خبر یزد

آخرين مطالب

انقلاب در استخراج لیتیوم با کمک نیلوفر آبی علمي

انقلاب در استخراج لیتیوم با کمک نیلوفر آبی
  بزرگنمايي:

خبر یزد - خبرآنلاین /مثلث لیتیوم در آمریکای جنوبی، خانه‌ی حوضچه‌های تبخیری عظیمی است که بی‌سروصدا لیتیوم، این طلای سفید پرکاربرد در تلفن‌های همراه، خودروهای برقی و باتری‌ها را تولید می‌کنند. این حوضچه‌ها که با آب‌نمک‌های غنی از مواد معدنی تغذیه می‌شوند، نزدیک به 40 درصد از لیتیوم جهان و بیشتر نیترات طبیعی آن را تأمین می‌کنند. این روش با استفاده از نور خورشید، آب را تبخیر کرده و به‌آرامی مواد معدنی ارزشمند را برجای می‌گذارد، اما بازدهی آن پایین است؛ چرا که به سطح وسیعی از زمین نیاز دارد و ممکن است ماه‌ها طول بکشد تا لیتیوم قابل‌استفاده استخراج شود.
یک استارتاپ از دانشگاه پرینستون می‌خواهد این روند را تغییر دهد. شرکت Princeton Critical Minerals به پیشرفتی جدید دست یافته و سازه‌ای سیاه و دیسک‌مانند ساخته که روی سطح حوضچه‌های آب‌نمک شناور می‌شود. این دستگاه ساده که به‌صورت اختصاصی با ماده‌ای ضد رسوب پوشیده شده، برای افزایش سرعت تبخیر و تولید مواد معدنی طراحی شده و با جذب و تبدیل مؤثرتر نور خورشید به گرما، فرآیند را متحول می‌کند.
افزایش نرخ تبخیر
ژیونگ جیسون رن، هم‌بنیان‌گذار و دانشمند ارشد این استارتاپ گفت: «حوضچه‌های سنتی بیش از نیمی از نور خورشیدی که دریافت می‌کنند را هدر می‌دهند. فناوری ما بیش از 96 درصد از این انرژی خورشیدی را جذب کرده و به تسریع فرآیند تبخیر اختصاص می‌دهد.»
این استارتاپ با شرکت بزرگ لیتیوم Sociedad Química y Minera de Chile (SQM) همکاری کرده تا نیلوفرهای مصنوعی را آزمایش کند. در آزمون‌های میدانی، این دستگاه بسته به ترکیب آب‌نمک، نرخ تبخیر را بین 40 تا 122 درصد افزایش داده است. این دستگاه بر پایه‌ی فناوری تبخیر خورشیدی در سطح مشترک (ISE) عمل می‌کند، روشی که سطح آب را گرم می‌کند، نه عمق آن، و در نتیجه از اتلاف انرژی و نشت آب جلوگیری می‌کند. نیلوفر مصنوعی که از الیاف خاص سلولز و پوشش‌های کربنی ساخته شده، تبخیر را سرعت می‌بخشد و از انباشته‌شدن نمک جلوگیری می‌کند. همچنین مواد معدنی را در حین تشکیل از هم جدا می‌کند و به این ترتیب، بازیابی لیتیوم را مؤثرتر می‌سازد.
اثر بزرگ در ردپای کوچک‌تر
تأثیر این دستاورد فراتر از افزایش سرعت است. از آنجا که نوآوری مذکور کارایی تولید در حوضچه‌های تبخیری موجود را افزایش می‌دهد، نیاز به ساخت حوضچه‌های جدید را کاهش می‌دهد. این خبر بسیار خوبی برای مناطقی مانند بیابان آتاکامای شیلی است، جایی که تولید لیتیوم اغلب با اکوسیستم‌های حساس و منابع محدود آبی در تضاد قرار می‌گیرد. بر خلاف استخراج از سنگ سخت که انرژی‌بر و پرکربن است، استخراج لیتیوم از آب‌نمک مدت‌هاست که گزینه‌ای پاک‌تر تلقی می‌شود. اما اگر استفاده‌ی گسترده از زمین و فشار بر منابع آبی را در نظر بگیریم، این تصویر کمی پیچیده‌تر می‌شود.
فناوری جدید می‌تواند جایگزینی پایدار برای استخراج از آب‌نمک باشد و حتی ممکن است نیاز به روش‌های مکانیکی مانند فشرده‌سازی بخار یا فیلتراسیون با فشار بالا که برق زیادی مصرف می‌کنند و مقیاس‌پذیری دشواری دارند را کاهش دهد. شان ژنگ، مدیرعامل شرکت Princeton Critical Minerals و پژوهشگر سابق مرکز Andlinger برای انرژی و محیط‌زیست گفت: «در بسیاری از جنبه‌ها، فرآیندهای استخراج مواد معدنی امروز همان‌هایی هستند که سه دهه پیش بودند. فناوری ما می‌تواند رویکرد سنتی استخراج مواد معدنی حیاتی را متحول کند.» 
منبع: interestingengineering

