خبر یزد

آخرين مطالب

کتاب «نظریه پردازی با نظریه و روش ارته» منتشر شد مقالات

کتاب «نظریه پردازی با نظریه و روش ارته» منتشر شد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - مهر / کتاب «نظریه پردازی با نظریه و روش ارته» نوشته علی اکبر علیخانی به‌تازگی توسط مؤسسه انتشارات نگاه معاصر بازار نشر شده است.
این‌کتاب به‌گفته نویسنده‌اش، با هدف ارائه یک «چارچوب نظری» و «روش» جدید برای نظریه‌پردازی در پژوهش‌های کیفی نوشته شده و پاسخ چنین‌سوالاتی در آن وجود دارد؛ نظریه چیست، چه فایده‌ای دارد و چگونه ساخته می‌شود؟
علیخانی می‌گوید همچنان که هر پژوهشی به یک «روش تحقیق» برای طی کردن درستِ مسیر، و به یک «نظریه» به‌عنوان چارچوب نظری نیاز دارد، «نظریه‌پردازی» نیز که خود یک نوع پژوهش با هدف خلق دانش و نظریه است به هر دوی این‌ها نیاز دارد. به عبارت دیگر اگر ساخت نظریه در موضوعات انسانی و اجتماعی روش یا روش‌های خاص خود را دارد و هر نظریه‌ای بر اساس یک روش ساخته می‌شود، ساخت یک نظریه برای نظریه‌پردازی نیز باید از یک روش پیروی کند و این همان روشی است که در این کتاب به تفصیل همراه نظریه آمده و خلاصهٔ آن در فصل دوم ارائه شده است. بنابراین وظیفه این اثر، هم ارائه یک «روش برای نظریه‌پردازی» و هم ارائهٔ یک چارچوب نظری یا «نظریه برای نظریه‌پردازی» در پژوهش‌های کیفی است.
نویسنده کتاب پیش‌رو، اسم این روش و نظریه را «اَرتَه»( Arta) به معنیِ نظم و قانون گذاشته که از نظر گستره مفهومی تقریباً مترادف نظریه در دانش و حکمت ایران باستان بوده است. علیخانی می‌گوید ایرانیان باستان «ارته» را «نظام و مجموعه قوانین و قواعد منسجمی» می‌دانستند که سراسر نظام هستی را به هم پیوند می‌داده، و بر همه امور و اشیاء از نظام خلقت و طبیعت گرفته تا پدیده‌های انسانی و نظام‌های اجتماعی و اخلاقی و رفتاری حاکم بوده است. این معنی، با نظریه به معنای امروزی که عمدتاً در صدد کشف روابط علّی و قواعد حاکم بر کنش‌ها و واکنش‌های انسانی و اجتماعی است قرابتِ ظاهری دارد. تمام تلاش نظریه‌ها و نظریه‌پردازان فهم و کشف همین قواعد در نظام جهان و زندگی فردی و اجتماعی انسان بوده است.
این‌مولف معتقد است با توجه به پیچیدگی و تکثر نظام‌های انسانی و اجتماعی از یک سو، و پیشرفت دانش بشری از سوی دیگر، هر گونه فهم و درکی، به «روش» خاص و تخصصیِ خودش نیاز دارد. فهم اینکه پدیده‌های انسانی و اجتماعی «چرا» و «چگونه» اتفاق می‌افتند؟ چه ارتباط و روابطی با هم دارند؟ و «چرا» و «چگونه» و «چه» تأثیرهایی بر یکدیگر می‌گذارند؟ از طریق نظریه و روش امکان‌پذیر است. روش در هر امری موجب می‌شود کار با سرعت و سهولت بیشتر، خطای کمتر، و دستاورد متقن‌تر به پیش برود. از سوی دیگر پدیده‌ها و رفتارهای انسانی و اجتماعی دارای وجوه پنهان و درهم تنیده هستند، انسان موجودی اجتماعی است و ناگزیر با این پدیده‌ها و رفتارها و در درون آن‌ها و با آن‌ها زندگی می‌کند. شناخت و فهمِ پیچیدگیِ این پدیده‌ها و رفتارها؛ به بینش‌ها، شیوه‌ها، راه‌ها، ابزارها و روش‌های متناسب با خودش نیاز دارد که این بینش‌ها و شیوه‌ها نیز به نوبه خود باید پیچیده و تخصصی باشند که یکی از آن‌ها نظریه و نظریه‌پردازی است.
