خبر یزد

آخرين مطالب

افزایش تاب‌آوری شبکه‌های انرژی الکتریکی در برابر مخاطرات سایبری علمي

افزایش تاب‌آوری شبکه‌های انرژی الکتریکی در برابر مخاطرات سایبری
  بزرگنمايي:

خبر یزد - مهر /الگوریتم‌های کنترل برای افزایش قابل‌توجه تاب‌آوری شبکه‌های انرژی الکتریکی در برابر مخاطرات سایبری و طبیعی در پژوهشی 10ساله در دانشگاه تهران طراحی و پیاده‌سازی شد.
الگوریتم‌های کنترلی که طی پژوهشی ده ساله در دانشکدگان فنی دانشگاه تهران طراحی و پیاده‌سازی شده‌اند، تاب‌آوری شبکه‌های انرژی الکتریکی را در برابر مخاطرات سایبری و طبیعی به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهند.
به نقل از دانشگاه تهران، امروزه تأمین تاب‌آوری شبکه‌های انرژی الکتریکی، عاملی ضروری در حفظ پایداری و عملکرد مطمئن و ایمن این شبکه‌ها است، چرا که از یک‌سو ادغام منابع تجدیدپذیر، شبکه‌های انرژی را پیچیده‌تر و از سوی دیگر خطر حوادث بزرگ طبیعی و حملات سایبری احتمال اختلال در عملکرد شبکه‌ها را بیشتر کرده است.
در این راستا، دکتر صادق واعظ‌زاده، استاد دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران، با همکاری گروهی از محققان از جمله دکتر محمدصادق اصلاحی و دکتر علیرضا جبارنژاد، دانش‌آموختگان دانشگاه تهران، طی یک دهه پژوهش موفق به طراحی و پیاده‌سازی الگوریتم‌های کنترلی به منظور تأمین و ارتقای تاب‌آوری شبکه‌های انرژی گردید. شبیه‌سازی‌ها نشان داده است که این الگوریتم‌ها، توان بازیابی و انطباق شبکه را در رویارویی با اختلالات فنی، به طور قابل‌توجهی افزایش می‌دهد.
شرط لازم امنیت انرژی و امنیت سایبری
دکتر واعظ‌زاده درباره اهمیت تاب‌آوری در سیستم‌های قدرت گفت: «در دنیای امروز که منابع انرژی تجدیدپذیر و فناوری‌های دیجیتال پیشرفته در حال تبدیل شدن به بخشی از زندگی روزمره ما هستند، اطمینان از تاب‌آوری سیستم‌های قدرت، موضوعی حیاتی است. به عبارت دیگر، شبکه برق می‌باید در رویارویی با انواع مختلف اختلالات، از قبیل رویدادهای طبیعی یا تهدیدات انسان‌ساز مانند حملات سایبری، توانایی مقاومت، بازیابی و انطباق داشته باشد. در همین راستا، برنامه تحقیقاتی گام‌به‌گام و هدف‌مندی در آزمایشگاه کنترل حرکت پیشرفته دانشگاه تهران تدوین شده است که بر حوزه مهم تاب‌آوری سیستم قدرت متمرکز است.»
سرپرست آزمایشگاه سیستم‌های حرکت پیشرفته و تیم تحقیقاتی این پژوهش درباره حوزه‌های کلیدی این مطالعه گفت: «نخستین حوزه کلیدی در این پژوهش، بهبود تاب‌آوری ریزشبکه است. ریزشبکه‌ها، سیستم‌های انرژی محلی هستند که قادرند مستقل از شبکه اصلی کار کنند. این سیستم‌ها با افزایش اهمیت انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر، در حال تبدیل شدن به ساختاری مهم در شبکه‌های قدرت و تأمین انرژی هستند. یکی از اهداف این تیم تحقیقاتی بهبود تاب‌آوری این ریزشبکه‌ها با توسعه سیستم‌های کنترل پیشرفته متمرکز است که می‌توانند اختلالات را شناسایی کرده و از طریق کنترل مبدل‌های الکترونیک قدرت، به آن‌ها پاسخ مناسب داده، زمان اختلال را به حداقل رسانده و پایداری سیستم را تضمین کنند.»
وی افزود: «تیم تحقیقاتی دانشگاه تهران از طریق شبیه‌سازی‌ها و مطالعات تجربی، نشان داد که با استفاده از استراتژی‌های کنترلی نوآورانه، ریزشبکه‌ها می‌توانند بهتر نوسانات ولتاژ و بی‌ثباتی فرکانس را که معمولاً هنگام ادغام انرژی‌های تجدیدپذیر ظاهر می‌شوند کنترل کنند. با استفاده از این استراتژی‌ها می‌توان ریزشبکه‌های قوی‌تری را ایجاد کرد که قادر به تأمین برق قابل اطمینان، حتی در هنگام رویدادهای شدید آب و هوایی یا خرابی‌های غیرمنتظره سیستم باشند.»
