بزرگنمايي:
خبر یزد - ورزش زورخانهای یکی از قدیمیترین و اصیلترین ورزشهای ایرانی است که ریشه در فرهنگ، تاریخ و روحیه پهلوانی ایرانیان دارد؛ این ورزش نمادی از قدرت، ادب، جوانمردی و معنویت است و زورخانه نیز مکانی سنتی با فضایی معنوی است که در آن ورزشکاران با خواندن اشعار حماسی فردوسی و نوای مرشد تمرین میکنند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، ورزش زورخانهای یکی از قدیمیترین و اصیلترین ورزشهای ایرانی است که ریشه در فرهنگ، تاریخ و روحیه پهلوانی ایرانیان دارد؛ این ورش نمادی از قدرت، ادب، جوانمردی و معنویت است و زورخانه نیز مکانی سنتی با فضایی معنوی است که در آن ورزشکاران با خواندن اشعار حماسی فردوسی و نوای مرشد تمرین میکنند.
تمرینهای این رشته ورزشی بهصورت گروهی و با هماهنگی خاصی انجام میشود که نشانهای از اتحاد و نظم است؛ ورزش زورخانهای نهتنها برای تقویت جسم، بلکه برای پرورش روح، اخلاق و صفات انسانی همچون فروتنی و احترام به دیگران نیز اهمیت دارد.
به همین دلیل، پهلوانان زورخانه همواره مورد احترام مردم هستند و امروزه تلاشهایی برای حفظ و احیای این ورزش ارزشمند در جریان است که یکی از آنها گرامیداشت روز این رشته ورزشی در تقویم رسمی کشورمان است.
هفدهم شوال روز ترویج فرهنگ پهلوانی است مهرعلی بارانچشمه، رئیس فدراسیون ورزشهای زورخانهای درباره گرامیداشت این رشته ورزشی به خبرنگار ایمنا میگوید: هفدهم شوال روز ترویج فرهنگ پهلوانی در حوزه ورزش زورخانهای است و این رویداد سال 1390 در تقویم رسمی کشور ثبت شده است؛ هر سال در این روز خاص فدراسیون ورزشهای پهلوانی و زورخانهای با همکاری وزارت ورزش و جوانان برنامههای متعددی را اجرا خواهند کرد.
وی میافزاید: سال جاری روز چهارشنبه، بیستوهفتم فروردین مراسم تجلیل از پهلوانان برای نخستینبار در حرم مطهر امام خمینی (ره) برگزار خواهد شد و در این مراسم از 15 نفر از افرادی که فرهنگ پهلوانی و جوانمردی را ترویج دادهاند در حضور وزیر ورزش، وزیر بهداشت، وزیر آموزش و پرورش، سایر مسئولان و همچنین قهرمانان این رشته تجلیل خواهد شد؛ این مراسم از ساعت 16 تا 18 به همراه اهدای تاج گل به حرم مطهر حضرت امام (ره) و بهصورت همزمان در 30 استان دیگر با مسئولیت مدیران اداره کل ورزش و جوانان استانها و هیئتهای ورزشی برگزار میشود؛ در واقع این مراسم سراسری است.

سال گذشته بزرگترین طرح ما اجرا شد رئیس فدراسیون ورزشهای زورخانهای با اشاره به رویدادهایی که این نهاد در سال گذشته پشت سر گذاشته است تصریح میکند: در سال گذشته یکی از بزرگترین طرحهای خود یعنی طرح شهید طوقانی را با هدف ترویج و آموزش ورزش زورخانهای در مدارس کشور با همکاری آموزشوپرورش در 84 سالن فرهنگی ورزشی برای دانش آموزان چهارم تا ششم ابتدایی برگزار کردیم؛ همچنین مسابقات جهانی به میزبانی استان اصفهان برگزار شد، ضمن اینکه برگزاری مسابقات کشتی پهلوانی نیز در دستور کار فدراسیون قرار گرفت.
وی ادامه میدهد: برگزاری رقابتهای لیگ نوجوانان، بزرگسالان و کشتی پهلوانی در سه رده نوجوانان، جوانان و بزرگسالان به همراه برگزاری لیگ ورزشهای زورخانهای و کلاسهای آموزشی مرشدی از دیگر فعالیتهایی بود که در سال گذشته پشت سر گذاشتیم.
ورزش زورخانهای دارای قدمت 900 ساله است بارانچشمه درباره رویدادهای این فدراسیون در سال جاری اضافه میکند: تقویم رویدادهای فدراسیون نیز برای سال آینده ابلاغ شده است و مطابق با آن باید مسابقات آسیایی ورزشهای پهلوانی و زورخانهای را در تابستان به میزبانی کشورمان و با حضور بیش از 30 کشور برگزار کنیم؛ در اردیبهشت سال جاری نیز باید دوره مربیگری بینالمللی C و B برای ورزش زورخانهای و کشتی پهلوانی در کمیته ملی المپیک برگزار شود.
وی درباره تاریخ و قدمت این رشته ورزشی خاطرنشان میکند: ورزش زورخانهای در ایران دارای قدمت 900 ساله است و در ارگ بم کرمان زورخانهای با قدمت 900 سال وجود دارد، اما ورزش زورخانهای با سبک امروزی از زمان پهلوان پوریایولی شکل ورزشیتری به خود گرفته است و این ورزش در گود زورخانه انجام میشود؛ کلاسهای زورخانه با مدح حضرت علی (ع)، خواندن اشعار مولانا و حافظ، ترویج اخلاق میهندوستی و مردانگی برگزار و در پایان ورزش نیز دعا و ثنا خوانده میشود، نکته جالب توجه این است که همچنان در زورخانهها آئین زیبای گلریزان برای کمک به مستمندان برپا میشود؛ احترام به سادات و بزرگترها نیز همچنان در این ورزش وجود دارد و قداست این رشته ورزشی به قوت خود باقی است، چراکه هدف از ورزش زورخانهای ترویج اخلاق پهلوانی است.