علیخانی نظریه را راهی عالمانه و نسبتاً قابل اعتماد برای شناخت و فهم بهتر، دقیق‌تر، سریع‌تر و کم‌خطاترِ پدیده‌ها، کنش‌ها، و واکنش‌های انسانی و اجتماعی در هر زمان می‌داند. چون در علوم انسانی و اجتماعی که فاقد شاخص‌های اندازه‌گیری و شناخت مثل علوم دقیقه است، نظریه راه و چارچوبی حیاتی برای شناخت پدیده ها به شمار می‌رود. سایر راه‌های شناختِ پدیده‌ها و رفتارهای انسانی و اجتماعی مثل انواع پژوهش و اندیشه‌ورزی نیز مشابه نظریه و نظریه‌پردازی است یا با آن ارتباط دارد. وی تصریح می کند: مسئله‌ها، موضوع‌ها، مشکل‌ها، بحران‌ها، پدیده‌ها و رفتارهای انسانی و اجتماعی نه از راه غیب‌دانی و پیشگویی قابل فهم و مدیریت هستند، نه با توهمِ دانایی و توانایی، نه از راه ادعا و خودبزرگ بینی، نه از راه شعار و احساسات و هیجانات، نه از طریق غیریت‌سازی و طرد و تخطئه دیگران، نه از راه زور و خشونت، و نه از راه فضاسازی رسانه‌ای و شبکه‌های اجتماعی. فهم و مدیریت این پدیده‌ها، حل مشکل‌ها و مسئله‌ها در تمام عرصه‌ها، و طی کردن راه رشد و پیشرفت و سعادت، فقط راه‌های علمی و عقلی خاص خودش را دارد که از متخصصانِ با تجربه علوم انسانی و اجتماعی بر آمدنی است.
نویسنده «نظریه پردازی با نظریه و روش ارته» هدف از نوشتن این‌کتاب را ارائه یک «چارچوب نظری» و «روش» جدید برای نظریه‌پردازی در پژوهش‌های کیفی می‌داند و می‌گوید هر اثر علمی، عالمانه و تخصصی در علوم انسانی و اجتماعی دو ویژگی بارز دارد، نخست اینکه در قالب یک یا چند روش تحقیق مشخص انجام می‌شود. دوم اینکه دارای چارچوب یا مبانی نظری است و چارچوب نظری یک یا چند نظریه‌ای است که قبلاً متناسب با موضوع تحقیق پرداخته شده و معیار و مبنای نظریِ پژوهش قرار می‌گیرد. پرسشی که این اثر در پی پاسخ به آن برآمده این است که خود نظریه برای به وجود آمدن به چه «روش» و «چارچوب نظری» ‌ای نیاز دارد؟ مفروض این بود که اگر «روش» و «نظریه» برای هر پژوهشی مفید بلکه لازم است ساخت و خلق خودِ نظریه یا نظریه‌پردازی نیز که یک کار پژوهشیِ عمیق‌تر است به طریق اولیٰ به هر دوی این‌ها نیاز دارد.
فصل اول کتاب همزمان به ارائه یک چارچوب نظری یا «نظریه» و یک «روش» به نام ارته برای «نظریه‌پردازی» می‌پردازد. این چارچوب نظری و روشِ ارته درهشت مرحله و در فصل دوم این نظریه و روش به سه صورتِ خلاصه‌شده و تفکیک‌شده است. فصل سوم متفاوت از دو فصل قبلی است و علیخانی می‌گوید مباحثی که در دو فصل قبل نمی‌گنجید در این فصل آمده‌اند که نظریه‌پژوهی و انواع آن و مفاهیم مشابه، فرانظریه، فرانظریه‌پردازی و شبه‌نظریه، و الزامات و اقتضائات نظریه‌پردازی از آن جمله‌اند. در آخرین بخش کتاب هم که در حکم نتیجه‌گیری است، موضوع نظریه و نظریه‌پردازی با برخی دغدغه‌ها و مسائل جامعه علمی ایران پیوند داده شده است.
این‌کتاب با 216 صفحه و قیمت 220 هزار تومان منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/698348/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تست آتش ثابت استارشیپ