استاد دانشکدگان فنی دانشگاه تهران، ضمن اشاره به بهبود مقاومت فنی سیستم‌های قدرت به عنوان هدف دیگر این پژوهش گفت: «راهکار این تیم تحقیقاتی برای تقویت تاب‌آوری فنی سیستم‌های قدرت، ارائه و بهینه‌سازی روش‌های کنترلی پیشرفته و هوشمند مبدل‌های متصل به شبکه است؛ به ویژه مبدل‌های الکترونیک قدرت که برای اتصال منابع انرژی تجدیدپذیر به شبکه استفاده می‌شوند. این مبدل‌ها در مدیریت تولید انرژی از منابعی همچون صفحات خورشیدی و توربین‌های بادی و نیز در مدیریت مصرف، بسیار مهم، اما در مقابل اختلالات فنی آسیب‌پذیر هستند. در این پژوهش، الگوریتم‌هایی برای کنترل مبدل طراحی، شبیه‌سازی و در آزمایشگاه به صورت عملی بررسی شد. این الگوریتم‌ها پایداری و تاب‌آوری سیستم را افزایش می‌دهد و به شبکه اجازه می‌دهد حتی در صورت بروز مشکلات فنی مانند اتصال کوتاه یا تغییرات ناگهانی در انرژی ورودی، بار یا پارامترهای سیستم، عملکرد قابل‌قبول خود را داشته باشد.»
عضو هیأت علمی گروه قدرت دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران، درباره سومین نقطه تمرکز این پژوهش توضیح داد: «با ظهور شبکه‌های هوشمند و دیجیتالی شدن سیستم‌های انرژی، امنیت سایبری به بخشی جدایی‌ناپذیر تاب‌آوری سیستم‌های قدرت تبدیل شده است. امروزه هکرها می‌توانند زیرساخت‌های انرژی را هدف قرار دهند و کل سیستم را مختل کنند. از این رو توسعه الگوریتم‌های کنترلی که قابلیت شناسایی و دفاع در برابر چنین حملاتی را داشته باشند، ضروری است. در این زمینه، تحقیقات این تیم بر ادغام امنیت سایبری در سیستم‌های کنترل ریزشبکه‌ها و شبکه‌های بزرگ قدرت متمرکز بوده است.»
وی درباره رفتار الگوریتم‌های طراحی‌شده در این پژوهش برای مقابله با حملات سایبری گفت: «با استفاده از الگوریتم‌های پیشرفته، چارچوبی برای تشخیص رفتار غیرعادی در سیستم، مانند دسترسی غیرمجاز یا الگوهای غیرعادی ایجاد شد که به عنوان یک لایه محافظ عمل می‌کند و هرگونه تهدید سایبری را قبل از اینکه بر شبکه تأثیر بگذارد شناسایی و خنثی می‌کند. این الگوریتم نیز در محیط شبیه‌سازی و هم به‌صورت عملی در سطح آزمایشگاهی، موفق عمل کرد.»
کمک به ایجاد یک زیرساخت انرژی پایدارتر و قابل اعتمادتر برای مدیریت تهدیدات
پروژه تاب‌آوری شبکه انرژی، با در نظر داشتن ضرورت‌های واقعی و در پاسخ به نیازهای بخش انرژی ایران و دغدغه استقلال و امنیت در این حوزه تعریف شده است. دکتر واعظ‌زاده ضمن اشاره به این نکته گفت: «هدف این تیم تحقیقاتی، کمک به ایجاد یک زیرساخت انرژی پایدارتر و قابل اعتمادتر است که بتواند تهدیدات فنی و سایبری را بهتر مدیریت کند.»
وی در پایان با تأکید بر لزوم تمرکز تحقیقات آینده بر توسعه سیستم‌های انرژی هوشمندتر و ایمن‌تر گفت: «گام‌های بعدی این پژوهش شامل توسعه امنیت سایبری با در نظر گرفتن ماهیت همواره در حال تحول تهدیدات سایبری، و همچنین کاوش راه‌هایی برای بهینه‌سازی بیشتر ادغام انرژی‌های تجدیدپذیر در شبکه خواهد بود. هدف درازمدت این مطالعه، تضمین تاب‌آوری سیستم‌های قدرت نه‌تنها در برابر چالش‌های امروز، بلکه در رویارویی با عدم قطعیت‌های فردا است.»

