خبر یزد

آخرين مطالب

نان‌های سنتی مهمان قدیمی سفره‌ یزدی‌ها اجتماعي

  بزرگنمايي:

خبر یزد - ایسنا/یزد مردم استان یزد با وجود شرایط اقلیمی، کم آبی و خشکسالی منطقه زندگی خود، همواره با استفاده از روش‌های گوناگونی همچون کشت گندم در برخی نقاط پر بارش تر و وارد کردن گندم از استان‌های دیگر، از گذشته‌های دور نان‌های سنتی گوناگونی را می‌پختند که امروزه نیز پخت برخی از آنها رواج دارد و همچنان در سفره‌های مردم یزد استفاده می‌شود.
نان‌های سنتی یزد، بخشی دلنشین از فرهنگ و هنر غذایی این شهر تاریخی هستند که با عطر و طعم دل‌پذیر خود، طعم اصیل ایران‌زمین را به سفره‌ها می‌آورند؛ هر نانی در یزد روایت‌گر قصه‌ای از دست‌های هنرمندی است که با عشق و حوصله، آرد و آب را به خمیر جان‌بخش نانی خوشمزه تبدیل می‌کنند.
نان‌های سنتی یزد، بخشی از فرهنگ و تاریخ خوراکی‌های این استان‌ هستند که هر کدام با طعم و عطر و خواص خود، در میان سفره‌های مردم این دیار جای باز کرده‌ و حتی برخی از آنها به ثبت ملی نیز رسیده‌اند.
«حسین دهقان منشادی» مسئول کمیته گردشگری خوراک اداره کل میراث فرهنگی استان یزد در گفت‌وگو با ایسنا ضمن بیان این که در گذشته، بخش زیادی از گندم مورد نیاز یزد از استان فارس به یزد وارد می‌شده است، گفت: البته در استان یزد به ویژه مناطق جنوبی، شاهد کشت گندم بوده‌ایم.
وی با بیان این که در جنوب یزد، نان‌های متفاوت‌تری پخته می‌شود، گفت: در این مناطق به علت اختلاط فرهنگی، نانی همچون نان «تیری» که مخصوص عشایر استان فارس است، پخته می‌شود.
دهقان منشادی ضمن بیان اینکه در مناطق بافق و بهاباد نیز نانی به نام «کماچ» پخته می‌شود، گفت: این خوراکی به عنوان یک اثر ناملموس خوراکی در استان یزد، به ثبت ملی رسیده است.
وی افزود: علت نام‌گذاری این نان به «کماچ»، این است که خمیر نان را در کماچی می‌گذارند و آن را بر روی شعله قرار می‌دهند.
دهقان منشادی با بیان این که افراد در گذشته سبزیجات و مغزیجات مختلفی را با نان‌های سنتی مخلوط می‌کردند، اظهار کرد: هم اکنون نیز زرتشتیان استان یزد نوعی کماچ شیرین با مخلوط مغزهای گردو و بادام می‌پزند.
مسئول کمیته گردشگری خوراک یزد، نان «سوروک» یا «سیروک» را دیگر نان مخصوص زرتشتیان یزد دانست و گفت: زرتشتیان این نان را در مراسم‌های خاص شادی و عزای خود می‌پزند.
وی ضمن بیان این که نان سوروک در مراسم «پنجه» که مربوط به پنج روز آخر سال و روزهای درگذشتگان است پخته می‌شود، اظهار کرد: زرتشتیان بر این اعتقاد هستند که عطر و بوی نان سوروک، روح درگذشتگان را به سمت خانه‌های سابق خود برمی‌گرداند.
دهقان منشادی ضمن بیان این که نان «تنوری» از دیگر نان‌های سنتی یزد است، در خصوص تفاوت نان تنوری با نان تافتون، گفت: نان تنوری تشکیل شده از دو چانه بزرگ خمیر است اما نان تافتون از یک چانه تشکیل شده و نازک‌تر از نان تنوری است.
مسئول کمیته گردشگری خوراک استان تصریح کرد: «نان خشک» نیز از دیگر نان‌هایی است که پخت آن به علت ماندگاری بالا در مناطق کویر و قابلیت استفاده در سفرهای طولانی، در استان یزد مرسوم بوده است و در حال حاضر نیز از نان‌های معروف استان یزد است.
دهقان منشادی نان لتیر را یکی دیگر از نان‌های سنتی خواند و گفت: این نان به دو صورت ورآمده و ورنیامده پخت می‌شود.
وی ضمن بیان این که در پخت لتیر، افراد با اضافه کردن سبزیجات و تخم گشنیز مورد علاقه خود این نان را در ابعاد مختلف می‌پزند، تصریح کرد:البته نان‌های دیگری مانند نان روغنی یا نان جوشی در شهرستان ابرکوه و نان قندی در شهرستان میبد نیز پخت می‌شود.
دهقان منشادی در پایان اظهار کرد: در گذشته در یزد نانی به نام نان «ساربانی» نیز توسط شتربان‌ها و در صحرا بر روی خاکستر پخت می‌شد که امروزه استفاده و پخت آن توسط مردم کمتر مرسوم است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/678310/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصویر روز ناسا؛ جیمز وب نبرد کیهانی در خوشه ستاره‌ای صدف را به تصویر می‌کشد