شهید سلیمانی از پهلوانان ورزش زورخانهای بود رئیس فدراسیون ورزشهای زورخانهای بیان میکند: اگر امروزه همچنان نام پهلوان تختی مطرح است به این دلیل است که اقدامهای جوانمردانه وی همچون کمک به مردم زلزلهزده در خاطر مردم مانده است؛ به همین دلیل امروزه از تختی به عنوان یک قهرمان کشتی و پهلوانی یاد میشود.
وی تاکید میکند: سید حسن رزاق به دلیل مبارزه با ظلم و کمک به نیازمندان و پهلوان پوریای ولی به دلیل رفتار جوانمردانهای که برای شادی دل مادر رقیب خود انجام داد همچنان در خاطرها جاودان هستند؛ پس از انقلاب نیز شهید سلیمانی در زورخانههای کرمان به ورزش زورخانهای میپرداخت و شهید هادی و طوقانی نیز از تربیت یافتگان ورزش زورخانهای بودند.
سال گذشته هشت هزار مرشد نوجوان تربیت شدند بارانچشمه عنوان میکند: پس از کرونا شبکههای مختلف تلویزیونی برای پخش ورزش زورخانهای کمک شایانی به فدراسیون ما کردند و از همینرو این فدراسیون پنجمین فدراسیونی است که برنامههای آن توسط شبکههای تلویزیونی پوشش داده شده است، این ورزش مورد تأیید رهبر معظم انقلاب است و در تلاش هستیم تا آن را به نسل جدید منتقل کنیم.
وی یادآور میشود: سال گذشته نزدیک به هشت هزار مرشد نوجوان تربیت شدند و اقدامهای این چنینی در راستای انتقال این ورزش به نسل جدید انجام شده است.
درون مایه میهنپرستی از ویژگیهای ورزش زورخانهای است رئیس فدراسیون ورزشهای زورخانهای عنوان میکند: در ورزش زورخانهای ورزشکاران با رخصت از بزرگترها و پیشکسوتان وارد گود میشوند و همه ورزشکاران به بزرگتر از خود احترام میگذارند؛ احترام به سادات در هر رده سنی نیز از ارزشهایی است که توسط ورزشکاران زورخانهای رعایت میشود.
وی اضافه میکند: خواندن اشعاری که در مدح حضرت علی (ع) است در کنار قرائت اشعاری که دارای درونمایه میهنپرستی هستند جزو فرهنگهایی است که به نسل جدید انتقال پیدا میکند و به همین دلیل ما برنامههای خود را نه تنها در زورخانه بلکه در میدانهای شهری نیز اجرا میکنیم تا مردم به سمت این رشته ورزشی سوق پیدا کنند.
شرایط خوب است، اما.... بارانچشمه تاکید میکند: در حال حاضر نزدیک به 600 شهر ما فاقد زورخانه هستند و به همین دلیل این ورزش را در سالنهای سرپوشیده انجام میدهیم، بنابراین تقاضا میکنم که در طرحهای توسعه شهری احداث زورخانه در دستور کار قرار بگیرد.
وی خاطرنشان میکند: زورخانههایی که نیازمند بازسازی هستند ترمیم شوند و در کنار آن نیز تجهیزات زورخانهها تکمیل و به روز شود؛ هرچند در سال 1404 بودجه ما دو برابر شده و شرایط بهبود پیدا کرده است.

کد خبر 857710