‌ها و دندان‌های در حال رشد کودکان جمع می‌شود و مینای دندان آنهای را قبل از پیدایش مقاوم می‌کند. به بیان جزئی، فلوراید‌تراپی مواد معدنی مینای دندان را با فلوراید ترکیب می‌کند و مقاومت دندان‌ها را در مقابل اسید تولیدشده توسط میکروارگانیسم‌های پلاک میکروبی دهان را بالا می‌برد.
بنابر توضیحاتی گفته‌شده و با توجه به اهمیت حفظ دندان افراد می‌توان نتیجه گرفت، پیشگیری همواره از اهمیت بالاتری به نسبت درمان برخوردار است. به همین منظور، باید برای حفظ دندان از کودکی اقدام کرد. رحمانعلی طاهری رئیس گروه سلامت دهان و دندان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، پیش‌تر اظهار کرده بود: «شاید بزرگ‌ترین کمک به بهبود سلامت دندانی کودکان در سرتاسر دنیا، کشف و کاربرد فلوراید به‌عنوان یک اقدام پیشگیری از پوسیدگی باشد. در طرح ارتقای سلامت دهان و دندان دانش‌آموزان تا سال 98 حدود هفت میلیون دانش‌آموز تحت پوشش خود قرار داده است. باید توجه کرد که اجرای متوالی این طرح، در دو نوبت در سال و به‌طور متوسط هر شش ماه یک‌بار برای دانش‌آموزان مؤثر است. همچنین، 35 تا 70 درصد از پوسیدگی دندان پیشگیری می‌کند.» همچنین، سید محمود واعظ پور سرپرست مرکز بهداشت شهرستان یزد به ایرنا گفت: «این روش به‌ویژه برای کودکان مفید است، زیرا دندان‌های آنها را به‌طور مؤثری محافظت می‌کند و احتمال بروز پوسیدگی در آنها کاهش می‌یابد.»

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/692001/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ورود سامانه بارشی به کشور طی شنبه

هوش مصنوعی در برابر واقعیت؛ آیا ابزارهای پزشکی آماده استفاده بالینی هستند؟

تغییر طراحی خودروهای الکتریکی با موتور شبیه به دونات

واحدهای آلاینده صنعتی اردکان اخطار گرفتند

اردوهای راهیان پیشرفت در خنثی‌سازی نقشه‌های دشمن مؤثر است

بازدید جانشین نظامی دفتر مقام معظم رهبری از غرفه یزد در نمایشگاه دستاورد‌های بنیاد حفظ آثار در حوزه فضای مجازی+ تصاویر

بازدید امیر سرتیپ ستاد «منصور کرباسی» از غرفه استان یزد+تصاویر

پیمان و پیکان بد موقع به این رقیب رسیدند!

اینفوگرافی/ 6 راهکار مؤثر برای شکست دادن تنبلی

میدان تاریخی وقت الساعت یزد پارکینگ شد

نشست هم اندیشی طرح «رضایت‌سنجی از بیمه تکمیلی ایثارگران» برگزار شد

برگزاری یادواره  42 شهید روستای هزاوه

شاعرانه/در شب دل بردن از مردم، نگاهش را نگاه!

شعر انتخابی مجید آزارش در مرحله اول رقابت شاعران فصل سوم

شناسایی سرطان پوست با کمک هوش مصنوعی

تلسکوپ «جیمز وب» با کشف 44 ستاره، تاریخ‌ساز شد

هیئت به مثابه مدرسه اقتصادی؛ هیئتی که دوره های مشاوره اقتصادی برگزار می کند

شعر انتخابی در مرحله دوم رقابت شاعران فصل سوم

ای هدهد صبا به سبا می‌فرستمت

پدرم وقتی مرد آسمان آبی بود!

چرا خوردن نان در فضا ممنوع است؟

ایلان ماسک چگونه به این ثروت عظیم دست یافت؟

شعرخوانی زیبای باران نیکراه

وضعیت آب و هوای یزد+خبر فوری هواشناسی یزد | پیش‌ بینی هواشناسی یزد فردا چهارشنبه 19 دی 1403

آموزش آشپزی / طرز تهیه خورش مرغ کاری خوشمزه‌ی هندی

نرخ بیکاری در 26 استان تک رقمی شد؛ تهران کمترین، سیستان و بلوچستان بیشترین

تریبون ها علیه مسعود پزشکیان و دولتمردانش؛ موافقان دیروز رئیسی در صف منتقدان امروز رئیس جمهور!

دلهره آورترین لحظه در تاریخ کاوشِ مریخ

حسگر نوار قلب در یک حلقه هوشمند جدید گنجانده شد

تدوین بسته‌های گردشگری برای توسعه صنعت گردشگری اردبیل

کالاهای اساسی با قیمت مناسب در سکوهای تنظیم بازار توسط شهرداری‌ها عرضه می‌شود

جدول خاموشی برق یزد سه شنبه 18 دی 1403 اعلام شد | زمان قطعی برق یزد سه شنبه 18 دی 1403

ابتلای بیش از هزار یزدی به آنفلوانزا از ابتدای سال تاکنون

ثبت‌نام اعتکاف در یزد آغاز شد

طرز تهیه جغول بغول

افتخارآفرینی عکاس یزدی با کسب 4 مدال طلای جهانی

جدیدترین تقریظ رهبر انقلاب در میبد رونمایی می‌شود

آشنایی با کتابی که تاریکی را به شکل یک شخص جالب به کودکان نشان می‌دهد

مشاعره نجف‌زاده و دانشمند با موضوع ریا!

خواندن قسمتی از کتاب عاشورایی منظومه ظهر روز دهم

معرفی یک کتاب نوجوان که حال خوب تزریق می‌کند

نگاهی به زندگی شاعر معاصر کشورمان قیصر امین پور

خواندن قسمتی از کتاب نوجوانه از قیصر امین پور

مجموعه‌ای از کتاب‌های فرانکلین درباره ترس

بازوی شگفت انگیز رباتیک

آنتارس درخشان ترین ستاره صورت فلکی عقرب

دیدار استاندار اردبیل با خانواده معظم شهدا در شهرستان نمین

روشی برای مواجه شدن کودکان با ترسشان با استفاده از کتاب

معرفی کتابی که احساس ترس را به کودکان می‌شناساند

شعر انتخابی هاجر جعفرزاده در مرحله اول رقابت شاعران فصل سوم