لینک کوتاه:
https://www.khabareyazd.ir/Fa/News/682824/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دستیابی به ماده اصلی عطرسازی از سوی دانش بنیان ها

برنامه مستقل هوش مصنوعی گوگل برای آیفون عرضه شد

آخرین ابرماه 2024 بامداد شنبه پدیدار می‌شود

افزایش تاب‌آوری شبکه‌های انرژی الکتریکی در برابر مخاطرات سایبری

تنها قطب نوشت‌ افزار ایران کجاست؟ + جزئیات

امام‌جمعه موقت یزد: دولت به‌دنبال حل مشکل قطعی برق باشد

دل غریب من از گردش زمانه گرفت؛ به یاد غربت زهرا شبی بهانه گرفت

آلوارو پومبو برنده جایزه سروانتس 2024 شد

«تب ناتمام» چاپ هفتمی شد/پرستاری هفده‌ساله مادر از فرزند جانبازش

من چنانم که محال است کسی درک کند..

عاشقی کن بیخیال وصل وهجران ای عزیز

یک سوال از دولتمردان؛ آخرین کتابی که خواندید چه بوده است؟

قتل پسر جوان به دست زن عصبانی با ضربه چاقو

کوچک‌سازی تراشه‌ای که بیماری مزمن کلیوی را تشخیص می‌دهد

دانشمندان می‌خواهند از اختلاف دمای مریخ، انرژی تولید کنند

کاهش بحران‌های آتش‌سوزی در صنایع نفت و پتروشیمی با محصول یک شرکت دانش‌بنیان

آخرین وضعیت تردد در محور‌های شمالی

رویداد شهری پاتوق یار مهربان برگزار شد

تردد در محورهای شمالی روان است

اصلاح و بازسازی خط انتقال آب چاه تنگ چنار

وقتی گل‌آقا به بنی‌صدر تذکر داد/انقلابی‌هایی که حقوق نمی‌گرفتند!

آنچه در درون آدم می‌ماند…

افزایش تولید فراورده‌های شوینده و پاک کننده با تلاش دانش بنیان‌ها

تردد در محور‌های شمالی روان است

«آموزش مصور احکام» به چاپ بیست‌ودوم رسید

تست های فضاپیما استارشیپ 31

طرز تهیه مرغ در سس بادمجان از سیر تا پیاز به سبک نجف دریابندی

پیش بینی وضعیت آب و هوا یزد فردا جمعه 25 آبان ماه 1403 + هواشناسی یزد فردا

لیگ برتر/ توقف تیم فوتبال جوانان نوین فولاد یزد مقابل سپاهان اصفهان + فیلم

استارت جام حذفی والیبال از چهارم آذرماه +برنامه

سنگ آهن بافق؛ قهرمان بدون شکست لیگ تیراندازی کشور

نماهنگ «به سوی قدس»؛ روایت مقاومت در غزه و لبنان

یزد| ششمین جشنواره زعفران بهاباد

آغاز موفقیت‌آمیز تولید گندله در مجتمع گندله‌سازی بهابادِ شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان

بازدید روزانه 200 دانش آموز یزدی از موزه دفاع مقدس/ چاپ 60 کتاب توسط اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان یزد در طول سال

جامعه و نسل جوان تشنه فرهنگ ایثار و شهادت هستند/ در توزیع منابع به حوزه فرهنگ توجه نشده

بیش از 170 هزار متقاضی مسکن ملی در استان یزد

ارتقاء امتیاز طلاب با ثبت فعالیت‌های تبلیغی در سامانه شمع

شعر انتخابی رضا رحیمی عنبران در مرحله شب دوازدهم رقابت شاعران

شعرخوانی زیبا در برنامه سرزمین شعر

نصب جالب پنل های خورشیدی

جلوگیری از حمله کوسه ها به شناگران با فناوری جدید

سحابی شگفت انگیزِ Ring

گذرِ دنباله دارِ Tsuchinshan-ATLAS

چقدر طول می کشد تا سیارات منظومه شمسی یک بار به دور محور خود بچرخند؟

تحول در صنعت رباتیک و پوشیدنی‌ها با عضله‌ای به نرمی پوست و استحکام فولاد

این 5 مشکل را دیدید، شغل خود را عوض کنید

شعر انتخابی مرضیه مرادی در رقابت شاعران

شعر انتخابی احسان بدخشانی در رقابت شاعران

شعر انتخابی مهدی خادمیان در شب دوازدهم رقابت شاعران