خبر یزد

آخرين مطالب

آتش ناترازی سوخت بر سفره مردم اقتصادي

آتش ناترازی سوخت بر سفره مردم
  بزرگنمايي:

خبر یزد - خراسان /ناترازی بنزین و گازوئیل در 8 ماه سال گذشته، 57 هزار میلیارد تومان کسری بودجه به دولت تحمیل کرده که معادل 20 درصد بودجه عمرانی است و یکی از منابع تغذیه تورم 32 درصدی در سبد هزینه های مردم در سال گذشته به شمار می رود. در این شرایط، معلوم نیست دولت برای مهار ناترازی دقیقاً چه راهبردی را دنبال می کند.
 ناترازی سوخت، حالا دیگر یک کمبود صرف نیست، بلکه در شرایط کسری بیش از 320 هزار میلیارد تومانی بودجه دولت در سال گذشته، یکی از دمندگان آتش تورم در جامعه است. آتشی که مستقیماً به سفره و سبد هزینه مردم سرایت می کند. بررسی ها نشان می دهد تنها در 8 ماه سال گذشته، دولت مجبور به واردات بنزین به میزان 57 هزار میلیارد تومان شده که این رقم معادل 20 درصد بودجه عمرانی 8 ماهه آن سال است. از سوی دیگر آمارها نشان می دهد در حال حاضر واردات سوخت به روزانه 15 میلیون لیتر (شامل بنزین و گازوئیل) افزایش یافته و پیش بینی می شود با ادامه این شرایط، این رقم تا دو سال آینده به روزانه 56 میلیون لیتر برسد. در این حال، دقیقاً طرح دولت برای اصلاح این وضعیت مشخص نیست.
به گزارش خراسان، اگر زمانی مسئله اصلی هدفمندی یارانه ها، عادلانه سازی توزیع یارانه های موسوم به «پنهان» بود، با این حال، هم اینک این موضوع در ابعادی دیگر نیز چالش‌زا شده است. اول این که به گواه کارشناسان، موجب بر هم خوردن سطح مصرف بهینه در جامعه شده است. اما مهم تر این که در سایه تشدید ناترازی، هم اینک فشار بودجه ای به بودجه دولت وارد شده و این موضوع نیز به سهم خود به تشدید تورم دامن زده است.
خبرگزاری فارس با استناد به آخرین اسناد وزارت نفت، گزارش کرده که دولت روزانه 11 میلیون لیتر بنزین و 4 میلیون لیتر گازوئیل وارد و یا با قیمت وارداتی از داخل تامین کرده است. پیشتر و در 14 آبان سال قبل، خبرگزاری تسنیم این رقم را به نقل از مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و برای بازه شهریور سال گذشته 9 میلیون لیتر در روز بیان کرده بود. با این وصف و در صورت ادامه شرایط کنونی پیش بینی می شود که تا سال 1406، کشور روزانه 37 میلیون لیتر بنزین و 18.8 میلیون لیتر گازوئیل کمبود داشته باشد.
بازار
فراتر از یک ناترازی ساده
با این حال جزئیات بیشتر حاکی از این است که ناترازی بنزین، دامنه گسترده تری از یک کمبود کالا داشته و تا کسری بودجه دولت نیز کشیده شده است. ماجرا به این صورت است که دولت روی کاغذ، درآمد حاصل از صادرات نفت کوره را در بودجه ثبت می کند. اما این پول هرگز به خزانه نمی رسد. چراکه برای تهاتر بنزین صرف می شود. بررسی ها در این راستا نشان می دهد که از این منظر در 8 ماه سال گذشته 57 هزار میلیارد تومان کسری بودجه به وقوع پیوسته که در صورتی که آن را با بودجه عمرانی 8 ماهه سال گذشته به مبلغ 270 همت مقایسه کنیم، بالغ بر 20 درصد آن خواهد شد.
