آب شرب یکسال مردم یزد برابر با یک نوبت آبیاری کشاورزان شرق اصفهان
اجتماعي
بزرگنمايي:
خبر یزد - به گزارش خبرنگار جام جم آنلاین یزد، مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد در نشست با خبرنگاران ضمن اشاره به تعرض به خط انتقال آب یزد در نهم فروردین، اظهار داشت: متاسفانه ایستگاه شماره 3 براساس خسارت وارده در این تعرض تقریباً غیرقابل تعمیر در کوتاه مدت برآورد شده و با توجه به دو مرتبه تعرض طی یک روز، حداقل دو ماه زمان برای تعمیر آن زمان نیاز است.
جواد محجوبی با بیان اینکه در این خصوص بارها با حضور مسئولان مختلف و مرتبط در استان موضوع بررسی، شفاف سازی و اطلاع رسانی شده است، ادامه داد: این آمادگی در استان یزد وجود دارد که نمایندگان کشاورزان شرق اصفهان، مسئولان و نمایندگان استان اصفهان با حضور سازمان بازرسی کل کشور این را موضوع بررسی کنند تا یکبار برای همیشه این سوء تفاهمها برطرف شود.
وی گفت: هر فردی در هر جایگاهی اگر در این خصوص شکی دارد، این آمادگی در استان یزد وجود دارد که مجدد به هر نحوی که تمایل دارند و در هر نقطهای که میخواهند، مصارف آب شرب انتقالی به یزد را رصد کنند تا به همگان ثابت شود که آب انتقالی در یزد فقط در بخش شرب مصرف و بخشهای غیرشرب از آن سهمی ندارند.
محجوبی با تاکید بر این که تاکنون حتی یک قطره از آب انتقالی به بخش کشاورزی و گلخانههای یزد داده نشده است، تصریح کرد: براساس مصوبه خط انتقال آب به یزد، میزان تخصیص استان 98 میلیون مترمکعب برای استفاده از شرب و بهداشت و صنعت بوده که شامل 78 میلیون مترمکعب جهت آب شرب و 20 میلیون مترمکعب آب جهت صنعت بوده است.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد افزود: تاکنون به طور متوسط 56 میلیون مترمکعب آب به یزد و حداکثر زیر 70 میلیون مترمکعب آب به استان تخصیص داده شده که طبق قانون طی سالهایی شش میلیون مترمکعب آن به صنعت یزد تخصیص یافت ولی به دلیل کمبود آب کیفی برای شرب استان، از سالها پیش این تخصیص که قانونی نیز بود، قطع و از محل آبهای نامتعارف اعم از انتقال آب دریا و پساب و چاههای بی کیفیت جایگزین شد.
محجوبی با بیان این که در زمینه تامین آب صنعت اقدامات خوبی در استان انجام شده است، گفت: براساس یک ماده واحده قانونی در دشتهای ممنوعه و بحرانی کشور اجازه تخصیص بیش از 25 مترمکعب آب در شبانه روز به واحدهای صنعتی غیرمجاز اعلام شده در حالی که هنوز هم در بسیاری از استانها به صنایع چاه اختصاص میدهند، در یزد با ایجاد خطوط انتقال از چاههای تجمیعی به صنایع استان که پراکندگی وسیعی دارند، آب تخصیص مییابد و این خطوط انتقال به هیچ وجه، ارتباطی با آب انتقالی از کوهرنگ ندارد.
وی با اشاره به دشواریهای آب استحصالی برای شرب مردم یزد، ادعای این که یزد این آب را در بخش کشاورزی مصرف میکند واقعاً نابخرادانه و غیرمنصفانه ذکر کرد.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد گفت: حوزه آبخیز زایندهرود، سالانه یک میلیارد مترمکعب آب توزیع میکند که تنها 60 میلیون مترمکعب آن یعنی هفت درصد به یزد آمده و مابقی جهت تامین آب اصفهان و چهارمحال مصرف شده و این سوال مطرح است که آیا کمآبی و تبعات آن در اصفهان به دلیل همین هفت درصد است؟
محجوبی افزود: آب مورد نیاز کشاورزان شرق اصفهان را برای برداشت محصول حداقل 60 میلیون مترمکعب در یک نوبت آبیاری است واین در حالیست که کشاورزی منطقه که عمدتاً گندم و جو است، نیاز به حدود پنج نوبت آبیاری دارد و آب مورد نیاز تنها یک نوبت آبیاری کشاورزی این منطقه معادل آب شرب یک سال مردم یزد است.
