خبر یزد

آخرين مطالب

چرا پوست انگشتانمان در آب چروک می‌شود؟ علمي

چرا پوست انگشتانمان در آب چروک می‌شود؟
  بزرگنمايي:

خبر یزد - دیجیاتو / این سؤال که «چرا انگشت‌هام چروک شدن؟» سال‌هاست ذهن کودکان و نوجوانان را در حمام یا کلاس شنا مشغول کرده است. دانشمندان زمانی فکر می‌کردند این چروک‌ها به‌خاطر جذب آب در پوست و متورم شدن آن به وجود می‌آید؛ مثل اسفنجی که در آب خیسانده شده. اما این نظریه خیلی زود رد شد؛ چون برای ایجاد چنین چروک‌هایی انگشت‌ها باید به‌طرز چشم‌گیری بزرگ می‌شدند. در واقع، پاسخ این پدیده بیشتر مربوط به اعصاب است تا خود پوست. برای رسیدن به پاسخ این سؤال که چرا پوست انگشتان در آب چروک می‌شود، بهتر است ابتدا نگاهی به ویژگی خاص پوست بیندازیم: مو نداشتن!
راز بدون مو بودن پوست کف دست!
پوست کف دست‌ها و حتی پاها ویژگی منحصربه‌فردی دارد. دکتر «دانیلو دل‌کامپو»، متخصص پوست در کلینیک پوست شیکاگو، می‌گوید این نوع «پوست گلابروس» نام دارد؛ واژه‌ای برگرفته از واژه‌ لاتین «glaber» به معنای «بی‌مو». این پوست بدون مو نقش مهمی در احساس محیط اطراف ایفا می‌کند؛ زیرا پر از گیرنده‌هایی است که سیگنال‌ها را به‌شکل پیام‌های الکتریکی از پوست به مغز می‌فرستند.
فقط انسان‌ها پوست گلابروس ندارد؛ برای مثال، زائده‌های عجیب‌وغریب روی پوزه‌ موش‌ستاره‌ای و نوک بالایی پلاتیپوس هم از این نوع پوست است. بررسی این پوست در موش‌ها نشان داده در پوست گلابروس، اعصاب سه‌برابر سریع از اعصاب در نواحی دیگر پوست -نواحی که رویش مو روی پوست اتفاق می‌افتد- به عوامل بیرونی واکنش نشان می‌دهند. پس حدس زده می‌شود چروک شدن پوست دست در آب، بیش از آنکه ارتباطی به خود پوست داشته باشد، با عصب‌های دست مرتبط است.
بازار
اولین سرنخ از بیماران فلج اطفال به دست آمد
دکتر «لورن تالی»، متخصص پوست در دانشگاه نورث‌وسترن، می‌گوید: «نخستین بار پزشکان حدود 100 سال پیش به ارتباط پوست گلابروس و چروک‌ شدن انگشتان پی بردند. در مقاله‌ای که سر جورج وایت پیکرینگ و توماس لوییس سال 1936منتشر کردند، مواردی از بیماران مبتلا به فلج اطفال شرح داده شد که انگشتانشان به‌طرز عجیبی اصلاً چروک نمی‌شد، حتی اگر مدت زیادی در آب می‌ماندند.»
این بیماران آسیب‌دیدگی در عصب مدیان (اعصاب میانی) داشتند؛ عصبی که از بازو عبور می‌کند و ارتباط حسی و حرکتی با دست و ساعد دارد. این عصب بخشی کلیدی از دستگاه عصبی سمپاتیک است. دستگاه عصبی سمپاتیک بخشی از دستگاه عصبی خودمختار است که کنترل عملکردهای غیرارادی بدن مثل ضربان قلب، فشار خون، تنفس و گوارش را بر عهده دارد.
دستگاه عصبی سمپاتیک بدن را برای واکنش‌های فیزیکی آماده می‌کند؛ برای مثال، در قلب باعث افزایش ضربان و قدرت انقباض می‌شود. در چشم، مردمک را گشاد می‌کند تا نور بیشتری وارد شود؛ این‌ها واکنش‌هایی هستند که پاسخ‌های «جنگ یا گریز» شناخته می‌شوند.
در دهه 1970، پژوهشگران متوجه شدند علت چروک‌ نشدن انگشتان بیماران آسیب به اعصاب سمپاتیک است. از آن زمان، قراردادن دست در آب گرم به آزمونی مهم برای شناسایی آسیب عصبی تبدیل شد.
اما بالاخره راز چروک‌ها کشف می‌شود!