در واقع باید گفت در فرایند تهاتر نفت کوره با بنزین، درآمد فرضی نفت کوره در بودجه ثبت می شود، اما چون وجود خارجی ندارد، دولت مجبور می شود ما به ازای آن را استقراض کند. این استقراض برای هزینه های جاری، نهایتاً اثر خود را بر تورم خواهد گذاشت.
در این میان نکته قابل تامل این جاست که طبق برآورد مرکز پژوهش های مجلس در گزارش «بررسی عملکرد مالی دولت در هشت ماهه نخست سال 1403»، کسری بودجه دولت در سال گذشته به حداقل 325 هزار میلیارد تومان می رسد. از این رو می توان گفت در صورتی که این کسری با توجه به مدیریت مصرف سوخت در داخل به وقوع نمی پیوست، هم اینک معادل آن از کسری بودجه 325 هزار میلیارد تومانی کاسته می شد.
تعلل های خسارت بار در قبال ناترازی
افزایش فشارهای اقتصادی و تورمی در سال های اخیر که از سوی بخش های دیگر اقتصاد ایجاد شده، موجب شده تا سیاست گذاران در مسئله ناترازی بنزین با احتیاط بسیار حرکت کنند و به عبارت دیگر در سال های اخیر، بنزین به بخش های دیگر اقتصاد کشور یارانه داده است. با این حال، به نظر می رسد که بی توجهی به ناترازی سوخت، خود در حال ایجاد کانال جدید برای فشارهای تورمی است.
در این حال، طرح اخیر دولت برای عادلانه سازی یارانه های انرژی ضمن این که هنوز در مراحل تدوین باقی مانده، نتوانسته است اجماع کارشناسان را در پی داشته باشد. طبق این طرح ظاهراً قرار است سهمیه انرژی هر فرد به وی اعطا شده و وی قادر باشد مازاد انرژی تعلق گرفته به خود را بفروشد.
از سوی دیگر از پیشرفت طرح دیگر در حوزه به روز رسانی سیستم سهمیه بندی سوخت که مبتنی بر انتقال زمینه اجرای آن از کارت های سوخت به کارت های بانکی است و به نظر می رسد می تواند گام رو به جلو و مهمی در مهار انحرافات به وجود آمده در کارت سوخت باشد نیز خبر خاص و جدیدی منتشر نشده و بیم آن می رود که این طرح نیز مانند طرح اختصاص سهمیه به افراد به جای خودروها به بایگانی سپرده شود.
مهم ترین تکلیف دولت؛ اجرای برنامه هفتم
همه این گزاره ها در حالی مطرح می شود که مهم‌ترین تکلیف دولت در رابطه با سامان دهی مصرف سوخت را باید قانون برنامه هفتم دانست. این قانون تاکید کرده که به منظور رفع ناترازی بنزین، دولت می بایست برنامه جامع تامین و تخصیص حامل های انرژی شامل بنزین، گازوئیل، گاز مایع، برق و گاز طبیعی فشرده را تا شش ماه از لازم الاجرا شدن قانون، تهیه کرده و به تصویب هیئت وزیران برساند. همچنین می بایست سازمان راهبردی برای مدیریت بهینه ناترازی انرژی در بخش های مختلف تشکیل شود. در حال حاضر لزوم تسریع دولت در اجرای این بند قانونی بیش از پیش احساس می شود.