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/716466/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هلیوسفر جالب را ببینید

آموریم: رشفورد و آنتونی به یونایتد برمی‌گردند

پست انتقال اروین انگاپت به فولاد پاک شد

یزد گنجینه‌ای پنهان در کشتی ایران است

نقش ورزش همگانی در بهبود سلامت روان

درستکار: دبیر دخالتی در امور فنی ندارد/ تکلیف زارع و معصومی در جام تختی روشن می‌شود

پیام تسلیت وزیر ورزش و جوانان در پی درگذشت فرزند غلامرضا نوروزی

ابلاغ نحوه اجرای تسویه و تهاتر بدهی‌ها و مطالبات دولت

قیمت جهانی طلا کاهش یافت

شرایط بهره مندی از طرح رایگان چکاپ سلامت اعلام شد

یک فعال کارگری: دلار 79 درصد زیاد شد، مزد کارگر فقط 45درصد

در گذرگاه زمان، خیمه شب بازیِ دهر

کیتوسان؛ پلیمر طبیعی با کاربردهای نوین در صنعت زیبایی

«پتاسیم» ناجی بدن در برابر نمک زیاد

قهرمانی پدیده نوظهور پینگ پنگ ایران در بوسنی

بزرگ‌ترین فینال والیبال دنیا با حضور یک ایرانی

پایان کار پدیده والیبال ایران در شهداب

کامبک استثنایی؛ اینجا ژاپن، یکی‌ از بهترین‌ لیگ‌های دنیا

حذف نوشاد عالمیان با شکست مقابل گربه سیاه سوئدی

بیانی: جباری بهترین گزینه برای سرمربیگری استقلال بود

نمایش خیره‌کننده نونهالان کشتی‌گیر در یزد + تصاویر

رییس‌جمهور به افتخار کارگران پا به توپ شد

تقدیر «المبرقع» از سرپرست اداره کل ورزش و جوانان خراسان رضوی

رنگرز: اینکه کسی بتواند جایگزین سوریان شود بسیار زمان‌بر است/ درستکار: دبیر کوچکترین دخالتی در امور فنی ندارد

رئیس‌جمهور با شماره 14 پا به توپ شد

داستانک/ سخنرانی و پول

سخنان دلنشین دکتر قمشه ای

18 میلیون یورو برای شکار CO₂ و تولید نانولوله‌کربنی

هدف بزرگ ربیعی کوچک؛ شگفتی‌سازی در حذفی!

مارسکا: هدف چلسی فقط لیگ قهرمانان است

ارزشمندترین بازیکن المپیک 2024 پاریس در ایران!

نفرات برتر رقابت‌های اسکواش «شیراز جونیور» معرفی شدند

آخرین نرخ عصرگاهی دلار؛ قیمت دلار هرات امروز جمعه 5 اردیبهشت ماه 1404

مقاومت، کلید عزت ایران است

تمجید وزیر ورزش عراق از امکانات تربیت بدنی آستان قدس

پایان رقابت‌های کشتی فرنگی قهرمانی نونهالان استان قم

مهم‌ترین نشانه پوکی استخوان/ بهترین روش برای در امان ماندن از پوکی استخوان

رشد 15 درصدی کاردانو؛ نهنگ‌ها در حال خرید مجدد

شعرخوانی زیبای امیرحسین ماحوزی

محققان: پیاده‌روی روزانه می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را تا 26 درصد کاهش دهد

پدیده‌های 19 ساله، بنزین سبز یحیی برابر تراکتور

یک استقلالی در سودای گلزنی دوباره به تراکتور

پاسخ جالب جباری به خطرات شغل ترسناک در استقلال

عزت در تکیه به توان داخلی نه دل بستن به مذاکره است

ضرورت شفاف‌سازی عملکرد شورا‌های اسلامی

فوق ستاره والیبال جهان به یک تیم ایرانی پیوست

آشنایی با ایران‌شناس و ادیب برجسته + فیلم

بازدید وزیر ورزش عراق از آستان قدس رضوی

رنگرز: جای پرداختن به سکه و سکو، ارزش‌ها را مورد توجه قرار دهیم/ درستکار: کشتی ورزش لحظه‌ها و ثانیه‌هاست

توصیه رئیس اتحادیه طلا به خریداران مسکوکات