تا سال 2003، هنوز مشخص نبود دقیقاً چطور دستگاه عصبی سمپاتیک باعث چروک‌ شدن انگشتان می‌شود. آن سال، بالاخره پژوهشی موفق شد به این سؤال پاسخ دهد. این مطالعه نشان داد پس از قرارگرفتن دست در آب، جریان خون به انگشتان ناگهان کاهش می‌یابد. دلیل این کاهش باریک‌ شدن رگ‌های خونی در فرایندی به نام انقباض عروقی به واسطه‌ اعصاب سمپاتیک بود که درنهایت در ظاهر پوست چروک ایجاد می‌کرد؛ به‌این‌ترتیب، روند چروک‌ شدن انگشتان مشخص شد، فقط یک سؤال باقی ماند: چرا اصلاً انگشت‌ها چروک می‌شوند؟
چروک‌ شدن انگشتان: تکامل برای بقا
سال 2021، دانشمندان به این سؤال پاسخ دادند. «نیک دیویس»، پژوهشگر دانشگاه متروپولیتن منچستر، آزمایشی در موزه علم بریتانیا ترتیب داد. او توانایی بازدیدکنندگان موزه را در گرفتن اجسام خشک و مرطوب بررسی کرد. سپس، از آنها خواست دست‌هایشان را در آب گرم قرار بدهند تا انگشتانشان چروک شود و دوباره آزمون را تکرار کرد.
هرکسی تلاش کرده در حمام شامپو را از زمین بردارد، می‌داند گرفتن اجسام خیس سخت‌تر از اجسام خشک است. تحلیل دیویس نشان داد انگشتان چروک‌ بهتر از انگشتان خیس اما صاف می‌توانند اجسام را بگیرند. دکتر تالی می‌گوید: «از دیدگاه تکاملی، شاید این ویژگی باعث می‌شده اجداد ما راحت‌تر ماهی بگیرند.»
درحقیقت چروک‌ها کمک می‌کنند بتوانیم اشیای خیس را راحت‌تر و محکم‌تر بگیریم. این ویژگی احتمالاً از نظر تکاملی به اجداد ما کمک کرده در شرایط مرطوب، مثل کنار رودخانه‌ها، ماهی بگیرند یا زمین نخورند. به زبان ساده: چروک‌‌ شدن انگشتان «ابزاری طبیعی ضد لیزخوردن» است که بدن ما هوشمندانه در شرایط خیس فعالش می‌کند»
امروزه، ویژگی‌ای که میلیون‌ها سال قبل تکامل به وجود آورده، به ابزاری مهم برای تشخیص آسیب‌های عصبی تبدیل شده است اما هنوز سؤالات جالب دیگری دراین‌باره وجود دارد.
پوست دست همه آدم‌ها یک شکل چروک می‌شود؟
برخی تحقیقات نشان داده‌اند شدت و سرعت چروک‌ شدنممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. عواملی مانند سن، میزان تعریق کف دست، دمای آب و حتی ژنتیک می‌توانند بر میزان چروک تأثیر بگذارند؛ برای مثال، پوست افراد مسن یا کسانی که دچار مشکلات گردش خون هستند، ممکن است دیرتر یا کمتر چروک شود.
چروک شدن همیشه نشانه سالم بودن اعصاب است؟
بله، در بسیاری از آزمایش‌های بالینی، پزشکان از چروک‌ شدن انگشتان در آب گرم به‌عنوان آزمونی برای بررسی سلامت عصب‌های محیطی (به‌ویژه عصب مدیان) استفاده می‌کنند. اگر پس از 5 تا 10 دقیقه غوطه‌ور شدن در آب گرم، هیچ چروکی ایجاد نشد، ممکن است نشانه‌ای از آسیب عصبی، دیابت یا اختلالات نورولوژیکی باشد.
حیوانات هم این ویژگی را دارند؟
تحقیقات در این زمینه هنوز کامل نیست اما حیواناتی مثل میمون‌ها و سمورهای آبی نیز هنگام غوطه‌ور شدن در آب، چروک‌هایی در کف دست و پایشان ایجاد می‌شود. این موضوع نشان می‌دهد احتمالاً چروک شدن در آب ویژگی تکاملی مشترک برخی پستانداران است، به‌خصوص آنهایی که با محیط‌های مرطوب سروکار دارند.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/710648/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی در غزه