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/714648/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سی‌ودومین ماموریت باری «دراگون» به ایستگاه فضایی بین‌المللی پرتاب شد

برچسب پزشکی سلامت ریه را مشخص می‌کند

جرقه خلاقیت انسان از چه زمانی آغاز می‌شود؟

فن‌دایک: همه در لیورپول از آینده آرنولد بی‌خبر هستند

زلزله 4.2 ریشتری اردکان فارس را لرزاند

این رای عجیب، غیرمنصفانه و احساسی بود

بررسی حواشی شمشیربازی در وزارت ورزش و جوانان  با حضور دنیامالی

رئیس سازمان اداری و استخدامی: تغییر ساعات ادارات حتمی است

همایش استعدادسنجی و حوزه علمیه در یزد

چمن ورزشگاه شهید نصیری از کارآیی افتاده است

بنیاد شهید و امور ایثارگران در کمیته مربوط به حقوق افراد دارای معلولیت و جانبازان همکاری خوبی با بهزیستی کشور دارد

داستان ضرب المثل " بالاتر از سیاهی رنگی نیست"

شاعرانه/ گفت سوی تو به قاصد بفرستم خبری

فناوری رآکتور هسته‌ای چین از آمریکا جلو زد

هوش مصنوعی در خدمت علم دندانپزشکی

درمان بیماری «کووید مزمن» کشف شد

تشخیص سلول‌های سرطانی و سالم از طریق تحلیل حرکت آنها

دیدار پاپ فرانسیس، رهبر فقید کاتولیک‌های جهان با ستاره‌های فوتبال

مرگ 2 ورزشکار در دوی نیمه ماراتن قزاقستان

پیاتزا از الان به لس‌آنجلس فکر می‌کند!

حمله تند به رای سنگین کمیته انضباطی والیبال

«یزد پایدار» بدون نیروی کار ماهر محقق نمی‌شود

وزش تندباد و رعد و برق پراکنده در راه یزد

برخورداری 47 روستای استان یزد از اینترنت پرسرعت

هفته کارگر، فرصتی برای تکریم سربازان خط مقدم تولید

لزوم رسیدگی بیشتر به مناطق کمتر برخوردار استان یزد

عاملان ناامنی در این شهرستان دستگیر شدند

تسریع در تک‌‌برگ‌ سازی اسناد املاک دولتی و شخصی در یزد

آرای کمیته انضباطی فینال جنجالی لیگ برتر والیبال اعلام شد

زلزله 3.1 ریشتری در اردکان فارس

تجلیل از مراقبان سلامت در میبد

با دعوت احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان عراق به تهران می‌آید

حال “عنایت‌الله آتشی” خوب است

ماجرای همسر آقای رئیس؛ علت ورود وزیر ورزش

مشارکت بخش خصوصی برای ارتقای سطح ورزش در استان ضروری است

پاداش نقدی فدراسیون بسکتبال به تیم ملی بانوان/ حمایت داوری از توسعه ورزش زنان

5 هزار شهید ورزشکار برگ‌زرینی در تاریخ ورزش این سرزمین هستند

مراسم تجلیل از شهدای ورزشکار در بهشت زهرا (س) برگزار شد+فیلم

چراغ راه نسل‌ها؛ درس‌هایی از شهدای ورزشکار کردستان

پاکدل: کمپ تیم‌های ملی هندبال مرکز توسعه و آموزش این رشته ورزشی خواهد شد

4200 طرح نیمه‌تمام ورزشی در کشور نیازمند 100 هزار میلیارد تومان اعتبار است

تجلیل از خانواده شهدا توسط مسئولان وزارت ورزش و کمیته ملی المپیک در آیین تجلیل از خانواده شهدای شاخص ورزش کشور

تعویض چمن ورزشگاه شهید نصیری در دستور کار قرار گرفت

سیب‌اپ شاپ؛ خرید آیفون با تضمین اصالت و پایین‌ترین قیمت

عذرخواهی وزیر نیرو از قطعی برق در جشنواره شهید رجایی

انتقاد مجری صدا و سیما از نان سنگک 50 هزار تومانی

حذف یارانه ثروتمندان آغاز شد؛ 436 هزار نفر از یارانه فروردین جا ماندند

کارگاه آموزشی هوش مصنوعی برای کارکنان بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار می‌شود

مهندس اوحدی: بزرگداشت شهدای خدمت از 24 اردیبهشت در کشور آغاز می‌شود/ باید به منظومه فکری شهید رئیسی بپردازیم

روزگار پر فراز و نشیب شیخ مسافر؛ شیخ مصلح الدین چطور سعدی شد؟