شمارش معکوس برای یارانه‌های جدید

خط فقر روی پیشانی سالخوردگان

روایت تجارت نیوز از فاجعه‌بار شدن بازدهی بورس در هفته پایانی بهمن

پیش بینی قیمت طلا و سکه 2 اسفند 1403

سیاست فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امورایثارگران با همفکری و نیازسنجی از تشکل‌ها تدوین می‌شود

میدان رقابت نخبگان علمی با رویکرد جدید و بین‌المللی در «جایزه ملی ایثار»

شاعرانه/ باز این چه شورش است که افتاده در فلک؟

با حرکت دادن دست در هوا دستگاه‌ها را کنترل کنید!

تایم‌لپس دنباله‌دار زیبای C/2024 G3 (ATLAS)

خانواده کانون اصلی نخبه‌پروری است

آزادی 176 زندانی غیرعمد استان یزد با گذشت شکات

سخنگوی هیات رئیسه مجلس: دهک‌های پایین نباید مالیات بر ارزش افزوده بدهند

فعال کارگری و کارشناس بازار کار: دستمزد کارگران باید متناسب با شرایط اقتصادی باشد

همتی: بدنبال ورود جدی بخش خصوصی به اقتصاد هستیم

کارشناس بازار سرمایه: همه در ایران رانت‌جو شده‌اند

قیمت زعفران دست‌نیافتنی‌تر شد

پیش بینی قیمت دلار 2 اسفند 1403

مقابله با گردش مالی چند هزار میلیاردی قمار در فضای مجازی

بهمن پیروز برای صندوق‌های طلا؛ تحلیلی بر بازار بازار ارز و سکه

خسارت 8 هزار میلیارد تومانی طرح ورود LPG به سبد سوخت خودروها

رئیس جمهور مأموریت‌های مهم وزارت اقتصاد را شرح داد

درصدد هستیم فرزندان شهدا در صندوق قرض الحسنه شاهد عضو شوند

تفاهم‌نامه ساماندهی 20هزار مسکن ویژه خانواده شهدا و ایثارگران

مسابقات وزنه برداری ایثارگران سراسر کشور به مناسبت بزرگداشت روز شهید برگزار می‌شود

دل عاشق به پیغامی بسازد!

زیباترین غزل از مولانا

حسین افشین، معاون علمی رئیس جمهور: در حال توسعه زیرساخت‌های هوش مصنوعی کشوریم تا امکان تحریم در این حوزه از بین برود

ماجرای داروغه‌های ناتینگهام در اقتصاد ایران؛ منشا تورم امروز کجاست؟

کاهش سهم CNG در سبد سوخت و بحران واردات بنزین

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد

رنگ سبز تابلوی طلا و سکه؛ دلار در کانال 92 هزار تومانی باقی ماند

جزئیاتی درباره خرید در طرح جدید کالابرگ

قند پارسی/ دعا کردن

هیچ عاشقی از معشوقش شکایت نداره!

توضیحاتی درباره ساختار و انتخاب نام کتاب عربیکا

هم‌نشینی تکرار نشدنی 7 سیاره در شب دهم اسفند

افتتاح مرکز پایش وضعیت هوشمند نیروگاهی مبتنی بر هوش مصنوعی

ساخت آسانسور فضایی ژاپن بزودی آغاز می‌شود!

واردات گاز اروپا از روسیه رکورد زد

هشدار چین درباره شوک‌های تعرفه‌ها؛ رکود جهانی در پیش است

تولد 7 سالگی رمزینکس؛ نگاهی به دستاوردها و محصولات جدید

مواج شدن بازار طلا و ارز با اخبار سیاسی

سال درخشان برای لاماری ایما؛/ استقبال گسترده مشتریان از آخرین مرحله فروش محبوب‌ترین کراس اور بازار

تحلیل اکوایران از رسیدن ناترازی به بودجه

اصلاحات پول در بلاروس؛ درس‌هایی برای اقتصاد ایران

عیادت بقائی از شاعر پارسی‌سرای تاجیک

همه دستگاه‌های «AI Pin» تا 10 روز دیگر از کار می‌افتند

«راکت لب» یک چشم تیزبین را به مدار زمین فرستاد

مدارس ربات‌ها در چین؛ آینده‌ای که از راه رسید!