یک سوزن چه بلایی سر زمین می آورد؟

آیا می دانید حلقه های زحل چه نام دارند؟

بهبود سلامت چشم‌ها در 6 هفته

دیار «قنات و قنوت و قناعت» میزبان اولین جشنواره ملی «سپاس آب»

مراسم بزرگداشت شهید زارع در یزد برگزار شد

آب‌انبار تاریخی پای برج سر یزد مرمت شد

تأثیر جنگ های بیولوژیک در سلامت جمعیت جهان تبیین شد

رزمایش دانش آموزی پدافند غیرعامل در مدارس بهاباد برگزار شد

تبیین اهمیت کتابخوانی و روش مطالعه هدفمند، در جمع بانوان حوزوی مهریز

چادرملو اردکان برای صعود به میانه جدول به دنبال شکست طبیعت

شهداب یزد به دنبال فرار از قعر جدول

قیمت دلار هرات امروز چهارشنبه 9 آبان ماه 1403 | دلار چقدر شد؟

مراسم بزرگداشت 10 شهید حادثه تروریستی تفتان در بهاباد برگزار شد

مرغ مجلسی: یک روش آسان و فوری برای پخت

هر مسجد باید یک کانون فعال داشته باشد

آغاز به کار پانزدهمین هم اندیشی دوسالانه الکتروشیمی انجمن شیمی ایران در دانشگاه یزد

دبیرخانه نخستین جشنواره ملی سپاس آب در یزد آغاز بکار کرد + فیلم

مدیرکل روابط عمومی آبفا: آموزش و آگاهی‌بخشی در حوزه مدیریت آب ضروری است

ویدیو/سوداگران مرگ در یزد زمین گیر شدند

پنجمین جشنواره قورمه مهریز برگزار می‌شود

گردهمایی فصلی ائمه جمعه استان در یزد

اداره کل بنیاد فارس دو تفاهم نامه با مرکز وکلا و ستاد دیه استان امضا کرد

بازدید مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران مازندران از استودیو هزار سنگر آمل

روایتی ایرانی از تسخیر لانه جاسوسی

خواندن شعری در پاسداشت وطن

تفسیر زیبا و عمیق مولوی از قانون جذب بین عاشق و معشوق

مثلی جالب برای افراد پولدار

افزایش طول عمر باتری‌ها با افزودن یک لایه محافظ جدید

تراشه هوش مصنوعی «اوپن‌ای‌آی» در سال 2026 ساخته می‌شود

درمان اعتیاد با تاباندن اشعه به مغز

گرافن تحت تابش امواج تراهرتز مثل عسل رفتار می‌کند

یادواره شهدای گمنام در مهریز برگزار شد

قیمت دلار هرات امروز چهارشنبه 9 آبان 1403

راهیابی آثار رادیو یزد به جشنواره میراث فرهنگی

سند تحول بنیادین و بیانیه گام دوم در دستور کار آموزش و پرورش استان قرار گیرد

کمبود واکسن آنفلوآنزا در استان یزد

باغ جهانی مهریز میزبان پنجمین جشنواره قورمه

نان‌های سنتی مهمان قدیمی سفره‌ یزدی‌ها

ادامه ماجراجویی جوانان نوین فولاد در یزد

کارگاه «روش تحقیق پیمایشی - میدانی» در یزد برگزار شد

رزمایش ملی همکلاسی مهربان در یزد

چادرملو برای فرار از انتهای جدول محکوم به شکست میزبان است

پیش نویس سند مسئولیت های اجتماعی کیش همزمان با روز کیش رونمایی می شود

تکریم جامعه هدف و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت باید سرلوحه کار همه ما قرار گیرد

فرمانده مرکز مقاومت بسیج بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده‌های شهدا دیدار کرد

پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی بازوی اجرایی مرکز دانش‌پژوهان در تهران است

سازمان های تابعه

این کتاب‌ها را برای شناخت خود از دست ندهید

روایتی بی‌طرفانه از مذاکرات و تعهدات هسته‌ای ایران