وی تصریح کرد: حتی اگر آب شرب یزد قطع و به کشاورزان شرق اصفهان داده شود، گرهی از کار آنان باز نمیکند، قطع آب شرب یزد فقط برای کشور خسارت بیشتری به بار میآورد و تامین آب شرب بیش از یک میلیون نفر در 9 شهرستان استان یزد را به مخاطره می اندازد.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد افزود: در سال 1368، با آغاز دولت سازندگی و تصویب طرح انتقال آب توسط وزیر وقت نیرو مقرر شد که 78 میلیون مترمکعب آب برای مصارف شرب، بهداشت و صنعت یزد تأمین شود که عملیات اجرایی این پروژه در سال 1374 آغاز و در سال 1378 رسماً افتتاح شد و متعاقبا با افزایش 20 میلیونی تخصیص به خط مذکور، مجموعه استان یزد دارای 98 میلیون تخصیص از این خط است.
محجوبی با بیان این که مفاد مصوبهی این خط انتقال کاملاً در دسترس است، تاکید کرد: هیچ جای این مصوبه برخلاف مطالبی که در فضای مجازی مطرح میشود، قید نشده که قبل از انتقال آب به یزد باید تونل کوهرنگ 3 ایجاد شود و تنها در آن بر مطالعه و اجرای تونل یادشده تصریح شده است.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد با بیان اینکه برخی می گویند قرارداد انتقال آب سال 1400 به پایان رسیده است گفت: طرح چنین موضوعی ناصحیح است، در حالی که اصول اولیه هر طرحی تعیین نیازهای افق آن براساس عرف ادبیات فنی می باشد و در این مصوبه نیز افق طرح برای اجرا سال 1400 تعیین شده است، وگرنه چنین طرحهای بزرگی پایان ندارد که در این صورت باید استفاده بسیاری از طرحهای کشورمان تاکنون خاتمه یافته باشد.
محجوبی ابراز کرد: در طول 25 سال گذشته، به طور متوسط 56 میلیون مترمکعب آب به یزد و حداکثر زیر 70 میلیون مترمکعب آب به استان تخصیص داده شده که طبق قانون طی سالهایی شش میلیون مترمکعب آن به صنعت یزد تخصیص یافت ولی به دلیل کمبود آب کیفی برای شرب استان و درک شرایط اقلیمی و خشکسالی حوضه کوهرنگ، از سال 1402 و مطابق با قانون لزوم بازتخصیص صنایع، آب مصرفی صنایع استان از قبیل شرکت صنعتی- معدنی چادرملو، فولاد ارفع، فولاد غدیر ایرانیان و ... از خط انتقال قطع و از محل آبهای نامتعارف اعم از انتقال آب دریا و پساب و چاههای بی کیفیت جایگزین شد.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد با بیان اینکه از اوایل دهه 1380 تاکنون هیچ چاهی در قالب پراکنده و یا موردی در محل استقرار صنایع حفر نشده است، بیان کرد: در استان یزدی چند دهه اخیر، تأمین منابع آبی صنایع بهصورت متمرکز در دستور کار قرار گرفته است و از طریق چندین حلقه چاه تجمیعی و همچنین چندین حلقه چاه بهصورت پراکنده، ظرفیت این منابع تجمیع شده و به صنایع استان از طریق خطوط انتقال آب داخل استان هدایت میشود و این خطوط ارتباطی به خط انتقال آب بین حوضه ای ندارد.
محجوبی با اشاره به اینکه صرفا به میزان کمتر از حدود 30 میلیون متر مکعب از منابع محلی دارای کیفیت مناسب بوده و آن را می توان برای شرب استان استفاده کرد، گفت: 9 شهرستان از مجموع 12 شهرستان استان یزد به آب انتقالی وابستهاند و اگر تنها به منابع آبی محلی با کیفیت پایین تکیه شود، تنها یکچهارم نیاز آبی استان قابل تأمین خواهد بود.
-
يکشنبه ۱۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۸:۱۰
-
۸ بازديد
-

-
خبر یزد
لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/708355/