خبر یزد

آخرين مطالب

این ستاره هر 80 سال یکبار می‌درخشد / آماده تماشا شوید علمي

این ستاره هر 80 سال یکبار می‌درخشد / آماده تماشا شوید
  بزرگنمايي:

خبر یزد - خبرآنلاین /ستاره‌شناسان برای رصد کردن ستاره‌ای آماده می‌شوند که هر 80 سال یک بار می‌درخشد.
به نقل از فرارو، در یک شب سرد ماه فوریه در سال 1946، پسری 15 ساله در حالی که از پنجره اتاق خوابش بیرون را نگاه می‌کرد، کشف غیرمنتظره‌ای کرد. به گزارش بی بی سی، مایکل وودمن، ستاره‌شناس آماتور از شهر نیوپورت، تا دیروقت بیدار و منتظر پدرش بود که ناگهان در آسمان شب چیز عجیبی مشاهده کرد. او توضیح می‌دهد: «می‌توانستم صور فلکی تاج شمالی را در آسمان ببینم، اما در حلقه تاج، دومین ستاره از پایین، بسیار درخشان بود. با خودم فکر کردم که هرگز چیزی شبیه آن ندیده‌ام.»

خبر یزد

مایکل وودمن وقتی در سال 1946 تا تاج شمالی را در آسمان دید، 15 سال داشت
صبح روز بعد، او آنچه را که مشاهده کرده بود برای ستاره‌شناس ارشد سلطنتی نوشت. مایکل وودمن که حالا 94 ساله است با به یادآوردن خودش در نوجوانی و شهامتی که در نوشتن این نامه داشته، لبخند می‌زند. «کی فکرش را می‌کرد که ستاره‌شناس ارشد جواب نامه را بدهد. هنوز آن نامه را نگه داشته‌ام.» مایکل وودمن آن شب شاهد یک پدیده نادر فلکی بود که برای زمان کوتاهی آسمان را نورانی کرده بود. ستاره‌شناس ارشد سلطنتی به مایکل گفت او در واقع اولین نفر در کشور است که توانسته این پدیده را مشاهده کند.
او یک سامانه ستاره‌ای به نام «تی تاج شمالی» را مشاهده کرد که در فاصله‌ای حدود 3000 سال نوری قرار دارد و با انفجاری درخشان برای چند روز کوتاه در آسمان شب نمایان شده بود. او می‌گوید: «بخت به من رو آورده بود.»

خبر یزد

مایکل وودمن می‌تواند تنها کسی باشد که تی تاج شمالی را دو بار مشاهده می‌کند. سر خط روزنامه: پسری که ستاره گمشده را در آسمان دید

