خبر یزد

آخرين مطالب

قیمت زعفران دست‌نیافتنی‌تر شد اقتصادي

قیمت زعفران دست‌نیافتنی‌تر شد
  بزرگنمايي:

خبر یزد - تجارت نیوز / قیمت زعفران در دو هفته اخیر 20 تا 25 درصد رشد داشته که این وضعیت باعث ایجاد نابسامانی در بازار شده است. حال سوال اینجاست که چه عواملی در افزایش قیمت زعفران نقش دارند؟
قیمت زعفران در روزهای اخیر نوسان شدیدی را پشت‌ سر گذاشته است. به گفته نایب‌ رئیس شورای ملی زعفران، قیمت این محصول در دو هفته گذشته 20 تا 25 درصد افزایش داشته است. البته درباره افزایش قیمت زعفران دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد. حال سوال اینجاست که این دیدگاه‌ها چیست و در حال حاضر نرخ انواع زعفران در چه وضعیتی قرار دارد؟

قیمت انواع زعفران در بازار
بررسی سایت‌ها و فروشگاه‌های اینترنتی حاکی از آن است که زعفران طلای سرخ با قیمت 108 میلیون تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش می‌رسد. همچنین زعفران سوپر نگین طبیعی فله 101 میلیون تومان قیمت‌گذاری شده است. زعفران پوشال قائنات فله 96 میلیون تومان و زعفران سرگل صادراتی فله هم 96 میلیون و 600 هزار تومان خرید و فروش می‌شود. در حال حاضر، زعفران نگین سوپر اتویی قلمدار سرفصل فله هم به‌عنوان یکی از گران‌ترین انواع زعفران، 109 میلیون تومان قیمت‌گذاری شده است.
چه عواملی در نابسامانی بازار زعفران نقش دارند؟
در دو هفته اخیر، قیمت زعفران حدود 20 تا 25 درصد رشد داشته که با توجه به صادراتی بودن این محصول و اهمیت آن در بازار داخل، این وضعیت نگران‌کننده است.
به طور مثال، زعفران دسته 67 میلیون تومان به ازای هر کیلوگرم از کشاورز خریداری می‌شد. اما حالا قیمت آن به 70 میلیون تا 81 میلیون تومان رسیده است.
غلامرضا میری، نایب‌رئیس شورای زعفران، در گفت‌وگو با ایلنا درباره علت افزایش قیمت این محصول توضیح داد: یکی از دلایل اصلی این افزایش قیمت، تغییر الگوی فروش این کالا توسط کشاورزان نسبت به سال‌های گذشته است.
او ادامه داد: چراکه در دو ماه گذشته همزمان با شروع فصل برداشت زعفران، کشاورزان بر خلاف سال‌های گذشته تمام محصول خود را به صورت یک‌جا به فروش نرساندند و تنها به اندازه نیاز محصول خود را به بازار عرضه کردند.
وی درباره وضعیت فعلی عرضه این محصول اظهار کرد: در حال حاضر عرضه زعفران در بازار کاهش یافته، اما همچنان تقاضا برای آن وجود دارد که همین امر باعث افزایش قیمت این محصول شده است.
البته به گفته این فعال صنفی، نرخ فعلی، قیمت واقعی زعفران است و با این روش کشاورزان مانع از عرضه بی‌رویه این محصول به بازار شده‌اند. با این روش، سود حاصل از کشت، نصیب خود کشاورز می‌شود.
البته دیدگاه‌های متفاوتی برای افزایش قیمت این محصول وجود دارد، یکی از این دیدگاه‌ها ورود دلالان و احتکارکنندگان این محصول به بازار زعفران است.
چندی پیش، علی حسینی، عضو شورای عالی زعفران، درباره نابسامانی موجود در بازار زعفران در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز تصریح کرد: نوسان موجود در بازار، حاصل روندی است که دلالان در بازار ایجاد کرده‌اند. چراکه عده‌ای از این دلالان برای فریب مردم خود را تاجر و یا تولید‌کننده زعفران معرفی می‌کنند و در زمان مناسب و با شایعه‌پراکنی‌هایی نظیر سقوط قیمت‌ها، نبود خریدار در بازار و …. زعفران را از کشاورز خریداری کرده و آن را احتکار می‌کنند.
او ادامه داد: دلالان بعد از جمع‌آوری زعفران از سطح بازار، شایعاتی همچون کمبود محصول، خالی شدن انبارها و … را منتشر می‌کنند. این افراد با ایجاد ناامنی در روند عرضه و تقاضا هم باعث متضرر شدن کشاورزان می‌شوند و هم خریداران را مجبور به خرید این محصول با قیمت‌های بالا می‌کنند.
تفاوت دیدگاه‌ها در بازار زعفران
هرچند هر یک از این دیدگا‌ها جریان افزایش قیمت زعفران را با زاویه دید متفاوتی بررسی می‌کنند، اما هر دوی این موارد می‌توانند عاملی برای افزایش قیمت این محصول باشد فقط با این تفاوت که در یک دیدگاه کشاورز در بازار نقش دارد و سود اصلی نصیب کشاورز می‌شود و در دیدگاه دوم این دلالان و محتکران هستند که نظم بازار را مورد هدف قرار می‌دهند.
هر دوی این موارد باید توسط نهادهای نظارتی بررسی شود تا هم عرضه در بازار به اندازه نیاز باشد و هم دست دلالان از این بازار کوتاه شود.
همچنین نابسامانی بازار زعفران بر صادرات هم تأثیرگذار است و می‌تواند باعث کاهش صادرات شود. چراکه خریداران زعفران ایرانی، بازار این محصول را رصد می‌کنند که این نابسامانی قطعا روی نظر آن‌ها و وضعیت صادرات تأثیر مستقیم دارد.
صادرات زعفران ایرانی 48 درصد کاهش یافت
آن‌طور که میری در گفت‌وگو با ایلنا مطرح کرده، صادرات زعفران در 9 ماهه سال جاری به نسبت مدت مشابه سال قبل، افت 48 درصدی داشته ولی در ماه هشتم و نهم وضعیت صادرات بهتر شده است.
البته حجم صادرات هم به نسبت مدت مشابه سال گذشته 18 درصد کاهش داشته است. بنابراین دولت باید تلاش کند تا جلوی نابسامانی بازار این محصول صادراتی را بگیرد، در غیر این صورت علاوه بر متضرر شدن ذی‌نفعان، صادرات هم آسیب می‌بیند.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/698859/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاهش خطر برخورد سیارک «قاتل شهر» به زمین