تایید یک داروی جدید برای مقابله با سرطان پستان در بریتانیا

سیاره ما از مریخ چه طور به نظر می‌رسد/ زمین درخشان‌تر است یا مریخ؟

کواچ: به معجزه مقابل بارسا باور دارم

اولین جلسه هیئت‌مدیره پرسپولیس تشکیل شد

چشم بالا و پایین جدول لیگ برتر به بازی جوانمردانه میانه جدولی‌ها

شکستگی‌های متعدد قهرمان موتوجی‌پی

کِیف کوکِ لژیونرهای والیبال با قهرمانی در قطر و دومی در لهستان

شکست یاران امینی در لیگ بسکتبال فرانسه

طاها آکگل بالاتر از سایتی‌اف، یوردانوف و موسل‌بز!

تحول در تعلیم و تربیت نیازمند خودشناسی و برنامه‌ هدفمند است

طرح جوان‌سازی درختان پسته برای افزایش بهره‌وری

ساخت 2800 واحد برای محرومان در یزد

معرفی 2 نوجوانان کامیون‌سوار به مراجع قانونی یزد

کاهش دما و خطر سرمازدگی محصولات در یزد

پسته‌زارهای مُسن یزد جوان‌سازی می‌شوند

دکتر علیمحمدی: ضرورت برنامه‌ریزی کلان برای کاهش بیماری‌ها و آسیب‌های اجتماعی در ایران

ورزش زورخانه‌ای نماد اخلاق، هویت دینی و روح پهلوانی است

ورزش، بهترین راه قوی نگه داشتن حافظه و تمرکز در هر سنی

آموزش و پرورش استثنایی، گنجینه طلایی برای آینده پارالمپیک کشور است

ورزش بستری برای انتقال اخلاق، فرهنگ و معنویت است

تکمیل طرح ساخت ورزشگاه امام رضا قم

آخرین وضعیت پرداخت بدهی مالیاتی پرسپولیس

قهرمانان ورزش ایران چه زمانی مهرفی می‌شوند؟

بازتاب خبر اختصاصی خبرورزشی درباره وضعیت پرویز قلیچ‌خانی/ نامه وزیر راه سابق به وزیر ورزش؛ او را به ایران برگردانید

وزارت ورزش دوباره به پرسپولیس بدهکار شد!

افزایش 3.4 میلیون نفری مسافران قطار

دستور پزشکیان برای سرعت بخشیدن به پرداخت تسهیلات اشتغال

نماینده مجلس: تقویت حسابرسی سیستمی موجب مقابله با فرار مالیاتی می شود

یک کارشناس اقتصادی: سامانه خودنویس عامل حذف دلالان و قیمت‌های کاذب از بازار مسکن است

روایت تسنیم از رؤیای محال خرید خودروهای وارداتی به یک

استقبال از دانش آموزان مدال آور در رقابت‌های ژیمنازیاد صربستان

معاون توسعه مدیریت و منابع استاندار یزد در نشست ستاد استانی بزرگداشت مقام معلم: نقش کلیدی معلمان در موفقیت تمامی افراد جامعه/ تجلیل از مقام شامخ معلمان باید به صورت همگانی باشد

بازدید معاون سیاسی امنیتی اجتماعی استانداری یزد و مدیر کل آموزش و پرورش استان از از مدارس شهید افسری و اندیشه

دیدار مدیرکل و معاونین آموزش و پرورش استان با استاندار یزد به منظور ارائه گزارشی از عملکرد این مجموعه و تشریح مسائل موجود و رویکردهای مورد پیگیری

معاون استاندار یزد در دیدار با خانواده شهدای معلم استان: شهدای معلم، چراغ راه فرهنگیان هستند

حضور معاون سیاسی امنیتی اجتماعی استانداری یزد و مدیر کل آموزش و پرورش استان از دبستان دخترانه بی بی معصومه سهیلی ناحیه یک یزد

حضور معاون سیاسی امنیتی اجتماعی استانداری یزد و مدیر کل آموزش و پرورش استان در دبستان پسرانه شهید مرحمتی ناحیه یک یزد

استقبال مدیر کل آموزش و پرورش استان از دانش آموزان کیمیا هدایتی و متین شاهدی

بخشی از کتاب/ چطور می توانستم خوشحال باشم

داستانک/ زندگی عجیب

این بازوی رباتیک، ماهواره‌ها را در مدار زمین تعمیر می‌کند

کدام قسمت بدن مسئول رمزگذاری انواع مختلف درد است؟

«هوش اپل» به طور محدود به اپل‌واچ می‌رسد

کشف جدید محققان؛ درمان خشکی دهان با عوارض نزدیک به صفر

علیرضا پاکدل: در خصوص تیم امید قرار شده که انتخاب کادرفنی به عهده فدراسیون باشد

تیم‌های ملی جودو ایران و ژاپن اردوی مشترک برگزار می‌کنند

14 سال پیش در چنین روزی؛ تساوی 4-4 لیورپول و چلسی

آلکاراس از مرز 40 میلیون دلار جایزه گذشت

علیرضا پاکدل: بحرینی‌ها قول داده‌اند که افزایش تعداد برای کاروان داشته باشیم