خبر یزد

ستاره‌شناس ارشد سلطنتی در جواب به نامه مایکل وودمن تایید می‌کند که او اولین کسی است که تی تاج شمالی را دیده است
چطور تی تاج شمالی را در آسمان پیدا کنیم؟
اکنون نسل جدیدی از مشتاقان ستاره‌شناسی در حال رصد آسمان هستند، چون دانشمندان معتقدند تی تاج شمالی تقریبا هر 80 سال یک بار نمایان می‌شود. در آسمان تاریک و شفاف در منطقه حفاظت‌شده آسمان تاریک در بانائو براخینیوگ واقع در ولز، ستاره شناسان در حال برپا کردن تلسکوپ‌های خود هستند. دکتر جنیفر میلارد از مرکز پژوهشی «ستاره پنجم» می‌گوید: «تی تاج شمالی در این لحظه بی‌نور است. شدت نور آن حدود 10 است که پایین‌تر از حدی است که چشم غیرمسلح بتواند آن را ببیند.»
او توصیه می‌کند برای پیدا کردن ناحیه‌ای از آسمان که این جرم کیهانی در آن رویت خواهد شد، بهتر است اول صورتواره فلکی ملاقه بزرگ (بخشی از دب اکبر) را پیدا کنید و بعد امتداد دسته ملاقه را ادامه بدهید تا به ستاره ژوبین‌دار برسید. در غرب این ستاره می‌توانید صورت فلکی تاج شمالی را پیدا کنید که به حالت منحنی است و هفت ستاره دارد. تی تاج شمالی در همین جا روشن خواهد شد. دکتر میلارد می‌گوید: «این ستاره فقط به مدت چند روز با چشم غیرمسلح قابل مشاهده خواهد بود.»
و ادامه می‌دهد: «البته اگر دوربین چشمی یا تلسکوپ کوچکی در دست داشته باشید، می‌توانید این ستاره را برای مدتی طولانی‌تر ببینید، چون قدرت بزرگنمایی این ابزار به دیده شدن آن کمک می‌کند. به نظر من همین مشاهده موقت و کوتاه‌مدت است که دیدن آن را خاص می‌کند.» این پدیدهٔ نجومی بر اثر تعامل بین دو ستاره که به دور یکدیگر می‌گردند، رخ می‌دهد. یک ستاره کوتوله سفید کوچک، که ستاره‌ای مرده است در دام رقصی کیهانی با ستاره عظیم و قرمز رنگ می‌افتد که به پایان زندگی خود نزدیک می‌شود.
ستاره کوتوله سفید بسیار متراکم است و نیروی گرانشی بسیار زیادی دارد. این نیرو آنقدر زیاد است که می‌تواند مواد را از ستاره عظیم همسایه به سمت خود بکشد. دکتر جین کلارک از انجمن نجوم کاردیف توضیح می‌دهد: «گرانش سطح کوتوله سفید یک میلیون برابر نیروی گرانشی زمین است، به طوری که اگر روی این سیاره بایستیم، بلافاصله متلاشی می‌شویم.» با گذشت زمان، ماده‌ای که از ستاره دیگر جذب می‌کند، فشرده و متراکم می‌شو تا اینکه در نهایت یک انفجار هسته‌ای رخ می‌دهد و مقدار عظیمی انرژی آزاد می‌کند؛ پدیده‌ای که به آن «نواختر» می‌گویند. دکتر کلارک می‌گوید: «وقتی این اتفاق می‌افتد، این ستاره همچون درخشان‌ترین درخت کریسمس کهکشان نورافشانی می‌کند.»

خبر یزد

ستاره‌شناسان امیدوارند جزئیات بیشتری از تی تاج شمالی را رصد کنند
ستاره‌شناسان بر این باورند که این پدیده تکرارشونده است و تی تاج شمالی تقریبا هر 80 سال یک‌بار دچار این انفجار می‌شود. اما سوابق چندانی در مورد این واقعه وجود ندارد و پیش از این اطلاعات گمراه‌کننده‌ای درباره امکان مشاهده ارائه شده بود، اما ظاهر نشدن آن بسیاری را ناامید کرده است. با وجود این دکتر کریس نورث از دانشگاه کاردیف می‌گوید ستاره‌شناسان در سراسر جهان آماده مشاهده این نمایش نور هستند که به آنها امکان خواهد داد این پدیده را با جزییات بیشتری بررسی کنند. او امیدوار است این ستاره به‌زودی ظاهر شود.
او می‌گوید: «به نظر می‌رسد این ستاره در دفعات قبل، پیش از انفجار، کمی کم نور شده است و حالا هم نشانه‌هایی از کم‌نور شدن این ستاره دیده می‌شود. شاید همین نشانه‌ای از آن باشد که انفجار آن نزدیک است.» مایکل وودمن مشتاق است که دوباره تی تاج شمالی را ببیند. او می‌گوید: «یک نفر قرار است من را با ماشین به جایی در طبیعت ببرد تا بتوانم آن را به خوبی ببینم. امیدواریم بتوانیم این کار را بکنیم.»
او فکر می‌کند اگر بتواند بار دیگر این نمایش نور کیهانی را ببیند، باز هم رکورد جدیدی به جا خواهد گذاشت و در جایگاه بی‌رقیبی قرار خواهد گرفت. «حالا هشتاد سال از بار آخر گذشته است و همه ما چشم به آسمان دوخته‌ایم. دیگر فقط من نیستم. این بار ظاهرا در تمام جهان چشم به آسمان دوخته‌اند. اگر زنده بمانم و بتوانم آن را ببینم، تنها کسی خواهم بود که این ستاره را دو بار مشاهده کرده است.» او با لبخندی بزرگ بر چهره و ته‌خنده‌ای آرام می‌گوید: «باید تا آن موقع زنده بمانم!»