ارابه مرگ جان 3 شهروند یزدی را گرفت

2500 جایگاه سوخت جوابگوی تمامی خودرو‌های دوگانه‌سوز هستند

طلای جهانی برای هشتمین هفته متوالی صعودی ماند

افزایش استقبال مودیان مالیاتی از سامانه مودیان

واگذاری بیش از 10 هزار هکتار زمین برای احداث نیروگاه خورشیدی

سهم تسهیلات کلان در بانک‌های خصوصی و دولتی

«همبرگر» از کجا آمده است؟

سرمایه‌گذاری 20 میلیون دلاری برای حفاری سیارک‌ها

اینفوگرافی/ آمارهایی درباره زبان مادری به بهانه روز جهانی زبان مادر

پرتقاضاترین مقاصد سفرهای بین شهری اعلام شدند

کاهش 40 درصدی قدرت خرید کارگران

برنامه جدید دولت برای افزایش کشت موز

تغییر بازه واریز وجه حراج سکه روز شنبه 4 اسفند

ارائه آموزش‌های مهارت آموزی به بیش از 1 میلیون سرباز

احیای بیش از 60 واحد راکد تولیدی و صنعتی در استان تهران

انتشار تفسیر عرفانی داستان حضرت موسی (ع)

«مهاجر هندیجان» راهی بازار نشر شد

تولید زخم‌پوش زیستی برای بیماران دیابتی توسط رویان

مناسبت روز/ جمعه، 3 اسفندماه

سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به 41 تریلیون دلار افزایش یافت

دیدار مدیرکل بنیاد مازندران و رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح با والدین معزز شهید مدافع امنیت مصطفی نوروزی

زمین از نگاه ایستگاه فضایی در شب

نیم نگاه نانولوله‌های کربنی به صنعت باتری‌؛ جایگاه باتری لیتیم یون متزلزل می‌شود

فرودگرِ جالب blue ghost

نجات کوهنورد حادثه‌دیده در مهریز

واردات میلیون ٢١١ تن کالای اساسی از ابتدای سال

اما و اگرهای واگذاری ایران‌خودرو

علت تاخیر چندین ساعته پرواز تهران - بوشهر اعلام شد

سخنگوی صنف جایگاه‌داران: در 10 سال گذشته به دلیل اجرا نشدن دو طرح، حداقل 20 میلیارد دلار زیان داشتیم

شعبده بازی تارا در بازار خودرو

شعری زیبا از فروغ

شاعرانه/ برکن دل از کسی که دلش مایل تو نیست

شاعری که زیر بار پیشنهاد حکومت نرفت!

تلسکوپ فضایی اقلیدس را ببینید

ویدیویی واقعی از فرود کاوشگر perseverance بر سطح سیاره ی بهرام

سنجش دخل و خرج دولت

عبده تبریزی: بازار ارز توافقی به تک‌نرخی شدن ارز کمک قابل توجهی می‌کند

سناریوهای تعیین حداقل دستمزد 1404؛ هزینه معیشت کارگران چقدر است؟

شاعرانه/ تو را که در غم هجران نبوده‌ای چه خبر

میزان اثرگذاری انسان در جهان

یارانه نقدی کدام دهک‌ ها حذف می‌‌شود؟

تمرین فضانوردان ناسا برای بازگشت به ماه

نگاه تلسکوپ فضایی جیمز وب به کهکشان کلاه مکزیکی

عذرخواهی معاون وزیر صمت از تولیدکنندگان؛ ناترازی انرژی روزانه 10 همت به صنعت خسارت زده است

تاکسی‌های برقی در تهران جایگزین تاکسی‌های فرسوده خواهند شد

وزیر راه: وام نهضت ملی مسکن دوباره افزایش می‌یابد

پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از 241 همت گذشت

رکود تقاضا برای آی‌فون

غبارروبی گلزار شهدای علی بن جعفر (ع) به مناسبت سالروز تأسیس بیمه دی