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/696285/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد از جانبازان شاغل در این معاونت تجلیل کرد

در باب «روح الهی» یا «وجدان» از منظر مولانا

چه کسی می داند که تو در پیله تنهایی خود تنهایی

چند سال دیگر فارسی را بدون کمک انگلیسی نخواهیم فهمید!

چهره زرد مرا بین و مرا هیچ مگو

ذخیره اطلاعات کوانتومی در «لعل» ممکن شد

کشف تحول‌ساز در علم ژنتیک؛ ماشین‌های DNA می‌توانند تغییر مسیر دهند!

نخ دندان کشیدن علیه بیماری‌های قلبی

نصب پنل‌های خورشیدی روی ریل قطار در فرانسه

چین برای تولید برق نامحدود خورشید مصنوعی می‌سازد

چرا خودمان را می‌خارانیم؟

ژل جادویی برای درمان پوکی‌استخوان!

رباتی که با دقت بی‌نظیر «جنگا» بازی می‌کند

کوه نقره‌ای سیاره سرخ در دستان مریخ‌نورد استقامت

واریز یارانه ویژه دولت در دهه فجر | شارژ کارت یارانه 380 میلیونی افراد در 3 دهک درآمدی | اهدا بسته معیشتی1 میلیونی برای این خانوارها

توقف فعالیت 4 واحد آلاینده تولید شن و ماسه در میبد

افتتاح و واگذاری بیش از 5 هزار واحد مسکونی در یزد

دومین جشنواره استانی شعر مهر آب یزد برگزار شد

بسیجیان پای آرمان‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی تمام قد ایستادند

قوی سپید به خواب زمستانی رفته است/ سکوت عجیب ملوانان بعد از روند نزولی در 7 بازی اخیر

محکومیت 306 میلیارد ریالی شرکت تولیدی متخلف در یزد

یزد گرم می‌شود

بازار داغ نقل و انتقالات در شهید قندی یزد؛ از بازگشت نورمحمدی تا طلوع خورشیدی

همزمان با دهه مبارک فجر 600 طرح عمرانی در استان یزد افتتاح می‌شود

تجلیل از پاسداران فرزند شهید و جانباز در حرم مطهر بانوی کرامت به مناسبت روز پاسدار

113 برنامه ملی و سراسری در ایام دهه فجر برگزار می‌شود

بخشی از کتاب/ سه‌شنبه‌ها با موری

«اُسکار و لوسیندا» منتشر شد

زندگینامه خودنوشت مارتین بوبر به کتابفروشی‌ها آمد

خواندن غزلی از علیرضا قَزوه، نویسنده و شاعر ایرانی

اعتراض تعدادی از وکلای کشور به پروانه وکالت سعید مرتضوی

ماشین تولید سحابی!

ماهواره پارس 2 در صف پرتاب

عامل جدید هوش مصنوعی «چت‌جی‌پی‌تی» رونمایی شد

اولین ماموریت ژاپن در سال 2025 پرتاب شد

ساخت دماسنج دقیقی که به کالیبراسیون و تنظیم نیاز ندارد

مشخصات سه ماهواره پیشرفته ایرانی

چیزی شبیه اهرام مصر در مریخ پیدا شد

بخشش هدیه 500 میلیونی معلم فداکار | این معلم یزدی 27 سال برای ساخت موزه وقت گذاشت

رونمایی از کتاب «توپچی تانک» در مهریز +تصاویر

دیدار نمایندگی نیروی زمینی ارتش استان یزد با مدیرکل حفظ آثار به مناسبت پاسداشت روز پاسدار+تصاویر

وکیل دادگستری: درخصوص برخی افراد خیلی نباید منتظر اعمال قانون باشیم

جدیدترین قیمت دلار هرات امروز دوشنبه 15 بهمن ماه 1403 | دلار غوغا کرد

ضرورت تعامل بین‌سازمانی برای رسیدگی به کودکان کار در یزد

آثار ماندگار مرد هزارنقشِ سینمای ایران!

مادر شهیدان والامقام «به جامه» آسمانی شد

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با سه تن از جانبازان

داستانک/ حاضر جوابی تولستوی

خواندن چند بیت از آثار سلمان هراتی

ساخت سیستم‌های حذف آلاینده‌های مضر از گازهای خروجی در فرآیندهای صنعتی